Murphy Kanunları Nedir?
Günlerce şemsiyenizi yanında taşırsınız ama yağmur yağmaz, tam da sizin taşımaktan vazgeçtiğiniz günde ise bardaktan boşanırcasına yağmur yağar. Kargo beklersiniz gelmez, tam siz duşa girdiğiniz sırada kapı çalar. Son derece özenli şekilde hazırlanırsınız fakat arkadaşınızın başka bir işi çıkar.
Bunun gibi size bir sürü örnek sayabiliriz. Bunlardan biri başınıza geldiyse evrensel Murphy Kanunları’ndan biri çalıştı demektir. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz.
Peki nedir bu Murphy Kanunları? Kim tarafından ortaya atıldı? Siz de benim gibi merak ediyorsanız işte cevapları.
Murphy Kanunları, başarısızlıklar ve şanssızlıklar üzerine yoğunlaşan ABD’li mühendis Edward A. Murphy tarafından ortaya atılmış çeşitli özdeyişlerdir. Bu özdeyişlerin temeli şudur: “ Eğer bir işi halletmek için birden çok olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen bir sonuç doğuracaksa o zaman bu olasılık gerçekleşecektir.
Bir örnekle ifade etmek gerekirse Murphy Kanunları, birkaç tane kuyruk olan gişelerde ya da market kasalarında gözüne kestirdiğiniz bir tanesine girdiğiniz anda diğerlerinin daha hızlı ilerlemeye başlamasıdır. Bir örnek daha mı istiyorsunuz? Sabah evden çıkarken hava kapalı diye montunuzu giyersiniz fakat siz çıktıktan kısa bir süre sonra güneş açar.
İşte tüm bu sinir bozucu durumlar evrensel Murphy Kanunları’nın faaliyette olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu kanunlar tam olarak ‘Bir işi yapmanın yanlış tek bir sonucu varsa o sonuç gerçekleşir.’ durumunu anlatır.
Peki Nasıl Ortaya Çıktılar?
Murphy Edward A., 1949 yılında ABD hava kuvvetlerinde çalışan mühendislerden biriydi. MX981 kod adlı çarpışma testi üzerinde çalışıyordu. Algılayıcıların kablolama aşamasında görev yapan teknisyen, hata bulduğu için bir türlü sonuca gidemiyordu.
Bu durumu fark eden ve hatalara çok sinirlenen Murphy, ileride çok meşhur olacak sözünü ilk defa bu teknisyen için söylüyor ve ‘Bir işi yanlış yapmanın bir yolu varsa bu adam onu mutlaka bulur.’ diyor. Böylelikle günümüze kadar gelen ‘Murphy Kanunları’ kavramı ortaya çıkıyor.
İş arkadaşları buradaki komedi potansiyelinin farkına varıp Murphy’nin bu cümlesi ve farklı versiyonlarını aralarında espirili bir şekilde yaymaya başlıyorlar. Kısa sürede dünya çapında duyulan bu versiyonlara Murphy’nin Kanunları adını veriyorlar.
Gündelik hayatta başımıza gelen şanssızlıklara ve aksiliklere mizahi bir dille yaklaşan Murphy Kanunları insan psikolojisine de iyi geliyor. Talihsiz durumlar yaşama ihtimalinin mantık dışı olmaması insanlara sorunlarının üstesinden gelebilme motivasyonu sağlıyor.
Murphy Kanunları, sadece sözlü olarak da kalmıyor. Unutulmaya mahkum edilmeyerek New York’ta Harvey Hutter tarafından ele alınarak bir kitap haline dönüştürülüyor. Kitapta teknolojiden aşka kadar pek çok konu yer alıyor. Özellikle gündelik hayatta yaşanan aksiliklere pratik çözümler sunuyor.
Murphy Kanunları Denilince Akla Gelen Ünlü Özdeyişler
- Siz diğer şeride geçinceye kadar diğer şeritte trafik hep daha açıktır.
- Radyoyu ne zaman açarsanız açın, en sevdiğiniz şarkının son melodisini duyarsınız.
- Tam şarjınız biterken çektiğiniz fotoğrafın kaydedilip edilmediğini merak ediyorsanız kesinlikle kaydedilmemiştir.
- En bakımsız halinizle dışarı çıktığınızda aklınıza gelebilecek her türlü yakınınızla karşılabilirsiniz, fakat en şık olduğunuz günde kimseyi görmezsiniz.
- Bir ortamda içilen sigara dumanı her zaman sigara içmeyen kişiye gider.
- Tam siz kasa değiştirdiğiniz anda, sıradan çıktığınız kasa ışık hızıyla ilerlemeye başlar.
- Bir yere yetişmeye çalışırken bütün kırmızı ışıklara yakalanırsınız.
- Bir şeyi almakta kararsınız kalırsınız ve almadan gidersiniz. Pişman olup geri döndüğünüzde ise o ürün çoktan tükenmiştir.
- Bir yere gitmek için birden fazla yol vardır fakat siz gider en uzununu seçersiniz.
- Çok beğendiğiniz bir kıyafeti almak için para biriktirirsiniz fakat tam siz parayı denkleştirdiğiniz anda kıyafet raftan kalkar.
- Radyoyu ne zaman nerde açarsanız açın her zaman en sevdiğiniz şarkının sonuna denk gelirsiniz.
- Çikolatalı ekmek ne zaman yere düşse her zaman çikolatalı tarafı yere değer.
- Saatlerce kafanı kaldırmadan ders çalışırsın, tam da sen mola verdiğin anda annen kapıda görünür.
Size de çok tanıdık geldiler değil mi? Çünkü Murphy Kanunları her zaman hayatımızın içinde.