Nefes Darlığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Tıbbi olarak Dispne olarak da tanımlanan nefes darlığı, bir kişinin yeterince nefes alamaması olarak tanımlanır. Birey tüm akciğer kapasitesini hava ile dolduramayacağını hissettiğinde, her zamanki gibi nefes aldığı her an hisseder. Nefes darlığı, eskiden kolay olan merdiven çıkabilirken, artık düz yüzeylerde yürürken diğerleri kadar hızlı yürüyememe, nefes alamama ve diğer belirtilerle kendini gösterir.
Sık sık dinlenme ve nefes alma ihtiyacı hissedersiniz. Ayrıca ani göğüs sıkışması ve yatarken derin nefes alma ihtiyacı da hastalığın belirtileri arasındadır. Sıcak yaz aylarında nefes darlığı şikayetleri artma eğilimindedir. Bu, kalp ve akciğer hastalığı üzerindeki artan iş yükünden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda hasta yeterince nefes alsa bile nefes almakta zorluk çekebilir.
Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
- Göğüste sıkışma
- Hava açlığı
- Solunum rahatsızlığı
- Nefes alıp vermede güçlük.
- Hırıltılı solunum.
- Yeteri kadar nefes alamama durumu.
- Yorgunluk ve sürekli hâlsizlik.
- Havasız kalma ya da boğulma hissi.
- Kanlı balgam
- Kronik ve ani bir şekilde baş gösteren öksürük
Nefes darlığının yaygın nedenleri
Nefes darlığının nedenleri genel olarak şunlardır;
- Astım
- Zatürre
- Kardiyak iskemi
- İnterstisyel akciğer hastalığı
- Konjestif kalp yetmezliği
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı
- Çok yorucu egzersiz
- Aşırı sıcaklık
- Kitlesel obezite
- Yüksek irtifa (genelde uçaklarda olur)
Nefes darlığı nedenleri hakkında daha önce harika bir yazı kaleme almıştık. Nefes darlığının nedenleri hakkında daha fazla bilgi almak için “Nefes Darlığı Neden Olur?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Nefes darlığının sebeplerini teşhis etmek sizi rahatlamaya bir adım daha yaklaştırmış olur. Aslında bunun nedeni tedavi altta yatan soruna bağlı olarak değişmektedir. Uzman doktor stetoskop ile akciğerlerinizin ve kalbinizin sesini dinlemek ile teşhis işlemine başlayacaktır. Daha sonra oksijen seviyenizi kontrol eder. Ardından da daha kapsamlı bir fiziksel muayene yapacaktır.
Doktorunuz sizden detaylı bir tıbbi hikaye alacaktır. Yani belirtileriniz hakkında daha fazla bilgi alabilmek için size bazı durumunuz ile ilgili sorular soracaktır. Örnek vermek gerekirse ne kadar süredir nefes alma güçlüğü yaşadığınız ve bunun ne zamanlarda gelip gittiği ya da sürekli olup olmadığı gibi belli başlı durumu özetleyen sorular sorar. Bu sorular sonrasın gerekli tedavi planı oluşturulur ve tedaviye başlanır.
Nefes Darlığının Tedavisi
Nefes darlığına sebep olan durumu tedavi etmek genel itibari ile belirtileri ortadan kaldırabilir. Pek çok durumda, sebepler kısa sürelidir. Yani ciddi değildir ve etkili bir tedavi planı ile tedavileri yapılabilmektedir. Örnekler arasında solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler yer alır. Nefes darlığının nedenine ve şiddetine bağlı olarak tıbbi müdahaleler şunlar olabilir;
- Antibiyotikler
- Nefes egzersizleri
- Nebülizör ile solunum tedavileri
- Astım ve KOAH inhalerleri dahil bronkodilatörler
- Kalp ilacı
- Solunum terapisti ile pulmoner rehabilitasyon
- İlave oksijen alımı
- Cerrahi ve minimal invaziv prosedürler
ÖNEMLİ: Yazımızda belirtilen tüm detaylar tamamen bilgi amaçlıdır. Teşhis ya da tedavi amacı ile kullanılamaz. Lütfen kesin teşhis tedavi için doktorunuza danışmaya özen gösterin.