Bilim ve Teknoloji

Motorola’nın Tarihi Nedir?

instagram takipçi hilesi

1984 yılında Motorola, dünyanın ilk cep telefonu olan DynaTAC 8000x‘i piyasaya sürdü. 35 dakikalık bir pil ömrüne sahipti ve 2,5 lb ağırlığındaydı.

Motorola’yı hatırladın mı? Eskiden cep telefonu dünyasında büyük bir olaydı! Ama en son ne zaman Motorola’yı sallayan birini gördün? Aslında, şirketi en son ne zaman duydunuz?

Motorola’nın büyük bir oyuncu olmaktan nasıl zor zamanlarla karşı karşıya kaldığını keşfetmek için geçmişe doğru bir yolculuğa çıkalım.

Bu yüzden, bir zamanlar havalı olan bu markanın yükselişini ve düşüşünü merak ediyorsanız, biz Motorola’nın hayatını ve ölümünü incelerken okumaya devam edin. İşte;

Motorola’nın Tarihi Nedir?

Motorola’nın doğuşu

motorola 2

25 Eylül 1928 tarihinde Paul Galvin ve kardeşi Joseph, Motorola’yı “Galvin Manufacturing Co.” olarak ChicagoIllinois , ABD‘de kurdu.

Yine de bu Paul’ün ilk işi değildi. 1921 yılında arkadaşı Edward Stewart ile bir telekomünikasyon şirketi kurmuştu ve bu şirket 1923 yılında ödenmeyen vergiler nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Edward yılmadan 1926 yılında Storage Battery Co‘yu kurdu ve radyoların ve diğer taşınabilir elektronik cihazların pilsiz çalışmasına izin veren bir pil giderici yarattı. Pillerin bulunmadığı durumlar için ezber bozan bir özellikti.

Edward’ın ticari girişimi sonunda başarısız oldu ve Galvin kardeşlerin pil giderici tasarımını satın almasına ve onu Motorola’nın Galvin Manufacturing Corporation altında ilk ürünü olarak piyasaya sürmesine yol açtı.

Motorola farklı türde radyolar üretti

motorola 3

Araba radyoları, 1930 yılında Motorola radyo adlı uygun fiyatlı bir otomobil radyosunu tanıtan ve çoğunlukla polis departmanlarına ve belediyelere satan Galvin kardeşler sayesinde bir şey haline geldi.

Ve web sitelerine göre, Motorola’nın adının ilham kaynağı araba radyosuydu, “motor” motorlu arabadan geliyor ve “ola” sesi ima ediyor, bu da Motorola’nın “hareket halindeki ses” anlamına gelmesini sağlıyor.

1930‘ların sonlarında şirket, polis arabaları için radyo alıcıları da dahil olmak üzere çeşitli tek yönlü ve iki yönlü telsizler üretmeye başladı.

Motorola’nın iki yönlü telsizlerinin dikkate değer iki örneği, dünyanın ilk FM taşınabilir iki yönlü telsizi olan SCR300 telsizi ve 2. Dünya Savaşı döneminin en ünlü telsizi olan Handie-Talkie SCR536‘dır.

1937 yılında Motorola, bir dizi ev radyosu ve fonograf ile ev eğlencesi endüstrisine girdi. On yıl sonra, Galvin Manufacturing Corporation nihayet adını Motorola Inc. olarak değiştirdi.

Motorola TV Sektörüne girdi

motorola 4

Dünya Savaşı sona erdikten sonra televizyonlar, Amerikalıların yarısının evinde bir tane olduğu noktaya kadar bir ton satış yapmaya başladı. Bu nedenle, Motorola’nın TV üretmesi ve bunları işlerini büyütmek için bir fırsat olarak kullanması mantıklıydı.

Bu nedenle, 1947 yılında Motorola Golden View‘ı piyasaya sürdüler. 7 inçlik bir TV o kadar uygun fiyatlıydı ki, sadece bir yılda 100.000’den fazla sattı ki bu kulağa pek bir şey gibi gelmeyebilir ama o zamanlar çok fazlaydı.

