Yaşam

Mesleki Astım Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Mesleki astım, iş hayatındaki kimyasal duman, gaz, toz veya diğer maddelerdeki solunumun neden olduğu astımdır. Mesleksel astım, alerjik veya immünolojik yanıta neden olan hassas bir maddeye veya tahriş edici bir toksik maddeye maruz kalmaktan kaynaklanabilir.

Diğer astım türleri gibi, mesleki astımın da göğüs sıkışmasına, hırıltılı nefeslere ve nefes darlığına neden olduğu bilinmektedir. Alerjisi olan veya ailede alerji öyküsü olan kişilerin mesleki astım gelişmesi daha olasıdır.

Mesleki tetikleyicilerden kaçınma yönetimin önemli bir parçasıdır. Aksi takdirde, mesleki astım tedavisi diğer astım tiplerinin tedavisine benzer ve genellikle semptomları azaltmak için ilaç almayı içerir. Zaten astımınız varsa, bazen tedavi işyerinde daha da kötüleşmesine yardımcı olabilir.

Doğru teşhis edilmezse ve korunmazsanız veya maruz kalmayı engellemezsseniz, mesleki astım kalıcı akciğer hasarına, sakatlığa veya ölüme neden olabilir.

Astım hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız “Astım Hastalığı Nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

mesleki astım 1

Mesleki Astım Belirtileri Nelerdir?

Mesleki astım belirtileri diğer astım türlerinin neden olduğu semptomlara benzer. Belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Hırıltı
  • Öksürme
  • Nefes darlığı
  • Göğüste sıkışma
  • Burun akması
  • Burun tıkanıklığı
  • Göz tahrişi

Mesleksel astım belirtileri, maruz kaldığınız maddeye, ne kadar süreyle ve ne sıklıkta maruz kaldığınıza ve diğer faktörlere bağlıdır.

Mesleki Astımın Nedenleri Nelerdir?

250’den fazla işyeri maddesi mesleki astımın olası nedenleri olarak tanımlanmıştır. Bu maddeler şunları içerir:

  • Kepek, saç, pul, kürk, tükürük ve vücut atıklarında bulunan proteinler gibi hayvansal maddeler.
  • Boya, vernik, yapıştırıcı, laminat ve lehimleme reçinesi yapımında kullanılan kimyasallar. Diğer örnekler arasında yalıtım, ambalaj malzemeleri ve köpük şilteler ve döşemelerin yapımında kullanılan kimyasallar sayılabilir.
  • Deterjanlarda ve un yumuşatıcılarında kullanılan enzimler.
  • Metaller, özellikle platin, krom ve nikel sülfat.
  • Doğal kauçuk lateks, un, tahıllar, pamuk, keten, kenevir, çavdar, buğday ve papain içinde bulunan proteinleri içeren bitki maddeleri,
  • Klor gazı, sülfür dioksit ve duman gibi solunum yolu tahriş edici maddeler.

mesleki astım 2

Mesleki astımın belirtileri akciğerleriniz tahriş olduğunda (iltihaplandığında) başlar. Enflamasyon, solunum yollarını kısıtlayan ve nefes almayı zorlaştıran çeşitli reaksiyonlara neden olur.

Mesleksel astım ile akciğer iltihabı, genellikle zamanla gelişen bir maddeye alerjik bir tepki ile tetiklenebilir. Alternatif olarak, klor gibi bir akciğer tahriş edicisinden duman solunması, alerji olmadığında acil astım semptomlarını tetikleyebilir.

Nasıl Önlenir?

Mesleki astımı önlemenin en iyi yolu, işyerlerinin, işçilerin duyarlılaştırıcı veya tahriş edici olabilecek kimyasallara ve diğer maddelere maruz kalma seviyesini kontrol etmesidir.

Bu önlemler, maruziyetleri önlemek için daha iyi kontrol yöntemlerinin uygulanmasını, daha az zararlı maddelerin kullanılmasını ve çalışanlar için kişisel koruyucu ekipmanların sağlanmasını içerebilir. Makse, gözlük ve eldiven gibi koruyucu ekipmanları kullanarak mesleki astımı engelleyebilirsiniz.

mesleki astım 3

Mesleki Astım ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu