Marburg Virüsü Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Neler?
Marburg Virüsü Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Neler? Koronavirüs bitmeden bir yeni virüsün daha karşımıza çıkıyor olması yeni bir salgın daha mı geliyor? Sorusunu aklımıza getiriyor.
Son günlerde Dünya’da bir kaç kişinin hayatını Marburg virüsü nedeni ile kaybetmesi yeni virüs için araştırmaları da beraberinde getirdi. Afrika’nın güney Ashanti bölgesinden 2 hastanın şikayetler üzerine sağlık kuruluşlarına başvurması Dünya sağlık Örgütünü harekete geçirdi. Uzman hekimlerin, görevlilerin destek ve araştırma amacıyla bölgeye sevk edildiği söylenen dedikodular arasında. Hastalık insanlarda kanama, ateş, baş ağrısına sebebiyet vermektedir.
Marburg Virüsü Nedir?
Afrika ülkelerinde bir çok kez görülen Ebola ailesinin kanamalı ateş olarak da bilinen Hemorajik ateş tipinde bir hastalıktır. Bölgede bulunan yarasalardan insanlara geçmektedir.
Kan yolu ve kontamine yüzeylerle temasta yayılmaktadır. Dünya sağlık örgütünün Ebola gibi virüsler için bölge de çok ciddi tedbirler uygulayarak hastalığı yenmesi bilinmektedir.
Marburg Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Dünya genelinde bilinen en tehlikeli virüsler arasında yerini koruyan Marburg virüsü. Hastalığa yakalanan kişilerin çoğunlukla ölümüne sebep oluyor.
Çok bulaşıcı olduğu bilinen Marburg virüsü Ebola virüsüne de yakın olmasıyla bilinmektedir.
Kişiyi çok zor duruma sokan bu virüs, kişinin göz bölgelerinde çukurlaşmaya ciltlerde özellikle ağız, burun diş etleri bölgelerinde ve vücudun çok çeşitli yerlerinde kanamalara sebep olmaktadır. Korona virüs de ise baş ağrısı, ateş, halsizlik, yorgunluk, vücut ağrıların bulunduğu bilinmekteydi.
Kuluçka periyodu 5-10 gün arasında değişmektedir. Marburg virüsünün transmisyonu kuluçka periyodunda gerçekleşmemektedir.
Klinik olarak 3 fazda incelenir.
1. faz 5-10 gün arasında değişmektedir.
2. faz erken organ fazı 5-13 gün arasında değişmektedir.
3. faz geç organ fazı 13+ günlerdir.
Marburg Virüsü İçin Kimler Risk Altındadır?
Afrika ve Uganda bölgelerine seyahat edecek kişilerin yüksek risk taşıdığı hatırlanmalıdır. Bölgeden dönüşte de mutlaka belirtilerinin görülmediğinin anımsanmalıdır. Seyahat sonrası herhangi bir sağlık şikayeti durumunda mutlaka ilgili sağlık çalışanına bildirilmedir.
Hastada belirtiler kendini göstermişse ve Marburg virüsü olduğu düşünülüyorsa hasta karantinaya alınmalı ve izole edilmelidir. Hastalığın seyrinde yapılan kan testleriyle tanı konulmaktadır. Virüsün izolasyonu ise sadece özel donanımlı laboratuvarda uygulanmalıdır.
Marburg Virüsünden Korunmanın Yolları Nelerdir?
Hastalıktan korunmak için belirli bir yol belirlenebilmiş değildir. Ancak bölgede bulunan kişilerin primat ve meyve yarasalarından temas etmesinden kaçınması gerekmektedir. Görülmesi çok sık olan bir hastalık değildir. Fakat görüldüğünde kişilerde çok büyük etki göstermektedir.
Tarihte Frankfurt ve Belgrad’dan sonra ilk kez klinik çalışma yapan laboratuvarda görüldü. Daha sonra Uganda bölgesinde Turist olarak bulunan bir kadın üzerinde de fark edildi.
Dünya bugünlerde tam da koronavirüs salgınını biraz olsun atlatmışken Marburg virüsünden, Gana da 2 kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı endişe etmeye tekrar başladı.
Marburg Virüsü Tedavisi Var Mıdır?
Tedavi olarak Marburg virüsüne şimdilerde çözüm bulunabilmiş değil. Aşı ya da etkili bir antibiyotik tedavisi de yoktur. Ancak uzmanlar rahatlatıcı, belirtileri azaltıcı etkilere sahip ilaçların tedavisiyle hastalara yardımcı olmaktadır. Tabi bu yardımında hastalığın kesin tedavisinde ve salgının yayılmasında kısmi olarak bile bir etkisi yoktur.