Motorola daha sonra 1960‘larda, dünyanın büyük ekranlı ilk taşınabilir televizyonu olan 19 inç 1960 Motorola Astronaut televizyonu gibi taşınabilir TV modellerini piyasaya sürdü.

Motorola, Hindistan pazarını hedefleyen akıllı TV’leri satmak için Hintli e-Ticaret şirketi Flipkart ile ortaklık kurarak çok sayıda TV modeli satmaya devam ediyor.

Motorola dünyanın ilk cep telefonunu yarattı

motorola 5

3 Nisan 1973 tarihinde Motorola’nın önde gelen mühendisi dünyanın ilk cep telefonunu halka tanıttı. Sonraki on yıl boyunca, hala çok basit olan cep telefonu teknolojilerini geliştirmek için yorulmadan çalıştılar.

Son olarak, 1984 yılında Motorola, dünyanın ilk ticari cep telefonu olan tuğla boyutundaki DynaTAC 8000x‘in piyasaya sürülmesi ile telekomünikasyon oyununu sonsuza dek değiştirdi.

Cep telefonunun sadece 30 dakika konuşma süresi ve 35 dakika pil ömrü vardı, ancak şarj olması 10 saat sürüyordu. Ve fiyatını merak ediyorsanız, telefonun fiyatı 3.995 dolardı.

Ardından, DynaTAC 8000x‘i piyasaya sürdükten sadece beş yıl sonra, Motorola ilk kapaklı telefonu, MicroTAC‘ı yaparak tarihi bir başarıya daha imza attı.

Motorola iki şirkete ayrıldı

motorola 6

Motorola Razr kapaklı telefon gibi popüler telefonlarla 2000‘lerde elde edilen ilk başarıya rağmen, Motorola için işler ters gitmeye başladı.

2007 yılında Apple ilk iPhone‘u piyasaya sürdü ve Motorola’nın satışları dünya çapında yarıdan fazla düştü. 2007 ile 2009 arasında şirket şaşırtıcı bir şekilde 4,3 milyar dolar kaybetti. Motorola hiçbir zaman tam olarak iyileşmedi.

Bu kayıplar Motorola’nın iki şirkete bölünmesine neden oldu. Bir taraf, polis telsizleri (şimdiki adıyla Motorola Solutions) gibi telekomünikasyon ürünlerine odaklandı. Diğeri, cep telefonları (şimdiki adıyla Motorola Mobility) gibi tüketici ürünleri satma işine odaklandı.

2012 yılında Motorola Mobility, Google tarafından 12,5 milyar dolara satın alındı ​​ve bu, Google‘ın en pahalı hatalarından biri oldu, çünkü 2014 yılında Lenovo‘ya sadece 2,91 milyar dolara sattılar.

Yine de tamamen bir hata değildi. Motorola’nın on binlerce patenti vardı ve Google bunların hepsini aldı; bu, şirketi Apple ve Microsoft gibilerinin patent saldırılarına karşı güçlendiren bir hareketti.

Motorola Solutions kendi şirketi olmaya devam ediyor, ancak son teknoloji cep telefonlarını yaratan hepimizin bildiği ve sevdiği Motorola artık Lenovo‘nun bir şubesinden başka bir şey değil.

motorola 1

Motorola, öncü bir radyo ve televizyon üreticisi olarak ilk günlerinden cep telefonu teknolojisindeki çığır açan yeniliklere kadar zengin bir geçmişe sahiptir. Ancak şirket, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte iki ayrı varlığa bölünmeye yol açan zorluklarla karşılaştı.

İniş ve çıkışlarına rağmen, ürünleri ve patentleri telekomünikasyon endüstrisini etkilemeye devam eden Motorola’nın mirası yaşamaya devam ediyor.

Marka eski ihtişamını yitirmiş olsa da, Motorola her zaman iletişim teknolojisi dünyasında öncü olarak hatırlanacak.

Motorola’nın Tarihi Nedir ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu