Kredi Borcu Ödenmezse Ne Kadar Faiz Artar ?
Kredi borcunun ödenmemesi durumunda faiz ne kadar işler ?
Kredi çekme işlemleri bir kişinin bir günde hayatını değiştirerek yeni bir işe girişimini ya da almak istediği bir malı daha kolay yol ile alması için verilen bir ön borçtur. Bu kişiye sunulurken öncelikle düzenli ödeme koşulu ile banka bunu çeşitli yöntemlere dayalı taksitlendirmeye sunar.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Kadar Faiz Artar ?
Bankanın bu koşullarda tüketiciye sağladığı süre 30 günlük bir zaman sürecidir. Bu süreci yeri ve günü geldiğinde ödenmesi koşulu ile verir ve banka tüketiciye güvenir. Güven kırıklığı yaşayan bir banka, ödeme aksatmalarına ilişkin bir takım kuralları ön plana sürer ve aksatılan borcun üzerine bir takım faizler işler.
Tüketicinin ödeme limiti verilen faiz sonrası artar. Bu nedenle kredi çekim öncesi ve sonrası bir kişi için ayarlanabilir pozisyonda olmalı ve buna giriştikten sonra ödeyebilme gücüne sahip olmalıdır. Banka 2 ay süreçte tüketiciden olumsuz yanıt aldığında neredeyse çekilen bütün borcun tamamını isteme yetkisine sahiptir. Bu sözleşmelere uymayan tüketicilerin icralık olma ihtimali yüksektir.
Bu nedenle kredi alma ve çekme işlerinde önceli acaba bunu karşılayabilir miyim sorusunu sormak ve ayağını yorganına göre uzatmaktır. Aksi taktirde banka bu sorumluluğu fazla üstlenmemekte ve geciken süre ile icra yoluna başvurmaktadır.
Kredi Geç Ödemelerinde Faiz Uygulanır mı?
Gecikme faizi anaparanın üstünde devam eder. Daha sonra bu bir sonraki ödemede de aynı durum yaşandığında faiz işlemi hızlı bir şekilde artmaya başlar. Kredi geç uygulamalarında ana para yani ödenecek miktar ödenmemiş ve üzerinde biraz zaman geçmiş ise bunu üzerine az miktarda bir faiz işlenir.faiz üzerine faiz uygulanması gerçekleşmez.
Faiz bir kere işlenir ve bu döngüyü tekrarlayan diğer ay ödemesinde aynı hata durumunda devam ettirir. Kredi geç ödemelerinde faiz bu şekilde ilerler. Ödenmeyen bir banka ödemesi için bunun için alternatif bir anlaşma sağlanamaz. Eğer bu durumda çok mağdur ve gerekli belgeli sebepleriniz var ise belki bankacının vicdanına göre durumunuz değerlendirmeye alınabilir size bir taksitlendirme uygulanabilir. Fakat bu çok zor bir durumdur.
Banka verilen miktarı size güvenerek ödeyecek imkanına göre veriyor. Bu durumda yapılan üst üste hatalarda bir yardımlaşma yön gösterme ve zaman tanıma herkes için geçerli değildir.Farklı bankalara da kredi alarak borç kapatma işleminde de diğer bakalar sizin kredi notunuzu inceleyecek size güven duyduğu an size kredi verecektir.
Bu şekilde borcunuzun yarısını ya da tamamını başka bir banka yoluyla kapatma şansınız olabilir fakat yeni bankaya borcunuz en baştan başlar. Bu nedenle borcun nasıl alındığı değil nasıl ödendiği gündemde yer alır ve buna göre banka size botunu verir. Her bankaya göre faiz değerleri değişmektedir.
Banka Faiz uygulamalarından Bazı örnekler Nelerdir ?
QNB Finansbank Faiz oranı : % 1,79
iş bankası ihtiyaç kredisi faizi : %1,80
CEPTETEB İhtiyaç kredisi : % 1,195