Lohusalık Nedir, Lohusalık Döneminde Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?
Lohusalık Nedir?
Doğum sonrası, hamilelik sırasında meydana gelen değişikliklerin annenin vücudunun doğum öncesi durumuna geri döndürülmesi sürecini ifade eder. Doğum sonrası veya lohusalık dönemi olarak da adlandırılır. Genellikle bu işlemin 6 hafta içerisinde tamamlandığı kabul edilir.
Lohusalık Döneminde Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?
Rahim
Hamilelik sırasında uterus (plasenta dahil bebek hariç, vücut sıvıları vb.) yaklaşık 1000 gram ağırlığındadır. Doğumdan sonraki 6 hafta içinde rahim 50-100 gramdır. Doğum yaptıktan sonra rahmin üst kısmını annenin göbeği hizasında hissedilir. Ancak doğumdan sonraki ilk 2 haftada ciddi kilo kayıpları hissedilmeye başlanır. Pek çok lohusa kadında rahim bölgesi karın iç bölgesine döndüğü için bu çıkıntı ciddi oranda azalır.
Rahim Ağzı
Rahim ağzı doğumdan kısa bir süre sonra hamilelik öncesi durumuna döner. Ancak eski halinin şeklini bir daha elde edemez. Ancak rahim ağzı doğumdan yaklaşık 1 hafta sonra kapanır.
Vajina
Doğum sonrası dönemde vajinanın iyileşmesi ve yeniden şekillenmesi sırasında kasılmalar meydana gelir. Ancak vajina doğum öncesi boyutuna dönemez. Emzirmeyen annelerde, artan vajinal kan damarları azaldıkça ve ödem düzeldikçe vajinal kıvrımların yeniden ortaya çıkması 3 hafta kadar sürebilir. Doğum sonrası emziren kadınlarda bu süreç östrojen seviyelerindeki azalmaya bağlı olarak 6-10 hafta sürer.
Yumurtalıklar
Yumurtalıkların normal duruma dönmesi genellikle doğumdan sonra emzirip emzirmediğinize bağlıdır. Emziren kadınlar için bu değişim süreci daha uzun sürer. Emzirmeyen kadınların yumurtalıkları doğumdan yaklaşık 27 gün sonra iyileşir.
Göğüsler
Göğüsler de lohusalıktan sonra değişir. Bu değişikliklerin çoğu anne sütünün salgılanması ile ilgilidir. Doğumdan sonraki en erken süt üretimi haftası, hamileliğin 16. haftası gibidir. Anne emzirmez ise 2-3 hafta içinde prolaktin seviyeleri düşer.
Lohusalık Döneminde Yaşanabilecek Durumlar
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Semptomlar genellikle 2. veya 3. günde ortaya çıkar. Vajinal yaralar idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir. İdrar yaparken yanma ağrısı, kasık ve bel ağrıları ve yüksek ateş hastalığın en önemli göstergeleridir.
Kanamalar
Normal doğumdan sonra 500 ml kanama anormal kabul edilir. Bu kanamanın nedeni asteni adı verilen ve doğumdan sonra rahmin kasılmadığı, dolayısıyla açıkta kalan damarların kapanmadığı bir durumdur. Kısa süre içerisinde ağır kanama meydana gelirse bu çok ciddi ve hayati bir durumdur. Bu gibi durumlarda hemen bir doktora görünmenizde fayda vardır.
Ateşlenmek
Doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkar. Yüksek ateş olarak kendini gösterir. Üreme, idrar yollarının ve memelerin enfeksiyonu nedeniyle oluşur. En yaygın enfeksiyon endometrit adı verilen intrauterin enfeksiyondur. Genellikle üçüncü günde, 40 derece veya daha fazla ateşle ortaya çıkar. Lochia kokabilir. Dinlenme antibiyotik tedavisi ile birlikte yapılmalıdır.
Lohusalık İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=PDIQYRlURxc