Hastalıklar

Lassa Ateşi Nedir? Lassa Ateşi Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Son zamanlarda artan salgın hastalıklara bir yenisi daha eklenerek yaygınlaşmaya devam etmektedir. Nijerya’da başlayan Lassa Ateşi (virüsü) salgını sonucunda 41 kişi hayatını kaybetmiştir. Hayvanlardan insana geçtiği bilinen bu virüs için kırmızı alarm verilerek tedbirler alınmaya başlanmıştır.

lassa atesi

Lassa Ateşi Nedir? Nasıl Bulaşır?

Lassa Ateşi virüsü hayvanlardan kaynaklanan bir hastalıktır. Batı Afrika taraflarında görülen akut viral bir hastalıktır. İlk olarak vakalar Nijerya’nın Lassa kısmında görülmüştür. Hayvanlardan insanlara geçen ve ölümcül olduğu tespit edilen salgın hastalık için acil durum ilan edildi. Farelerden bulaştığı düşünülen bir virüs olan Lassa virüsü, Memeli sıçan olarak bilinen kemirgen hayvanlarda oluşan virüse sahip Mastomys kemirgenleri idrarlarıyla bu virüsü atarlar. Savanalarda ve ormanlarda gezen bu memeliler, evlerde ve gıda saklanan bodrumlara yerleşerek, insanlara gıdalar veya solunum yoluyla bulaşır. Bu kemirgen hayvanların idrar ve dışkılarıyla temas eden objelerin, gıdalarla aynı ortamda yer almasıyla bulaşan bir virüstür.

lassa

Lassa Ateşi Belirtiler Nelerdir?

Lassa Ateşi virüsünde belirtiler virüsle temasın ardından 1-3 hafta içerisinde bulgularını göstermeye başlar. Hastaların yaklaşık %80’inde belirtiler hafif olur ve tanı koyması çok zorludur. Hafif ateş, baş ağrısı ve halsizlik şeklinde hafif semptomları bulunan Lassa Ateşinde, virüs kapan kişilerin kalan %20’si ağır şekilde etkilenebilmektedir. Yüzde kanama, solunum sıkıntıları, vücut ağrıları şeklinde etkileri oluşmaktadır. Ensefalit, tremorlar gibi nörolojik problemlerin de görüldüğü bilinmektedir.

İlk semptomların görülmeye başlamasının ardından  iki hafta içinde organ yetmezliği gibi sorunlar görülmeye başlayabilir. Ölüm oranı hastalığa yakalanan hamile vakalarda daha sık görülmüştür. Virüsün en sık komplikasyonu ortaya çıkan sağırlıktır. Görülen vakaların yaklaşık 1/3’ünde değişik derecelere bağlı sağırlık görülmüştür ve çoğunda da kalıcı olduğu anlaşıldı.

lassa

Lassa Ateşi’nin Tanı ve Tedavisi

Çeşitli semptomlarla ortaya çıkan Lassa Ateşi’nde belirtiler hastalığa özgü olmayıp değişiklik gösterebilmektedir. Tanı için klinik teşhis zordur o yüzden sık serolojik testler yapılır.  Tedavide Ribavirin isimli antiviral ilaç etkili olur. Tedavi hastalığın erken döneminde uygulandığın olumlu ve etkili sonuç alınabilir.

Nijerya hükümeti, ocak ayına girildiğinden beri ülkede 19 eyalette 258 vaka tespit etmiştir. Bunlardan 41 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Nijerya Hükümeti, kırmızı alarm vererek önlemlere başladığını söylemiştir.

lassa

Sierra Leone, Liberya, Gine ve Nijerya’yı içeren bölgelere seyahat edecek olan veya bu bölgelerde yaşayanların en büyük risk taşıdıklarını belirtilmiştir. Bu bölgeleri seyahat edecek kişiler Mastomys kemirgenlerine temastan kaçınarak kendilerini koruyabilirler. Bu kemirgen hayvanlarında yiyecek olarak tüketilmemesi gerekmektedir.

Lassa Ateşi Virüsü Hakkında

https://www.youtube.com/watch?v=ecKb42KeLKo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu