Müzik Dinlemek Sağlık Açısından Faydalı Mıdır?
Müzik dinlemek insanlara zevk verdiği gibi bazı sağlık yararları da mevcuttur. İnsanlar mutlu olduklarında veya üzgün olduklarında hemen müziğe sarılırlar. Bu yazımızda sizlere “Müzik dinlemenin faydaları nelerdir?” sorusunun yanıtlarını anlatacağız.
İşte müzik dinlemenin 9 yararı;
1. Müzik Mutluluğu Artırır.
Bu açık görünebilir, ancak doğal kimyasal muhakeme hakkında düşünmek oldukça inanılmazdır. Duygusal bir yükselişe ihtiyaç duyuyorsanız, en sevdiğiniz şarkıları dinlemenin yalnızca dinleyerek mutlu olmak için 15 dakika olduğunu bilmelisiniz. Bunun nedeni beyninizin, sevdiğiniz müzikleri dinlerken artan mutluluk, heyecan ve neşe duygularına yol açan bir nörotransmiter olan dopamin salmasıdır.
2. Müzik Koşuda Performansı Artırıyor.
Bilim adamları hızlı ya da yavaş motivasyonel müzik dinleyen koşucuların 800 metrelik bir koşu rotası ile sakin müzik dinleyen (ya da hiç müziksiz) koşan koşuculardan daha hızlı koştuğunu keşfetti. Koşu performansınızı arttırmanın anahtarı, müzik seçiminde yatar, ilerlemeniz için size ilham veren bir şeydir.
3. Genel Sağlığı Artırırken Stresi Azaltır.
Müzik hormonlarımız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Hoşunuza giden bir müzik dinlerseniz, vücudunuzdaki hormon kortizol seviyesini azaltır, kronik stresin etkilerini önler. Stres tüm hastalıkların % 60’ına neden olur. Bu nedenle düşük stres seviyeleri genel refah şansını arttırır.Stresli bir günde maksimum fayda için, biraz müzik açın ve birlikte şarkı söyleyin.
4. Müzik Uykuyu Geliştirir.
Türkiye’de insanların % 30’undan fazlası uykusuzluk çekiyor. Bir araştırma, yatmadan bir saat içinde klasik veya dinlendirici müzik dinlemenin bir sesli kitabı dinlemeye veya yatmadan önce hiçbir şey yapmamaya kıyasla uykuyu önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Müziğin hormonlarımızı doğrudan etkileyebileceğini bildiğimiz için, iyi bir gece uykusu gerektiğinde, yatmadan önce biraz müzik dinlemek geceyi rahat geçirmenize yardım edebilir.
5. Müzik Depresyonu Azaltır.
Müzik hormonlarımız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Doğal bir antidepresan bile sayılabilir. Bunun nedeni, belirli melodilerin beyinde serotonin ve dopamin (nörotransmiterler) salınımına neden olması, bu da mutluluk ve iyilik duygularının artmasına neden olur. Ayrıca, öfori duyguları çağıran bir hormon olan norepinefrin salgılar.
Dünya genelinde 350 milyondan fazla insan depresyon yaşamaktadır ve bunların %90’ı da uykusuzluk yaşamaktadır. Başka bir araştırma, belirli müzik türlerinin depresif belirtileri olan hastalara faydalı olabileceğini göstermiştir.
6. Müzik Daha Az Yemenize Yardımcı Olur.
Araştırmalara göre, yumuşak ışıklandırma ve müzik kombinasyonu insanların daha az yiyecek tüketmesine neden oluyor.
7. Araba Sürerken Müzik Ruh Halinizi Yükseltir.
Bir araştırma, müzik dinlemenin sürüş esnasında ruh halinizi olumlu yönde etkilediğini ve bu sayede daha güvenli davranış ve daha az yol öfkesine yol açtığını ortaya çıkardı.
8. Müzik Öğrenme ve Hafızayı Güçlendirir.
Müzik dinlemek bilgileri daha verimli bir şekilde öğrenmenize ve hatırlamanıza yardımcı olabilir. Yine de, müziği sevdiğiniz dereceye ve enstrüman çalıp çalmamaya bağlıdır. Bir araştırma, müzisyenlerin aslında tarafsız müzikle daha iyi öğrendiklerini, ancak müzisyen olmayanların pozitif müzikle daha iyi öğrendiklerini gösterdi. Bu nedenle, performans derecesi, müzisyenler için öğrenme ve hafıza arasında farklılık gösterir.
9. Müzik Sözel Zekayı Artırır.
4-6 yaş arasındaki çocukların %90’ının, sadece bir ay süren müzik dersleri aldıktan sonra, ritim, ses tonu, melodi ve ses hakkında bilgi edindikleri sözel zekâyı artırdığını keşfedilmiştir. Sonuçlar, müzik eğitiminin, çocukların kelimeleri anlama ve hatta daha fazla anlamlarını açıklama yeteneklerini artıran bir “transfer etkisi” olduğunu göstermektedir.
Başka bir çalışmada da müzik eğitimi almış yetişkin kadınlarda ve sözlü bellek testlerinde müzik eğitimi olmayan bir gruptan daha iyi performans gösteren çocuklarda benzer sonuçlar gözlemlenmiştir.