Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Konut ya da bir daire satın alırken, bazı önemli hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli noktalara dikkat ettiğiniz taktirde, fiyatta indirim alma ya da ileride karşınıza çıkabilecek sorunlar ile başa çıkabilme gibi faktörlere sahip olabilirsiniz. Bu yazımızda sizin için konut alırken, dikkate almanız gereken maddeleri sıraladık. İşte “Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” sorusunun cevabı..!
Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
1. Gerçekten Alabileceğiniz Konut Türlerini Dikkatlice Düşünün
Satılık konutlara bakmaya başlamadan önce, ne kadar bir fiyat aralığına sahip olduğunuzu bildiğinizden emin olun. Bu ödünç alabileceğiniz bir şey değil. Ev kredisi geri ödemeleri ve buna ek olarak bir ev sahibi olma maliyetleri aylık bütçenizi kira ödemelerinden çok daha fazla etkiler.
Bütçenizi ev kredisi geri ödemelerinizi, göz önünde bulundurarak planlayın. Unutmayın, bir konut satın aldığınızda, ev vergisi de dahil olmak üzere bir dizi ön masraf da vardır. Bu yüzden bunları hesaba kattığınızdan emin olun.
2. Bölgeleri Araştırın
Konut satın almaya gelince, fazla bilgi sahibi olmak gibi avantajlı bir şey yoktur. Yaşadığınız bölgede neler olup bittiğini öğrenmek ve doğru seçimi yapmak için emlakçılar ile konuşun. Konutların nasıl değerlendiğini ve bunun gerçek fiyatından ne kadar farklı olduğunu anladığınızdan emin olun.
3. Konut İle İlgili Herhangi Bir Sorunu Öğrenmek İçin Zaman Ayırın
Alacağınız konutu bulduktan sonra, kötü ve gizli sürprizlerin olmadığından emin olmanız gerekir. Küf kokusu ve hayvanlarla ilgili kokular bunlardan sadece bir kaçıdır. Konutu alacağınız ev sahibine ya da emlakçıya soru sorun ve daha fazlasını sormaktan korkmayın.
4. Bilen Birinden Yardım Alın.
Büyük bir ücret ile konut satın alırken, etrafınızı uzmanlarla çevrelemek mantıklıdır. Potansiyel olarak pahalı onarımlara dönüşebilecek sorunları tespit etmek için bulabileceğiniz en kapsamlı ve donanımlı birinden yardım alın.
5. Kalbinizi Değil Aklınızı Kullanın
Bir konut alırken, kalbinizi değil aklınızı devreye sokun. Pazar, AVM, ulaşım, okul ve iş yeri gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Sadece bir akrabanız ya da arkadaşınıza komşu olmak için istemediğiniz bir konut sahibi olmayın.
6. Mümkün Olduğunca Pazarlık Edin
Bir alıcı olarak, kendinizi kontrol altında hissetmelisiniz ve sağlam pazarlık yoluyla kaybedecek bir şeyiniz yokmuş gibi hissetmelisiniz. Mümkün olduğunca sıkı pazarlık ettiğinizden emin olun. Ekstra 10.000 ₺ veya 20.000 ₺, büyük çerçevede fazla görünmese de, gerçekten büyük bir meblağdır. Birde unutmayın; Pazarlık Sünnettir.
7. Kendinizi Baskı Altında Hissetmenize İzin Vermeyin
Emlakçılar ve diğer uzman satış elemanları satıcı için çalışırlar. Mümkün olan en yüksek fiyata hızlı bir satış yapmak genellikle kendi yararına olur. Bunu başarmak için, başkası almadan önce sizin almanız konusunda size baskı yapabilirler. Eğer acele ediyorsanız, geri çekilin. Doğru ve objektif olarak düşünmek için zaman ayırırsanız pişman olduğunuz bir karar verme olasılığınız düşüktür.