Mide Koruyucu İlaçların Zararları Ve Yan Etkileri
Bugün sizlerle Mide koruyucu ilaçların yan etkileri, zararları ve bunlarla nasıl başa çıkılmalıdır bu konu hakkında bilgiler paylaşacağım.
Halk arasında mide koruyucu ilaç olarak bilinen tıptaki adıyla Proton Pompası İnhibitörü (PPİ) ilaçlar günümüzde bütün dünyada sıklıkla kullanılan ilaçların başında gelmektedir. Yapılan çalışmalar ışığında paylaşılan verilerden de anlaşılacağı üzere yan etkileri bir hayli fazladır. Sizlere detaylı olarak bu ilaçlar hakkında bilgileri aşağıya bırakıyorum.
İnsanların çoğu mide koruyucu ilaçları fazla yediklerinde mide yanmalarını önlemek için kullanıyorlar. Günümüzde mide ilaçları bilinçsiz bir şekilde hem kullanılıyor hem de reçete ediliyor.
Son yıllarda Türkiye’de en çok satılan 10 ilaca bakacak olursak ilk sıralarda hep mide koruyucu ilaçlar yer alıyor.
Mide ilaçlarının yan etkileri o kadar sinsidir ki yaptığı etkileri direk olarak göremiyorsunuz ancak yapılan çalışmalarda üzerine yorumlar yapılabiliyor.
Mide asidi sindirim için en önemli faktörlerden biridir. Yani mide asidiniz bir şekilde baskılanırsa yiyecekler iyi bir şekilde sindirilemezler.
Mide İlaçları B12 Eksikliği Yapar Mı?
B12 Vitamininin proteinden ayrılması için mide asidine ihtiyacı vardır. Çünkü proteinin sindirilmesi için mide asidi inanılmaz şekilde önemlidir. O yüzden mide asidi eksik olan hastaların et yedikten sonra sürekli olarak hazımsızlık şikayeti vardır. Proteinler B12 den ayrılamazsa B12 vücutta emilemez. Sonuç olarak Mide ilaçları B12 eksikliği yaparlar.
Mide İlaçları Kalsiyum Eksikliği Yapar Mı?
Mide ilaçları hem kalsiyum hem de kemik erimesi yaparlar. Sebebi vücuda alınan kalsiyumun büyük bir kısmı insan vücudunun yararlanacağı bir şekilde değildir. Kalsiyum mide asidine maruz kaldığı zaman kalsiyum iyonize hale geçiyor ve emilebilir hale geliyor.
Eğer yeterli miktarda mide asidi yoksa kalsiyum emilebilir formda değildir. Çok fazla miktarda süt ürünleri tüketimi bile hiç bir fayda sağlamaz.
Mide İlaçları Magnezyum Eksikliği Yapar Mı?
Aynı şekilde kalsiyum gibi magnezyum eksikliği de görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar mide ilaçlarının magnezyum eksikliği yaptığını göstermektedir.
Mide İlaçları Kanser Yapar Mı?
Mide ilaçlarının kanser yaptığı konusu tüm dünya da halen daha tartışma konusudur. Ancak genel düşünce kanser yaptığı yönündedir. Basit bir mekanizma ile anlatacak olursam mide asidinin salgılanması bastırılırsa salgılanmayı arttırmak için vücut gastrin hormonunun salgılanmasını arttırır. Gastrin salgısı aşırı derecede artınca midedeki asit salgılayan yapıları haklı olarak büyütüyor.
Büyüyen dokular arttıkça polipleşir ya da kanserleşir. Mide koruyucu ilaçları prospektüslerinde polip yaptığı zaten yazmaktadır. Mide ilaçları aynı zamanda kötü huylu polip yapılarına dönüşebilir, mide kanseri riskini arttırabilir. Ailesinde mide, bağırsak kanseri öyküsü olan kişilerin mide ilacı kullanması önerilmemektedir.
Mide İlaçları Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu Riskini Arttırır Mı?
Çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu oluyorsa sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü bu enfeksiyonlar uzun vade de akciğer sağlığına zarar verir. Genel mekanizma dolayısıyla yani mide asidi bağırsaklarda çoğalan bakterileri sınırlı tutar çünkü asit onları belli bir yere kadar siler ve temizler.
Daha sonra mide asidinin azalması ince bağırsak üzerindeki bakterilerin sayısının artmasına yol açar. Mide de bakteriyi öldürecek bir şey olmadığı için bakteriler yukarı doğru gelir soluk borusundan içeri girerek enfeksiyona neden olur. Bu mekanizma hakkında yapılan araştırmalar çok açıktır. Mide ilacı kullanan insanlar üst solunum yolu enfeksiyonuna daha sık yakalanır.
Mide İlaçları Böbrek Hastalığı Riskini Arttırır Mı?
Mide ilacı kullanan insanların böbrek hastalığına yakalanma riski kullanmayanlara göre %20 ile 50 arasında artıyor. Uzun vade de insanların böbrek fonksiyonları bozulmaktadır. Yaşlılarda bu önemli bir sorun ve Avrupa ülkelerinde mide ilaçları reçete edilirken bu konuya dikkat ediliyor.
Mide ilaçları Ölüm Riskini Arttırır Mı?
Mide ilaçları direkt öldürmez ancak dolaylı yoldan ölüm riskini arttırdığı bir gerçektir. Mide ilacı alan ve almayan kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda Ölüm riskinin mide ilacı kullanan kişilerde fazla olduğu çok açıktır.
Mide İlaçları Bırakılabilir Mi?
Mide ilaçlarının kısa dönemde bırakılması biraz zordur. Kısa süre kullanan ve bırakan insanların mide ağrıları oluşmaktadır. Bunun nedeni mide ilaçlarının gastrin salgılanmasını aşırı derece de arttırması daha sonra bırakmak isteyen kişilerin vücudun bu duruma hemen kısa sürede alışamasına engel olamamasından kaynaklanmaktadır. O yüzden dozları azaltarak ve dönemsel olarak mide ilaçlarının kullanımı azaltılmalıdır.