Sağlıklı Yaşam

Kolesterol Nedir ve Belirtileri

Kolesterol vücudumuzda oldukça fazla yer alan maddelerden biridir. Kimileri yalnızca kanda olduğuna inansa da aslında hayvansal olan bütün hücrelerde bulunur.

İhtiyacımız olan kolesterol ise yağ sindirimini sağlamak için hormonlara, D vitamini üretimine ve mide asiti üretimine yardım eder.

kolesterol nedir

Bu açıdan bakınca aslında kolesterol kötü değildir. Aynı zamanda bir hastalıkta değildir. Kolesterol bazen vücudumuza faydalı iken bazen zararlı olabiliyor. Yararlı ve zararlı olması bedenin hangi tip (LDL -HDL) kolesterol ile uğraştığına göre belirlenir.

HDL – High-density lipoprotein (Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein)
Kolesterollerin atardamar plakasında birikmesine engelleyen bu HDL kolesterolü bunun yanı sıra kardiyovasküler yani kalp hastalıklarını engellemeye yardım eder. HDL iyidir.

LDL – Low-density lipoprotein (Düşük Yoğunluklu Lipoprotein)
Kötü kolesterol da denilen LDL ise kanınızda dolaşır ve damarları daraltabilir. Bu olay sonucunda şayet bu damarlar kalp ya da beyin civarında ise bu sefer pıhtı oluşup kalp krizi ya da inme geçirebiliriz.

kolestrol hastalik 1

Özellikle yüksek miktarda yağ içeren besinler tükettiğimizde LDL seviyesi artar. Buna “Yüksek Kolesterol” ya da hiperkolesterolemi / hiperlipidemi adıda verilebilir. LDL seviyesinin artması veya HDL seviyesinin düşmesi sonucu kan damarlarında yağ birikimi artar.

Bu birikimler arterlerden yeteri kadar kan akmasını önlediği için başta kalp ve beyin olmak suretiyle bütün vücut için tehlikeli bir durum oluşturur.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

kolestrol hastalik 2

Yüksek kolesterolün gözle görülebilir belirtileri neredeyse yoktur. Bu durum yüksek kolesterolü daha da tehlikeli hale getirmektedir. Çoğu durumda acil durumlara neden olur. Örneğin kalp krizi veya inme. Bu tür acil durumlar yüksek kolesterol sonucu arterlerde plak oluşana kadar gerçekleşmez. Bu yüzden tehlike çanları çalmadan semptomları aramakla uğraşmayın.

Eğer ailenizdeki bireylere daha önce yüksek kolesterol tanısı konmuşsa, yüksek tansiyonunuz varsa, fazla kiloluysanız, sigara ve türevlerini kullanıyorsanız yada genetik olarak yüksek kolesterole neden olan hiperkolesterolemi taşıyıcısı iseniz yirmi yaşınızdan sonra her dört ya da altı senede bir kan testleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) araştırmalarına göre normal bireylerin kan testlerindeki dşayetler öyle olmalı:

LDL Kolesterol: 100 mg /dL’den daha az
HDL Kolesterol: 60 mg / dL’den daha çok
Trigliseritler: 150 mg /dL’den daha az olmalı

Bunun yanı sıra toplam kolesterolünüzün; 200 – 239 mg/ dL arasında olması “Üst Sınırda” olduğu bunun dışında 240 ve üzeri ise “Yüksek” olarak kabul edilir.

kolestrol hastalik 4
LDL Kolesterolü: 130 – 159 mg / dL arasında “Üst Sınırda” ve 160 mg / dL ve üstündeyse “Yüksek” olarak kabul edilir.

HDL Kolesterolü: 40 mg/dL’nin altında olduğu zaman ise “Fakir” olarak kabul edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu