Negatif İnsanların 12 Özelliği!
Negatif insanlar gün geçtikçe enerjimizi düşüren, kendini ve çevresini mutsuz eden, hem iş hayatında, hem de özel hayatta motivasyon kaynaklarını sekteye uğratan insanlardır. Aslında yaşanan teknolojik gelişmeler ve kaydedilen ilerlemeler nedeniyle, insanlarda oluşan bazı manevi boşluklar, olumsuz bakış açısıyla birleşiyor. Bu kişiler belki ailemizden, belki de yakın çevremizden birileri olarak da karşımıza çıkabiliyor üstelik…!
İlginizi Çekebilir: Olumlama Cümleleri Nelerdir?
Hayata olumlu taraflarından bakmak, olumlama cümleleri kurarak güne başlamak, kendini sevmeye çabalamak ve manevi açıdan tatmin edici aktiviteler yapmak, hiç şüphesiz ki psikolojimizi düzeltiyor. Ancak bir de bunun tam aksini düşünelim..! Her şeyi olumsuz yönleriyle ele almak, sürekli hayatı ve olayları sorgulamak, korkularını ve huzursuz yanlarını daima dile getirmek gibi davranışlar, bir süre sonra depresif bireylere dönüşmemizi sağlıyor.
Peki hayata negatif bakan insanların genel özellikleri nelerdir? Bu bakış açısının zararları var mıdır? Bu ve buna benzer soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Konu ile ilgili görsellere yazımızın devamında, videolara ise son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Negatif İnsanların Genel Özellikleri Nelerdir?
Her Daim Şikayet Ederler
Olaylara daima negatif yönden bakarlar ve iç huzursuzluklarını dışa vurarak, sürekli şikayet edecek bir şey bulurlar. Öyle ki; onlar için, en güzel olayın bile mutlaka görünmeyen kötü bir tarafı vardır. Bu bakış açısıyla yaklaştıkları için de mutlaka eleştirel bir yan tespit ederler.
İş Yapmaktan Kaçarlar
Negatif insanlar genel olarak başladıkları işleri yarım bırakma eğilimi gösterirler. Bunun nedeni ise yeterli öz güvene sahip olmamalarıdır. Bu kişiler koydukları hedeflere ya da kurdukları hayallere ulaşmakta güçlük çeker. Çünkü en küçük bir zorlukla karşılaştıklarında, hemen bu işin olmayacağını düşünüp pes ederler.
Olayları ve Durumları Gereğinden Fazla Ciddiye Alırlar
Negatif insanlar kendilerini sevmedikleri ve saymadıkları için, çevrelerinde olan biten şeyleri veya söylenen sözleri de kişisel olarak algılar. Sanki kendilerine yönelik bir hakaret veya tehdit unsuru olarak değerlendirirler. Dolayısıyla çok önemli olmayan olayları bile; akışına bırakmak yerine, daima masaya yatırmakla ve irdelemekle meşgul olurlar.
Geçmişe Takılı Kalırlar
Negatif insanlar, geleceğe umutsuz baktıkları için; şimdiki zamanda olmayı ve kendilerini gerçekleştirmeye çalışmayı istemezler. Bunun yerine geçmişte yaptıkları hataları, bu hatalardan doğan sonuçları, kendilerini üzen kişileri ya da olayları hatırlayıp, yeniden o anlara dönerler ve o ruh halinden de uzun süre çıkamazlar.
Zayıf Taraflarına Odaklanırlar
Kendilerine olan güvenleri ve saygıları düşük olduğu için sürekli zayıf veya eksik yanlarını bulmaya çalışıp, dikkatlerini o noktaya yöneltirler. Örneğin; ne kadar yeteneksiz olduklarını, fiziksel veya ruhsal kusurlarını dillendirerek, bunların düzelmesinin çok zor olduğuna vurgu yaparlar.
Konfor Alanlarından Çıkamazlar
Negatif insanlar için yenilik yapmak, hayatlarında köklü değişikliklere gitmek veya basit bir konuda bile olsa karar vermek oldukça zorlayıcıdır. Çünkü onların medeni cesaretleri yoktur ve alıştıkları düzen kötü bile olsa, onun dışına çıktıklarında, adeta sudan çıkmış balığa dönerler.
Başkalarının Düşüncelerine Fazla Önem Verirler
Tüm insanlar, çevrelerindeki kişiler tarafından sevilmek, beğenilmek ve takdir edilmek ister. Ancak negatif insanlar için bu durum biraz farklıdır. Onlar başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğünü takıntı derecesinde önemseyebilir. Hatta mutlulukları bile bu doğrultuda şekillenebilir.
Bağışlayıcı Olmazlar
Geçmişe takılı kalan bireyler oldukları için ne kendilerini ne de geçmişteki kişileri ruhlarından ve zihinlerinden azat edebilirler. Onlar sürekli aynı negatif duyguda saplanıp kalmak istedikleri için, affedici olmazlar ve kin tutabilirler.
Başkalarını Suçlamayı Özeleştiriye Tercih Ederler
Negatif insanlar gerçeklerle yüzleşmekten, geçmişlerinin yükünden kurtulmaktan ve ruhlarını şifalandırmaktan kaçarlar. Tam tersine, onlar kendi içlerine dönmeyi ve kendilerini değerlendirmeyi reddederler. Onun yerine etraflarında suçlayabilecekleri birini ararlar. Olayları objektif bakış açısıyla değerlendirmek onlara göre değildir.
Otokontrol Düzeyleri Düşüktür
Başkalarının düşüncelerini hayatlarının merkezi haline getirdikleri için, kendi istek ve arzularına asla öncelik tanımazlar. Dolayısıyla kendi yaşamlarına yön vermekte zorlanırlar. Adeta bir başkasının gölgesinde yaşıyor gibidirler.
Başarısız Olduklarında Ders Çıkarmazlar ve Hemen Vazgeçerler
Hayat yolculuğunda tökezlediklerinde veya işler umdukları gibi gitmediğinde, daha iyisi için ne yapabileceklerini sorgulamak yerine, hemen pes ederek, olayın üzerini örtmeye başlarlar ve yok saymaya çalışırlar. Bir daha denemeyi ise akıllarından bile geçirmezler.
”Ama” Kelimesini Çok Sık Kullanırlar
Negatif insanlar için her zaman bir bahane, olumsuz bir bakış açısı ve şüpheci bir yaklaşım söz konusudur. Dolayısıyla yolunda giden bir şeyi değerlendirirlerken bile; ”ama” diyerek, onun olumsuz sonuçlarını da düşünmeyi ihmal etmezler.