Yaşam

Müziğin Çocuklar Açısından Faydaları Nelerdir?

Bilim insanları, çocuklarda yedi yaşından önce müzik dersine başlamanın doğru olduğunu, fakat herhangi bir yaşta enstrüman kullanmanın kişinin yaşamında gözle görülür birtakım faydalar sağlayabileceğini öne sürmektedirler.

müzik 3

Çocuklarınızın yaşamına müziği almalarına destek olarak, daha sağlıklı, mutlu ve çok yönlü insanlar olmaları konusunda önemli bir rol oynayabilirsiniz. Kimsenin denemeden bilemeyeceği başka bir gerçek de muhteşem bir müzik dehası ile beraber yaşama ihtimalinizdir. İşte müzik derslerinin çocuklar için pek çok faydası!

Güven duygusunu geliştirir

Çocuğun enstrüman ile sürekli olarak ilişki içinde olması ve derslere istekli katılması çok önemlidir. Öğrenme aşaması, akor, ritim, nota, ölçü gibi birçok parametreyi anlamasını içermektedir. Elbette ki bu yolculuk bolca gürültü ve sonsuz denemeler anlamına gelmektedir.

müzik 4

Gelişmek için cesaret bulmak ve devam etmek, yalnızca bir enstrümanı iyi çalabilmenin ön koşulu değil, bununla beraber başarı için yaşamın temel taşlarından birisidir güven. Bu durumda yalnızca destekleyici olun. İmkanlar çerçevesinde ses izolasyonlu bir bölge oluşturmayı deneyin.

Beyin gücünü arttırır

Albert Einstein, yalnızca devrimci bir fizikçi değil, 6 yaşında keman çalmaya başlayan ve liseye gitmeden hemen önce Mozart’ın sonatlarını çalan bir çocuk olabilmesi oldukça dikkat çekicidir. Einstein 30 yaşına gelmeden insanlığın zamanı ve uzayı görme şeklini değiştirmiştir.

müzik 5

Dünya genelinde gerçekleştirilen araştırmalar, müzik derslerinin çocuğun beyninin gelişimine sağlamış olduğu faydaları ortaya koymaktadır. Bu faydaların en önemlileri, dil ve hafıza becerilerini geliştirmek, sol ve sağ beyin arasındaki bağlantıyı geliştirmek, yaşam süresince beyin plastisitesinin devamı olarak nitelendirilebilir.

Sosyal becerileri arttırır

Çocuklara müzik dersi vermek, sosyal gelişimleri üzerinde de önemli etkiler yaratabilmektedir. Müzik çalışmaları neticesinde çocuklarda olumlu tutumların ve sosyal uyumun artışı gözlenmektedir.

müzik 7

Grup çalışmaları ile beraber müzik öğrenmek çok daha fazla işbirliği ve güveni teşvik eder. Bireysel olarak, müzik dersleri ise çocukları sorunlardan uzaklaştırarak gerginlik, yalnızlık ve sıkıntıyı hafifletir.

Sabır ve disiplin geliştirmek

Günümüz teknolojilerinin de etkisi ile disiplin ve sabır gerektirmekte olan alanlarda çocukların çok daha fazla bocaladığını söyleyebilmekteyiz. Sosyal medya ve akıllı telefonlar bunların etkilerine bağlılık bu dönemde belirginleşti ve pek çok çocuk, doğal olarak anlık memnuniyet isteğinden çokça etkilenmektedir.

müzik 8

Müzik aletinin herhangi kısayolu olmaması da biraz sevindirici. Yetkin olabilmek için çok çaba ve zaman sarf etmek gerekmektedir. Bu durum da çocukların çokça içinde bulundukları tatminsizlik ve can sıkıntısı duygularının panzehiri gibi, disiplin ve sabır gelişimi için son derece etkili olmaktadır.

Yaratıcı şekilde kendini ifade etmeyi teşvik eder

müzik 9

Müzik çalışmalarının en önemli faydası, çocukların yaratıcılıklarını bulmaları konusunda yol gösterici olması ve onlara kendilerini ifade edebilmeleri için belirli bir yol sağlamasıdır. Bununla beraber, müzik çalmayı öğrenebilmek, zihinsel sağlık sorunları ve gelişimsel bozukluğu olan çocukların potansiyellerini ortaya çıkarmasına yardımcı olabilmektedir.

Hafıza geliştirmek

müzik 2

Müzik öğrenmek, etkileyici oranda bilgiyi anımsamalarını, belirli notaların enstrümanlarının üzerinde nerede olup olmadığını, akorların nasıl yapıldığını veya en sevdikleri müziği çalmak için gerekli olan zamanlamayı anımsamaları gerekmektedir. Müzikle haşır neşir olmak beynin her türlü hafıza kapasitesini artırması gerekmektedir.

Müzik ve Çocuk İlişkisi İle İlgili Videolar

Kaynak
blog.gittigidiyor.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu