Mevlid Kandili Nedir? Kandil Gecesinde Nasıl İbadet Edilir?
Mevlid Kandili’nin Önemi Nedir?
Peygamberimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem 571 yılındayken Kameri aylardan olan Rebiü’ş-evvel ayının 12. gecesi dünyaya gelmiştir. Bu mübarek geceye ve güne Mevlid Kandili denilmektedir.
Bu kutlu ve mutlu gecede müslümanlar hiçbir şey bilmese de hiçbir şey yapmasa da en azından peygamberimize selam ve salat getirerek ihya edebilirler. Bununla beraber Kuranı Kerim’de ahzab suresinin 56. ayetinde Yüce Allah şöyle buyurur:
Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin. evet ne kadar önemli olduğunu ayette görebiliyorsunuz
Mevlid Kandili Gecesinde Nasıl İbadet Edilmeli?
1) Peygamber Efendimiz (sas)’e salat ü selamlar getirilerek; O’nun suçlarımızı bağışlamasını ümit ederek, onun yolunu seçen kimselerin bilinci tazelenmeli. Canı gönülden, “Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah” denmeli. Ya da ” Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed demeliyiz.” art arda tekrar edilmeli.
2) Kandil gecelerinin hemen hemen hepsinin gündüz vakitlerinde elden geldiğince oruç tutmaya özen gösterilmeli.
3) Kuran’ı Kerim okunmalı, okuyanlar dikkat ile dinlenmeli; uygun yerlerde Kur’an için yemekler verilmeli; Kelamullah’a karşı sevgi, saygı ve bağlılık duyguları tekrar edilerek anılmalı, sağlamlaştırılmalı. Kuran-ı Kerim dinlemek ya da okuma böyle mübarek bir gecede yapılan ibadetlerin en mühimi: Kuran-ı Kerim’i dinlemek, okumak ve anlamı üzerine düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerim Cenab-ı Hakk’ın insanoğluna vermiş olduğu son mesajdır. O’nun iyi anlaşılarak söylediklerinin uygulanması ile beraber insanlık daha fazla refaha kavuşacaktır.
4) Bu mübarek gecede bol bol zikir ve evrad ü ezkarda bulunulmalıdır.
5) İşlenmiş günahlara istiğfar ve tevbe edilmeli; idrak edilmiş olan geceyi son bir fırsat olarak bilerek pişmanlıkta bulunmalı. En azından bir tesbih kullanarak “Estağfirullah” denilmelidir. Diğer kutlu zamanlarda olduğu gibi Mevlid gecesi, özümüze dönerek gaflet içinde geçmekte olan zamanlarımızı sorgulayarak, unutarak ya da farkında olmadan işlenilen hatalara tevbe edip af dileme, irademizi ve kendimizi yenileme zamanıdır.
6) Kaza ve nafile namazları kılınmalı; varsa o geceye bırakılan namazlar da ayrıca bu gecede kutlanabilir; kandil gecesi anlamı itibariyle ibadet ve ibadette bağışlanma bilinci ile ihya edilmeli. Mümkün olduğunca vakit namazlarını camilerde kılmaya ekstra özen göstermeliyiz. Cami ve cemaatim sevabından yararlanarak diğer tanıdığımız ya da tanımadığımız müslüman kardeşlerimizle de bütünleşmeli ve kandilini tebrik etmeliyiz.
7) Düşüncede bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye doğru gidiyorum, Allah’ın benden istedikleri nelerdir?” gibi sorular başta olmak itibari ile yaşama dair meselelerde birçok derin düşünceye girilmelidir.