Anne ve Çocuk

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

instagram takipçi hilesi

Krup hastalığı, çoğunlukla 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda sıkça rastlanan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Üst solunum yollarını tahriş eden ve buna bağlı olarak şişlik ve kabarıklığa neden olan bu hastalık, çocukların solunum yollarını daraltarak nefes almalarını zorlaştırır.

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Bu durumda çocukların nefes alışları tiz, yüksek bir sese dönüşür ve öksürürken köpek havlamasını andıran bir ses çıkarırlar. Krup hastalığından muzdarip olan çocukların sesleri genellikle daha derinden ve kısık duyulur.  Ağlamaya ya da bağırmaya başladıkları zaman bu ses daha belirgin hale gelir.

Krup enfeksiyonu sonbahar, kış ve bahar aylarında daha sık görülür ve bulaşıcıdır. Hastalığın bulaşma riski ilk günlerinde daha yüksek olabilir. Parainfluenza virüsü, krup hastalığının en yaygın nedenidir. Ancak solunum yollarına veya ses tellerine bulaşan herhangi bir virüs de bu hastalığa sebep olabilir.

Krup hastalığı belirtileri kontrol edilerek çocuklarda teşhis edilebilir. Belirtiler başlangıçta hafif olabilir ancak zamanla şiddetlenebilir. Krup hastalığı hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Bu nedenle çocuklar nefes almada zorluk çekiyorsa, hemen doktora başvurulması gerekir.

Krup Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

krup hastaligi nedir 3

Krup hastalığı, soğuk algınlığına benzer bir şekilde başlayabilir. Ancak, kısa bir süre sonra çocukta öksürük havlamayı andıran bir sese dönüşür. Nefes alma ve vermede hırlama ile karışık bir ses de işitilebilir. Krup hastalığının öncesinde hafif burun akıntısı ve ateş de görülebilir. Krup, basit bir soğuk algınlığı gibi ortaya çıksa da zaman geçtikçe kendine özgü belirtilerini gösterir.

  • Sesli ve şiddetli öksürük
  • Sesli ve hızlı nefes alma
  • Yüksek ateş
  • Burun akıntısı
  • Yutkunmakta zorluk çekme
  • Salya akıntıları
  • Bitkinlik
  • Boğuk ve hırıltılı ses
  • Cildin gri veya soluk bir renge bürünmesi

Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda, çocuğunuzun doktoruyla iletişime geçmelisiniz. Eğer çocuğunuz nefes almada güçlük çekiyorsa, acil servise başvurmak önemlidir. Krup hastalığı, bazen belirti göstermeden de başlayabilir. Semptomlar genellikle hastalığın vücuda girmesinden 2-3 gün sonra ortaya çıkar.

Belirtiler genellikle gece daha şiddetli hale gelir ve tedavi edilmezse birkaç hafta devam edebilir. Bazı vakalarda semptomlar hafif olabilir, ancak şiddetli semptomlarla karşılaşılırsa, doktor yardımına başvurmak kesinlikle ertelenmemelidir.

Krup Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

krup hastaligi nedir 2

Krup hastalığı, üst solunum yoluna bulaşarak enfeksiyona yol açan parainfluenza virüsü tarafından tetiklenen bir rahatsızlıktır. Genellikle bebekler ve küçük çocuklar arasında daha sık görülür. Erkek çocuklar krup hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Hastalığın en yaygın yaş aralığı 1,5 ila 2 yaş aralığıdır.

Bu hastalık hava yoluyla bir çocuktan diğerine bulaşabilir. Virüs partikülleri, hastalığı taşıyan çocuğun öksürüğüyle havaya yayılır ve diğer çocukların solunum yoluyla bu partikülleri soluyarak hastalığa yakalanmasına neden olabilir. Ayrıca virüs partikülleri oyuncaklar ve diğer yüzeylerde de hayatta kalabilir.

Bu nedenle ortak kullanılan alanlarda ve eşyalarda virüs bulaşma riski artabilir. Krup, özellikle kış aylarında daha sık görülür ve bu dönemde çocukları hastalıklardan korumak için özel önlemler almak gerekir. Park ve ortak alan ziyaretleri sınırlandırılabilir ve hasta olduğu düşünülen diğer çocuklardan çocuğunuzun uzak durması sağlanarak hastalığın yayılma riski azaltılabilir.

Krup Hastalığı Tedavisi

krup hastaligi nedir 4

Krup hastalığı genellikle hafif seyreden bir hastalık olduğu için herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Hafif krup vakalarında, semptomlar genellikle 3-4 gün içinde azalarak kendiliğinden geçer. Bu süre zarfında, çocuğunuzun sakinleşmesi ve rahatlaması için çaba göstermelisiniz. Çocuklar, hafif bir krup hastalığından bile etkilense, panikleyebilirler. Bu nedenle, çocuğunuzun sakin kalmasını sağlamalı ve nefes alışverişlerini yavaşlatmalısınız.

Krup hastalığının semptomları, çocuğunuzun nefes yolunu zorladıkça ciddileşebilir. Bu nedenle, şiddetli öksürük nöbetlerinden kaçınmak ve boğazı rahatlatmak için ılık içecekler vermek faydalı olabilir. Çocuğunuzun ateşi haddinden fazla yükselirse ve panik hali artarsa, doktorunuza danışarak ateş düşürücü ilaçlar kullanabilirsiniz.

Ancak herhangi bir ilaç kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Belirtileri 4 günden fazla sürüyorsa kesinlikle daha hızlı bir şekilde doktora başvurulmalıdır. Aynı şey çocuğununuz 6 aydan küçükse de yapılmalıdır.

Krup Hastalığı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu