Sağlıklı Yaşam

Ayurveda Nedir? Ne İşe Yarar?

instagram takipçi hilesi

Ayurveda Nedir? Ne İşe Yarar? Asırlık Hint sağlık bilimi olan Ayurveda, Avrupa, Arap ve hatta Çin tıbbi gelenekleri ondan önemli ölçüde etkilendiği için tüm tıbbın anası olarak da lanse edilen bir alternatif tıp sistemidir. Ayurveda ismi, eski Hint Sanskritçe kelimeleri olan Ayus ve Veda kelimelerinin bir araya gelmesi ile türemiştir.

Yaşam bilgeliği, zihin, beden ve ruhu tek bir varlık olarak ele alan bir alternatif sağlık sistemidir. Tüm tedavi, bu birliği, kişisel dengeyi sağlamak ve kendini iyileştirme arzusunu öne geçirmek hedefine yönelmektedir. Ayurveda, geleneksel tıbba karşı bir sistem değildir. Sadece geleneksel tıbbın  boşluklarını tamamlamayı ve daha da zenginleştirmeyi amaçlamaktadır.

Ayurveda

Asırlık sağlık bilimi bugün her zamankinden daha popüler bir hal almıştır. Hızla yükselen sağlık hizmetleri maliyetleri, etkili önleyici eylemleri gerektirir. Artan kronik hastalıklar ve salgınlar, etkili bir tedavi gerektirir. Ayurveda, özellikle kronik hastalıkların tedavisinde etkileyici başarılar elde etmesi ile bilinmektedir.

Ayuverda’da Doshalar-Vata, Pitta ve Kapha Türleri

Ayurvedik algıya göre tüm evren 5 elementten oluşmaktadır. Bunlar; Su, Toprak, Hava, Ateş ve Uzaydır. Etkileşimleri doğayı makrokozmik düzeyde bir şekle sokar. İnsanlar, bu etkileşimlerin bir mikrokozmosu olarak, üç farklı anayasal türü ifade eder. Bu türlere ise Doshas-Vata, Pitta ve Kapha adları verilir. Her insan ayrı bir Dosha ile dünyaya gelir. Fakat, etkisi kişinin yaşına, koşullarına ve mevsime bağlı olarak değişebilir.

ayurveda 2

Ayurvedik bir perspektiften bakıldığında, Doshalar’daki dengesizlikler hastalık kaynaklarıdır. Doshaların doğal yaşam dengesi tekrardan sağlanırsa bu hastalıklar iyileşir. Ayurvedik doktor adı verilen kişiler, nabız, iris ve dil teşhisi gibi geleneksel yöntemler ile, Doshalar’daki dengesizliklerin boyutunu kesin olarak teşhis ettikleri bilinir.

Ayuverda’nın Temel Prensibi

Hipokrat‘ın bir sözü olan “Beslenmeniz ilacınız olmalıdır.” sözü aslında Ayurveda’dan geldiği söylenmektedir. Yani ilacınız aslında yediklerinizdir. Tüm hastalıkların yarısından fazlasının beslenme ile ilgili olduğu batı dünyasında oldukça önemlidir. Ayurvedayla ilgilenen doktorlar, her zaman yeme alışkanlıklarınızı sorar. Size sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı hakkında önemli bilgiler verir.

Ayurveda beslenme biliminin ana noktasında, genel olarak 5 saatlik aralarla bölünmüş, 3 öğünlük düzenli günlük beslenmeyi temel alır. Bu, organizmanın yiyecekleri tamamen metabolize etmesine izin verir. Patojenik atık gelişemez.

Ayurveda

Ayuverda ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu