Bilim ve Teknoloji

Microsoft Azure Nedir? – Microsoft Azure Nasıl Kullanılır?

instagram takipçi hilesi

Microsoft Azure, Google Cloud Platform ve Amazon Web Services’e benzer bir şekilde çalışan bir bilgi işlem hizmeti ve bulut platformudur. Alışıla gelmiş bulut servislerinin ve geleneksel tanımının aksine Microsoft Azure, bulut platforuma ihtiyaç duyan şirketler, dernekler, organizasyonlar ve hatta bulut platformunun avantajlarından yararlanmak isteyen kişisel kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Microsoft Azure Nedir

Azure Bulut platformunun ismi ilk olarak Windows Azure olarak belirlenmiş fakat sonrasında Microsoft Azure olarak değiştirilmiş. Azure’un isim değişikliğinin sebebi Windows’un dışında birden fazla işlev için kullanılabiliyor olmasından kaynaklı.

Microsoft Azure Nedir?

Örneğin Azure platformuna kurmuş olduğunuz bir sanal sunucuyu Windows işletim sistemi ile güçlendirebileceğiniz gibi Linux ya da macOS gibi farklı bir OS ile güçlendirebilirsiniz.

Geleneksel olarak düşünüldüğü zaman işletmeler ve kurumlar kendi altyapılarına sahip olma ihtiyacı hissederler. Bir işletme, kendi donanımlarını satın olarak kendi internet sunucusuna sahip olabilir. İşlemler için daha fazla güç gerekiyorsa eğer işletmenin yüksek performans adına daha fazla sunucu donanımı satın alması gereklidir.

Microsoft Azure Nedir 4 1

Tabii ki donanımlara sahip olmak tek başına pek fazla bir anlam ifade etmemekte. Kendi sunucu altyapılarını kuran işletmeler bu donanımı yönetmek için birine ödeme yapmak zorunda kalacak ve müşterilerine ürün ya da hizmet sunabilmeleri için yüksek kapasiteli internet bağlantısına sahip olmak zorunda kalacak.

Bazı işletmeler sorunlarını kendi altyapıları ile çözebilirken bazıları ise kendi donanımları adına Datacenter üzerinden kiralama yaparak masrafları düşürmeye çalışır. Microsoft’un bulut platformu olan Azure bu işleyişten biraz farklı olarak çalışmakta.

İşletmeler ya da şirketler kendi sunucularına sahip olarak ödeme yapmak adına Microsoft Azure ile zaten hali hazırda olan ve bir veri merkezinde bulunan sunucuyu kullanmak adına ödeme yapmakta. Üstelik geleneksel giderlerin askine Microsoft Azure gibi bulut platform kullanıcılarının daha yüksek özelliklere sahip donanımlar ve bu donanımların bakımları için ödeme yapmak zorunda kalmıyor.

Microsoft Azure Nedir 6

Yalnızca ihtiyacı olan bulut platformu özellikleri adına ödeme yaparak kendi altyapısına sahip olmuş gibi verim ve performans almakta. Kendisine ait bir altyapı oluşturmak yerine Microsoft Azure ya da benzeri bulut platformu tercih eden işletmeler donanım yatırımı masrafları yapmak zorunda kalmıyor.

Microsoft Azure Nasıl Kullanılır?

Microsoft Azure Nedir 3

Microsoft Azure’un sunmuş olduğu bulut platform servisini birçok farklı servis için kullanabilmeniz mümkün. Tam işlevsel sanal makineler, veritabanları, depolama, internet siteleri, mobil uygulamalar, web uygulamaları için Microsoft Azure’den faydalanabilmeniz mümkün.

Kısacası Microsoft Azure bulut servisi ile dilemiş olduğunuz hemen her şeyi gerçeğe dönüştürebileceğinizi görebileceksiniz. Kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebileceğiniz Azure bulut platformunun kolay bir seçenek olmadığını da bilmeniz gerekmekte.

Örneğin bir internet sitesi barındırmak adına sunucuya ihtiyacınız var ise Azure platformunu kullanmaya başladıktan sonra Windows ya da Linux sunucunuzu kurarak sistemi hazır hale getirmeniz gerekmektedir. Farklı bir amaç adına kullanmak istiyorsanız yine amacınıza uygun bir şekilde optimize çalışmaları yapmanız gerekmekte.

Microsoft Azure platformunu kullanmaya başlamak adına ilk olarak Azure’un internet sitesini ziyaret etmeli ve yeni bir hesap oluşturmanız gerekmekte. Oluşturacak olduğunuz her hesap ilk aşamada otuz gün boyunca kullanabileceğiniz iki yüz dolalarlık ücretsiz bakiye ile aktif olmaktadır.

Microsoft Azure Nedir 2

Bu iki yüz dolarlık krediyi kullanarak Azure’un kullanılışını öğrenebilir ve Microsoft’un beklentilerinizi karşılama konusunda yeterli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Azure kullanıcıları üyelikleriniz ilk senesi boyunca ücretsiz faydalanabilecekleri servislere sahiptir.

Bunlara Linux sanal makineleri, depolama servisleri, bant genişliği, Windows sanal makinelerini de dahil edebiliriz.

Kaynak
kaynak 1 kaynak 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu