Kumkuat (Kamkat) Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kumkuat, portakal gibi görünen ama oval şekilli ve çok daha küçük olan bir narenciye meyvesidir. İnsanlar ilk olarak 1700’lerde Çin’de fortunella olarak da bilinen kamkat ağaçları ile bu meyveyi yetiştirmişlerdir. “Kumkat” adı, altın anlamına gelen Çince “gam” ve mandalina anlamına gelen “gwat” kelimelerini birleşmesi ile meydana gelmiştir. Bu ağaç, 1800’lerde Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmiştir. En iyi sıcak bölgelerde büyür. Ancak soğuğa dayanıklı bir ağaçtır.
Kumkuatların yiyebileceğiniz tatlı bir tadı vardır. İç kısımda birkaç çekirdek barındırır. Çok sulu değildir ve bazen gözlerinizi sulandıracak kadar ekşi olabilir. Birkaç çeşit kumkuat vardır. En popüler kumkuat çeşitleri şunlardır;
- Nagami
- Marumi
- Meiwa
Nagami kumkuatlar, oval ya da armut şeklindedir ve ekşi tatlıdır. Marumi ve Meiwa ise daha yuvarlak ve tatlıdır. Bahçenizde kumkuat yetiştirmeyi düşünüyorsanız, Meiwa ağacı evde dikim için popüler bir seçimdir.
Kumkuat Meyvesinin Faydaları
Beslenme Faydaları
Kumkuatların her biri yaklaşık 13 kaloriye sahiptir. Bir porsiyon yaklaşık 90 kalori demektir. C vitamini bakımından zengindirler ve biraz da A vitamini içerirler. Lif ve antioksidanlarla doludur. Kumkuatlar ayrıca kolesterolsüzdür ve yağ ve sodyum oranı oldukça düşüktür.
Sağlık Yararları
C Vitamini: Vücudunuz bunu doğal olarak üretemediği için, C vitaminini kumkuat ya da portakal gibi yiyeceklerden almanız gerekir. Aşağıdakiler için son derece önemlidir;
- Doku ve organlarınıza kan taşıyan kan damarları
- Kıkırdak
- Kaslar
- Kemik sağlığında rol oynayan kemiklerdeki bir protein olan kolajen
- İyileşme süresi
A Vitamini: Kumkuat meyvesi, vücudunuzun birçok görevi için kritik olan vitaminleri almanıza yardımcı olur. Örneğin aşağıdaki aşamalarda büyük rol oynar;
- Görme
- Büyüme
- Üreme
- Bağışıklık
A vitamini ayrıca bir antioksidandır. Bu, hücrelerinizi serbest radikallerin etkilerinden koruduğu anlamına gelir. Bunlar, kalp hastalığı, kanser ve diğer hastalıklarda rol oynayabilecek moleküllerdir.
Lif: Lif yemenin daha kolay dışkılama yapmanıza yardımcı olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Bu tür liflere çözünmez lif denir. Suda eriyen ve kumkuat gibi turunçgillerde bulunan çözünür lif, kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürebilir.
Diğer faydalar: Bazı araştırmalar, antioksidan bakımından zengin yiyecekleri, özellikle kumkuatları yediğinizde kansere yakalanma şansınızı azaltabileceğinizi göstermektedir. Çünkü antioksidanlar, farklı hastalık türlerine bağlı DNA hasarını onarmaya yardımcı olur.
Bilim adamları ayrıca günde birkaç kumkuat yemenin stresle savaşabileceğini, kanser hücrelerinden ve virüslerle enfekte olan diğer hücrelerden kurtulmaya yardımcı olan doğal öldürücü hücreleri artırabileceğini keşfetmişlerdir.
Kumkuatın Riskleri Nelerdir?
Bazen çiğ meyvelerde salmonella, E. coli ve listeria gibi sizi hasta edebilecek mikroplar bulunur. Bazı güney ülkelerinde, taze meyve ve sebzeler üzerindeki mikroplar, lekeli gıdalardan kaynaklanan tüm hastalıkların neredeyse yarısından sorumludur. Bu mikroplardan kaçınmanın en iyi yolu kumkuatı pişirmektir. Ancak çiğ yemek istiyorsanız, su altında iyice yıkadığınızdan emin olun. Ayrıca şunları da yapmalısınız;
- Kumkuatınızı hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi ve kullandığınız tüm mutfak aletlerini ve yüzeyleri yıkayın.
- Meyveleri et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi çiğ gıdalardan uzak tutun.
- Kesilmiş, soyulmuş ve pişirilmiş kumkuatı 2 saat içinde soğutun.