Tarih

Mescid-i Aksa Nerede? Mescid-i Aksa’nın Önemi

instagram takipçi hilesi

Dünyadaki tüm Müslümanlar için çok önemli olan Mescid-i Aksa, İslam dünyasının önemli eserlerinden bir tanesidir. İbadet yerinin bulunduğu bölge nedeniyle birçok medeniyete sahip olan Kudüs, pek çok kez gündemde olmuştur.

Mescid-i Aksa, Filistin‘in başkenti Kudüs‘te yer almaktadır. Son bir kaç yıldır artan İsrail zulümleri sebebi ile sık sık gündeme gelen bir şehirdir. Eski ABD başkanı Donald Trump’ın “Kudüs, İsrail’in başkentidir” demesinin ardında işgalci İsrail, Kudüs’teki zulmünü daha da arttırmıştır.

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa Nerede? Mescid-i Aksa’nın Önemi Nedir?

Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir. Kudüs’ün doğusundaki Eski Şehir’de Tapınak Dağı (Morya Tepesi olarak da bilinen) bölgesinde yer almaktadır. Alan, Kaya Kubbesi, Kıble Mescidi ve 200 parçadan oluşan birçok sanat eserinin yer aldığı yaklaşık 144 dönümlük bir alan üzerine kuruludur.

Kubbet-üs Sahra‘nın bulunduğu kaya, dağın en yüksek noktası olarak kabul edilmektedir. Mescid-i Nebevî ve Kâbe ile beraber üç harem bölgesinden bir tanesi olarak kabul edildiği için “Harem-i Şerîf” olarak da adlandırılmaktadır.

İlk ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’den nakledilen hadislerde yer alan bilgilere göre bu mescidin, Kâbe inşa edildikten 40 sene sonra inşa edildiği ifade edilmektedir.

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa’ya eskiden pek çok isim verilmiştir. Bu isimlerden en önemli 3 tanesi şudur;

  • el-Mescidu’l-Aksâ: El-Aksa’nın kelime anlamı “en uzak” anlamına gelmektedir. Mekke’ye en uzak yerde bulunan bir mescid olduğu için bu ismi almıştır.
  • el-Beytu’l-Mukaddes: Mukaddes kelimesinin anlamı, temiz, kutsal ve bereketli kılınmış” anlamına gelmektedir.
  • Beytu’l-Makdis: “el-Mescidu’l-Aksâ” ismin kullanılmadan önce bu ad kullanılıyordu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dış İlişkiler Komitesi, 13 Ekim 2016 tarihinde Mescid-i Aksa’nın Yahudilikle ilgili herhangi bir bağlantının ve herhangi bir açıklamanın bulunmadığını belirterek, bir taslak oylamıştır. Bu taslak 24’e karşı 6 oyla kabul edilmiştir. Taslak karar daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu tarafından onaylandı.

7 Temmuz 2017 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Komitesi, İsrail’in Mescid-i Aksa ve çevresindeki bölgeler üzerindeki egemenlik ihlallerini ve Kudüs’teki yasadışı faaliyetlerini kınayan bir yasa tasarısını da oylayarak kabul etmiştir. Fakat, yine de değişen hiçbir şey olmamıştır.

Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=54G9Rr8S_Kg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu