Yaşam

Neden Tırnaklarımızı Yeriz?

tirnak 4

Çocukluk döneminde alışkanlık haline gelmeye başlayan tırnak yeme alışkanlığı, kişinin psiko-sosyolojik ortamı, bireyin değişen yaşam şartları ve bireyin üzerinde hissetmiş olduğu tutum ve baskıya göre şiddetlenir ya da azalır. Gerekli tedbirlerin doğru ve zamanında alınmaması durumunda bedende ciddi sağlık sorunlarına yol açarak alışkanlığın terk edilme sürecini de uzatabilir

tirnak 2

Tırnak yeme hastalığı bir güvensizlik belirtisi olarak da görülebilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı yukarıda da belirttiğimiz üzere taklit yolu ile edinilebilen bir davranış kalıbıdır ve aile içinde bireylerden birisinin tırnaklarını yemesi çocuğun da ilgisini çekecektir.

Tırnak Yemenin Başlıca Nedenleri

tirnak 12

Anne ve babanın yaşam biçimi önemli bir etmendir. Anne ve babanın yaşamış olduğu geçimsizlik ve sık sık kavga ortamı çocuklarda tırnak yeme gibi olumsuz davranışlar oluşturacaktır.

Aile içinde aşırı otoriter ve baskılı bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli eleştirilerek azarlanması, sevgi ve yeterli ilgi görememe, kıskançlık gibi durumlarda tırnak yeme alışkanlığı baş göstermeye başlar.

tirnak 13

Süreç okul döneminin başlangıcına, sınav dönemlerinin çocuklar üzerinde meydana getirmiş olduğu baskı ve stres tırnak yemelerine sevk etmektedir. Tırnak yemenin bir başka tezahürü de çocuğun saldırganlık dürtülerinin dışa vurumudur. Anne ve babanın çocukları arasında kayırmada bulunması ya da yeni bir kardeşin doğumu çocuğun yaşamış olduğu kıskançlık duyguları da tırnak yemeye sevk edebilir.

Yetişkinlerde eş ile ilişkilerde ve iş stresinden kaynaklanmakta olan stres kişiyi tırnak yemeye sevk edebilir. Kişilerin kaygısal tutumları ve içe dönük yapıları da tırnak yemede önemli bir etmendir.

​Tırnak Yemenin Zararları

tirnak 11

Tırnak yemek pek çok hastalığın da davetçisidir. Gündelik yaşam içinde birçok yere dokunuruz, kapı kollarını tutarız, otobüse bineriz, tuvalete gireriz, bir şeyler yeriz… Kısacası ellerimiz dış etkenler ile en çok temas halinde olan organımızdır.

Tırnak içindeki mikrop ve bakteriler diş etlerine mikrop bulaşmasına neden olabilir. Ağızda oluşabilen mikrobik rahatsızlıklar ve bununla beraber gelen farklı türdeki zararlar da meydana gelebilir. Bu bakteri ve mikroplar, bedene yayılarak diğer organlara da zarar verebilir.

Tırnak Yemeyi Nasıl Önleriz?

tirnak 6

  • Tırnak yemeyi alışkanlık haline getiren çocukları gece uyurken ellerine eski hafif eldivenleri geçirebilirsiniz. Çocuğun gece tırnaklarını ısırmak ya da yemek istediği sırada anımsatıcı olması yönünden yararlı olacaktır.
  • 3-4 yaşına dek görülmekte olan tırnak yeme alışkanlığı anne ve babalar tarafından görmezden gelinebilir. Dört yaşından sonra devam etmesi halinde birtakım önlemler alınmalıdır.tirnak 7
  • Çocukların ilgisi tırnaklarından başka bir yöne çekilebilir. Radyo dinlerken, televizyon ve sinema izlerken onun ağzını çiğneyebileceği bir şeylerle meşgul etmek tırnak yemesinin önüne geçebilir.
  • Kendinize zaman geçirebileceğiniz alternatifler yaratın; tırnak yeme alışkanlığınızı aklınızdan çıkarmak için kendinizi başka alışkanlıklara sevk edin. Küçük bir stres topunu avuç içinizde tutabilirsiniz. Ya da ellerinizi meşgul edebilmek adına dantel, çizim, örgü, dikiş ve boyama gibi el işleri ile uğraşabilirsiniz.tirnak 9
  • Eczanelerde satılmakta olan tırnak bakım ürünlerinden krem ve cila gibi ürünleri kullanmanız fayda sağlayabilir.

Kaynak
neoldu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu