Politika

Müşahit Nedir?

instagram takipçi hilesi

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerine, siyasi partiler arasındaki gerginliklerle girilmektedir. Siyasi partiler bu seçimde oylarına sahip çıkabilmek için bir çok platform aracılığı ile müşahit görevlendirmeleri yapacağını duyurmuştur. Peki müşahit nedir?

MÜŞAHİT NEDİR?

Müşahit, siyasi partilerin oy kullanma ve sayımı esnasında görevlendirmiş oldukları birer gözlemcidirler. Bu görevlendirmeler siyasi parti merkezleri tarafından yapılmakta ve her bir gözlemciye müşahit kartı verilmektedir.

KİMLER MÜŞAHİT OLAMAZLAR?

İdari amirler, zabıta amirleri ile memurları, askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, milletvekilleri ve milletvekili adayları müşahit olamazlar.Bu kişiler dışında 18 yaşını geçmiş olan herkes müşahit olarak görev alabilir.

MÜŞAHİT NASIL OLUNUR?

Müşahit olabilmek için, ilgili siyasi partilerin seçim ve irtibat bürolarına müracat edilmesi gerekmektedir. Siyasi partilerden alınacak müşahit kartı sandık başkanına gösterilerek göreve başlanabilir.

MÜŞAHİTİN GÖREVLERİ VE YETKİLERİ NEDİR?

Müşahitler siyasi partilerin sandık başlarında adeta gözleri ve kulaklarıdırlar. Her bir siyasi parti oy kullanma anında yürütme işlemlerini müşahitler ile yapmaktadır. Bu da müşahitlere bir çok yetki ve görev yüklemektedir.

  • Müşahitler sayım esnasında sandık başında bulunabilirler.
  • Müşahitler sandık sayım sonuç tutanaklarından birer nüsha alabilirler.
  • Oy torbalarının kapatılması, mühürlenmesi ve ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi esnasında torbanın yanında bulunabilirler.
  • Müşahitler, itirazda bulunabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu