Mutfakta Yardımcınız Olacak 20 Püf Nokta
Şimdi mutfak yemek deyince , sadece ramazan özel bir içerik olmadığını söyleyeyim. Her gün için mutfakta, birazdan vereceğim püf noktalar,işimizi kolaylaştıracak. Hatta içeriğimin de sonunda “-ohh be çok güzelmiş ” diyeceksiniz. Mutfakta bazı püf noktalar vardır. Bunlar sayesinde mutfakta işimiz çok daha kolay ve daha keyifli olur. Sonuçları ise sadece sizi değil , başkalarını da memnun eder.
İşte mutfakta işinize yarayacak 20 püf nokta
1. Böreğinizi yaparken bir de bunu deneyin
Börek yaparken içine ıspanak vb yeşillikleri bir de hafifçe unlayın ve öyle fırına verin. Bu şekilde böreğin daha sulu olmasını önler aynı zamanda da farklı bir lezzet katar.
2. Fırında tavuk yemeğinin püf noktası
Fırında tavuk yaparken, tavuğun kafasını fırının ön tarafına getirin. Bacaklarını da fırının arka tarafına getirin ve öyle pişirin. Çünkü fırının en sıcak yeri arka kısmı . Tavuğun da en zor pişen yeri de bacakları .
3. Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için
Evet yukarıda bahsettiğim gibi haşlanmış yumurta çoğu zaman kolayca soyulmaz. Kolayca soyulmasını isterseniz , haşlanırken içine karbonat ekleyin. Böylelikle yumurtanız kolayca soyulur.
4. Omlet sevenler buraya!
Omleti sevenlere, tava yıkaması zor gelir. Tava yıkamakla mı uğraşacağım deyip de omlet yapmayı bile üşenen arkadaşlarım vardı. Tüm malzemeleri bir kilitli poşete koyun ve kaynar suya bastırın. Böylelikle bulaşık çıkarmamış olursunuz.
5. Soğanlardan gözü yananlar da buraya!
Soğandan gözü yananların acısına derman olalım istedim. Soğanı doğramadan önce , soğanı buzlukta ya da buzlu suda bekletirseniz , daha az yakacaktır.
6. Bu bilgi de acı biberlerden elini , yüzünü acıtanlar için geliyor
Acı biberleri doğradıktan sonra ,yüzümüzü ve elimizi acıtıyor. Bunun olmasını engellemek için acı biber doğramadan önce zeytinyağıyla ellerinizi ovalayın. Böylelikle acı biber daha kolay çıkacak ve acı vermeyecektir.
7. Baharatlar nasıl kullanılmalı?
Taneli baharatların aroması çıkmasını sağlamak için önce tavada ısıtın daha sonrasında da yemeğinize tekrar ekleyin.
8. Kek daha iyi nasıl kabartılır?
Kekin daha iyi kabarması için kek hamuruna bir kaç damla limon sıkın.Böylelikle, sitrik asit sayesinde kabartma tozu harekete geçer. Sonuç olarak kekiniz daha iyi kabarır.
9. Yemeğin fazla yağı nasıl alınır?
Yemeğin fazla yağını almak için kağıt havluya sarılı bir kaç buz küpünü yemeğin üstünden gezdirmeniz yeterli olacaktır. Buzun soğuğu yağlı havluya geçecek ve yemeğinizin yağı da alınmış olacak.
10. Tatlıların daha çıtır çıtır olması için
Lokma , tulumba gibi yağda kavrulmuş ve şerbete atılan tatlıların daha çıtır çıtır olması için hamuruna , bir kaşık şirke eklemeniz yeterlidir.
11. Pilavda yanık bir tat oluştuysa
Pilav en zor yemeklerden biridir. Bu kanıtlanmış bir durumdur. Kimse damak tutturamaz. Herkesin de damak tadı başkadır ama pilav için herkes daha bir başka olur. Konumuza gelirsek, pirinci fazla kavrulmasının sonucu pilavda yanık bir tat oluşur. Bunu önlemek için bir dilim beyaz ekmeği tencerenin üstüne yerleştirmeniz yeterli . Durum tersine çevrildi bile.
12. Kuru baklagillerin daha az şişkinlik yapmasını önlemek için
Nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin haşlanırken , haşlama suyundaki kabaran beyaz köpükleri alırsanız , daha az şişkinlik yapar.
13. Oklava yoksa?
Oklavanıza ihtiyaç duyduğunuz anda olmadığını fark ettiğinizde , su şişesinin içine soğuk su doldurun ve hamur açmak için kullanın.
14. Mayalı Hamuru daha iyi kabartmak için öneri
Mayalı hamurun daha fazla kabarmasını istiyorsanız, hamur karışımına bir kaşık toz şeker eklemeniz yeterlidir.
15. Makarnanızı haşladıktan sonra
Makarnanızı haşladıktan sonra soslamak istiyorsanız, pişirme suyunu sakın dökmeyin. Nişaşta içeren bu suyu makarnanıza ekleyip, sosladığınızda hem daha lezzet verir hem de daha kıvamlı olmasını sağlar.
16. Meyveli kek yapmanın ince noktası
Meyveli kek sevenler buraya. Daha lezzetli yapalım ne dersiniz? Meyveleri hamura eklemeden önce toz şekerle bularsanız, daha iyi pişer. Hem de daha lezzetli olur.
17. Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa bunu deneyin
Yemeğin tuzu kaçtıysa, tencereye bir kaç dilim patates ekleyin. Nişasta sayesinde bu durum ortadan kalkar.
18. Limonun ekşiliği nasıl anlaşılır?
Bütün sırrı kabuğundadır. Limonun daha ekşi olup, olmadığını anlamanız için ince kabuklu olanları, kalın kabuklu olanlara oranla daha ekşidir.
19. En iyi balık saklama yöntemi nedir?
Derin dondurucuda saklanan balıklara , öncesinde tuzlayıp atarsanız daha diri kalacaktır.
20. O soğan doğranacak!
Zeytinyağlı yemek türü yaparken, soğanları rendelemek yerine doğrayın. Böylelikle yemekleriniz bıçakla doğranmış soğanlarla daha lezzetli olacaktır.
Sorular halinde giderek sizlere mutfakta pratik bilgiler vermek istedim. Sizin de böyle bilgileriniz varsa ve paylaşmak isterseniz , aşağıdan yorumlayarak bize gönderebilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaştıkça güzeldir 🙂