Nostalji Sendromu Nedir? Nasıl Kurtuluruz?
Nostalji Sendromu Nedir? Nasıl Kurtuluruz? Nostalji kelimesi, 1688 senesinde İsviçreli olan psikolog Johannes Hofer tarafından türetilmiş bir kelimedir. Yunanca “nostos (eve dönüş)” ve “algos (acı)” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşur. Peki bu nostalji tam olarak nasıl ortaya çıktı?
Nostaljinin Tarihi
17. yüzyılda İsviçreli paralı askerler bazı durumlar yaşamaya başladılar. Bu durum oldukça ilginçti. Bu kişilerde; zamanla kötüleşen uykusuzluk, ritim bozuklukları, yorgunluk, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar baş gösteriyordu.
Aslında, bu bozukluğun belirtileri depresyon gibiydi. Ancak askerler hastalıktan hızla etkilendi ve etkileri önemliydi. O kadar ki işlerini dahi yapamıyorlardı. Peki bu askerlere ne oldu? Neden bu kadar zor durumdalardı?
Konu insanların dikkatini çekti. Johannes Hoffer adlı bir tıp öğrencisi, hastanın deneyiminden o kadar etkilendi ki, gerçekte ne olduğunu araştırmaya karar verdi. Yaptığı araştırmalar sonucunda bu askerlerin yaşadıklarının fiziksel olmadığını fark etti. Aslında, bir tür zihinsel rahatsızlık yaşıyorlardı. Vatanlarını özlemiş olan askerler, bazı semptomlar gösteriyordu.
İlk dönemde bu hastalığı İsviçre Hastalığı adı verildi. Askerlerin özlem duymasına sebep olan her şey teker teker yasaklandı. Çünkü vatanlarını hatırlatan her şey onları çok etkiliyordu. Johannes Hofer, nostalji kavramını burada türetti.
Nostalji Sendromu Nedir?
Bazı insanlar demek isterdik fakat artık günümüzde pek çok insan günümüz şartlarından memnun değil ve eskiyi özlüyor. Yani nostaljiye dönmek istiyor. Fakat maalesef ki bu mümkün değil. Yani zamanı geri alamayız.
Bazı insanlarda bu durum normal seyrinde devam ederken bazı insanlarda ise artık sendrom olacak şekilde ilerliyor. Eminiz ki sizin de eskiye dair özlediğiniz pek çok şey vardır. Fakat bu normal şekilde ilerlerse olumsuz bir durum ortaya çıkmaz Fakat aşağıdaki belirtileri yaşamaya başladıysanız yavaş yavaş bu sizi olumsuz olarak etkilemeye başlamıştır.
Nostalji Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Uykusuzluk
- Hazımsızlık
- Ritim bozuklukları
- Yorgunluk
- Hiçbir şeyden mutlu olamama
- Eskiye aşırı özlem
- Sürekli olarak eski zamanlar ile günümüzü karşılaştırma
Nostalji Sendromundan Nasıl Kurtuluruz?
Sürekli olarak nostaljiye yani eskiye özlem duyarsak anı kaçırırız. Bu durumla baş etmek için bazı önerilerimiz var;
Yalan Söylemekten Kaçının
Kendinize yalan söylemeyin. Aynanın karşısına geçin ve kendinizle konuşun. Problemleri kendiniz ile tartışın. Kendi kendinize içinizi dökün. Fakat bu yaparken kesinlikle yalan söylemeyin. Kendinize yalan söylerseniz sadece kendinizi kandırırsınız.
Anı Yakalamaya Çalışın
Hayatımızda ne olursa olsun en güzel şey bugündür. Çünkü bugünü bir daha geri getiremezsiniz. Geçmişe sürekli özlem duymak ya da yarınlardan endişe ve kaygı duymak bugünümüzü çalar. O yüzden anda kalın ve onu yakalamaya çalışın.
Özgüveninizi Arttırın
Özgüveninizi yükseltecek şeylere odaklanın. Çevre baskısı ile değil, kendiniz nasıl isterse öyle hareket edin. Bu sayede hem anı yakalarsınız hem de özgüveninizi inşa etmeye başlarsınız.