Yabancı Erkek Ünlüler

Hipokrat Kimdir?

hipokrat 1

Tam adı: Hipokrat
Doğum tarihi: MÖ. ??.??.460
Doğum yeri: Kos Adası, Istankoy, Yunanistan
Ölüm Tarihi: MÖ 377
Ölüm Yeri:  Larissa, Yunanistan
Boyu: 
Ailesi: Praxitela (Annesi), Heraclides (Babası)
Eşi: 
Çocuk (ları): Thessalus, Draco
Mesleği: Doktor
Aktif Yılları: MÖ. 460 yılı ile MÖ. 377 yıllı arası

youtube-chanel

Hakkında

Hipokrat Kimdir? Hipokrat, MÖ. 460 yılında Yunanistan‘ın Kos Adası‘nda dünyaya gelmiştir. Klasik Yunanistan çağındaki bir Yunan doktoruydu. Tıp tarihinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilirdi. Hipokrat Tıp Okulu‘nun kurucusu olarak ‘Batı Tıbbının Babası‘ olarak anılırdı. Hipokrat Tıp Fakültesi, eski Yunanistan’daki tıp sistemini kökten değiştirmiştir..

Tıbbi, cerrahi ve felsefe gibi geleneksel disiplinlerden ayırdı ve profesyonel bir disiplin olarak tekrar kurdu. En çok bilinen ve doktorların mezun olduktan sonra toplu şekilde okudukları ‘Hipokrat Yemini‘, insanlık tarihi Hipokrat’ın ilk hekiminden türetilmiş ve ona verilmiştir. Bu büyük doktorun diğer başarıları ve dikkate değer özellikleri arasında değer ve öğretileriyle yakından ilişkili ve ilişkili eski Yunan tıbbi eserlerinin bir koleksiyonu olan ‘Hipokrat Corpus‘ yer alıyor.

Klinik tıbbın sistematik çalışmasının kredisi, önceki okulların tıbbi bilgilerini özetlerken ona gider ve Hipokrat Corpus ve diğer çalışmaları aracılığıyla doktorlar için standart uygulamalar reçete eder.

İlginizi çekebilir: Zararlı Olan Eski Tıbbi Uygulamalar

Hipokrat Corpus

En eski tıbbi belgeler seti olarak kabul edilen Corpus, tıpla ilgili çeşitli konularda dersler, ders kitapları, araştırmalar, vakalar ve felsefi makaleler içeren yaklaşık 60 metin ya da kitabın bir koleksiyonudur. Faulkner‘a göre, bazı yazılar sadece bir paragraf gibi kısa, diğerleri ise birkaç cilt yayınlıyordu. Stiller koleksiyon boyunca büyük farklılıklar gösterir ve birkaç yazarına sahip olduğu fikrini destekler.

Tahminlere göre, tarihçiler, metinlerin Hipokrat’ın ömrü boyunca ve daha sonra tıp uygulayan çok sayıda doktorun işi olabileceğini düşünmektedirler.

Hipokrat’ın Yemini

Genellikle Corpus‘a dahil olan, doktorlar için eski bir etik kural olan yemindir. Yemin Hipokrat’a yaygın olarak atfedilse de, gerçekten yazıp yazmadığı hala bilinmiyor. Bugün yemin, tam anlamıyla alınacak olandan ziyade tıbbi etik ve ilkelerin tarihi bir örneği olarak değerlenmektedir.

Orijinal yemin anachronizmleri arasında, doktorlar antlaşmayı ellerinden gelenin en iyisini yapmak için Yunan tanrıları ve sağlık tanrıçaları tarafından yemin ediyorlar. Günümüzde ve çağımızda uygulanması oldukça zor olan doktorlar için bazı garip kuralları listelemeye devam ediyor. Şu anda bu yemin Tıp Fakültesi’nden yeni mezun olan doktor adayları tarafından edilmektedir.

Geçtiğimiz dönemlerde için “Bugün Hipokrat’ın Yemini” adlı bir sütunun yazarı olan Peter Tyson‘a göre, bugün pek çok tıp fakültesi mezunu yemin modern varyasyonlarını okuyor. Modern varyasyon 1964 yılında Johns Louis Üniversitesi‘nde tıp profesörü olan ve daha sonra Tufts Üniversitesi Sackler Lisansüstü Biyomedikal Bilimler Okulu dekanı olan Dr.Louis Lasagna tarafından yazılan yemin modern bir versiyonudur.

Bugünün doktorlarının çoğu, yemin günümüzün ekonomik, politik ve sosyal zorluklarına, örneğin yasal kürtaj, doktor destekli ötenazi ve Hipokrat’ın zamanında duyulmamış diğer uygulamalara değinmek için yetersiz olduğuna inanılıyor.

Bununla birlikte, doktorlar hala ilkelerini kutsal tutuyorlar ve hastalara karşı bildiklerini ve öğrendiklerini en iyi şekilde aktarıyorlar. Zarar ve adaletsizliklerden koruyorlar. Hasta mahremiyetini koruyorlar ve ilacın sırlarını gelecek nesillere öğretiyorlar.

Hipokrat‘ın iki oğlu vardır ve onlara da bildiklerini öğretmiştir. Çocuklarının ismi Thessalus ve Draco‘dur Hipokrat, tahminlere göre MÖ. 377 tarihinde Yunanistan’ın Larissa kentinde vefat etmiştir. Onun kaleme aldığına inanılan yemini ise Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede halen aktif olarak kullanılmaktadır.

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu