Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Nikah İçin Gerekenler Neler?
Evlenmek isteyen çiftler için nikah işlemleri önemli bir prosedürdür. Fakat birçok çiftin, bu prosedürden dolayı gözü korkar. Nikah işlemleri çiftler için maddi ve manevi yönden korkutucu bir süreç gibi gelir. İşlemler hakkında bilgi sahibi olmanızın yükünüzü hafifleteceğini düşünüyoruz. Sizin için evlilik sürecinde yardımcı olacak bir bilgilendirme yazısı hazırladık. Şimdiden tebrik eder, yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Bu arada sitemizde yer alan “evlilik aşkı öldürür mü?” isimli yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır?
Resmi nikah kıyılması için gereken belgelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerekir. Belgeleri almaya başlamadan önce nikahı nerede yapacağınıza karar vermelisiniz. Eğer nikahı, nikah salonunda yapacaksanız genel olarak birkaç gün içinde dünya evine girebilirsiniz. Fakat memurun düğün salonuna ya da farklı bir mekana gelmesini istiyorsanız öncesinde müsaitlik durumunu kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
Nikah memuru düğün salonuna geldiğinde ücretler daha fazla olabilmektedir. Eğer nikah salonunda evlenirseniz bunun ücreti ortalama olarak 400 – 500 TL civarındadır. Fakat memur salona gelirse 1200 – 1400 TL civarında ücret ödemeniz gerekir.
Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Nikah İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Nikah için ilk olarak evlendirme dairesine gitmenizi tavsiye ederiz. Buradan gereken bilgilerin yazılı olduğu bir kağıt alacaksınız. Bu kağıtta yer alan tüm belgeleri eksiksiz olarak temin ettikten sonra nikah işlemleri başlayacaktır. Size ön bilgilendirme yapmak için genellikle tüm nikah salonlarında istenen belgeleri listeledik:
- 4 adet vesikalık fotoğraf ( kadın ve erkek ayrı ayrı almalıdır. Toplamda 8 adet gerekir)
- Sağlık raporu
- Kimlik fotokopisi
- 2 adet mavi telli dosya
- Sicil numarası.
Nikah İşlemleri İçin İlk Ne Yapılmalı?
Nikah sürecini başlatmak için ilk olarak vesikalık fotoğraf çektirebilirsiniz. Eğer önceden çektirmiş olduğunuz bir fotoğraf varsa bunu da kullanabilirsiniz. Ancak fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. Aksi takdirde başvuru kabul edilmez. Ayrıca gelin ve damadın sivil kıyafetle olması da önemli bir detaydır. Fotoğraflar, biyometrik olmamalıdır. Genellikle birkaç dakika içinde vesikalık fotoğraflarınızı alabilirsiniz.
Sağlık raporunu almak için aile hekimine gitmeniz gerekir. Aile hekimine nikah için sağlık raporu almak istediğinizi belirtin. Kadın ve erkeğin kendi hekimine gitmesi önemlidir. Genellikle kan tahlili istenir. Tahliller arasında SMA taraması da vardır. Sağlık raporu 1 – 3 iş günü içinde verilir. Bu süre içinde diğer belgeleri tamamlayabilirsiniz.
Sağlık raporu çıktıktan sonra Aile Toplum Merkezine giderek mühürletmeniz gerekir.
Sicil numarasını almak için belediyeye gitmeniz gerekir. Birkaç dakika içinde numaranız verilecektir. Ardından fotokopisini ve telli dosyanızı da temin edin. Gereken ücreti de ödedikten sonra yeniden nikah salonuna gidin. Burada işlemler tamamlanacaktır. Artık belirttiğiniz tarihte evlenmeye hazırsınız.
Nikah İçin Sağlık Raporunda Neler Var?
Evlilik için sağlık raporu alınmak istendiğinde genellikle sadece kan testi istenir. Gelin ve damat adayı kan vererek SMA riski, kan uyuşmazlığı gibi durumlar başta olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı incelenir. Eğer bir problem varsa önüne geçmek için gereken tedbirler alınır. Kan testlerinde Hepatit B ve C, AIDS başta olmak üzere cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık durumu olup olmadığına bakılır. Genellikle kadınlardan 2 tüp, erkeklerden 6 tüp kan alınır. Bazı durumlarda ek tetkikler de istenir.