Klima Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Klima çarpması özellikle yaz aylarında sıkça karşılaştığımız bir sağlık sorunu olarak biliniyor. İklimlendirme sistemleri yazın sıcağından ve bunaltıcı tarafından bizleri uzaklaştırırken, bazı durumlarda sağlığımıza zarar verebiliyor. Çeşitli belirtilerle baş gösteren bu problem, çoğu zaman günlerce sürerken hayat kalitemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Buna karşılık, uzmanların konuya ilişkin uyarılarını dikkate almamız ve bazı kurallara riayet etmemiz gerekiyor.
Ortamın nemini ve sıcaklığını alarak serinlememizi sağlayan ve buna bağlı olarak da yaşam konforumuza katkıda bulunan klimalar, doğru kullanıldığı takdirde her evde olması gereken sistemlerdir diyebiliriz. Ancak bilinçsizce kullanıldığında vereceği zararları da görmezden gelemeyiz. İşte bu yazımızda size klima çarpmasına ilişkin bilgiler veriyor olacağız.
Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?
- Baş Ağrısı
- Nefes darlığı, hava açlığı
- Yorgun ve bitkin hissetme, uyku hali
- Göğüs ağrısı ve çarpıntı
- Boyun, kol, bacak gibi bölgelerde yaşanan tutulmalar
- Eklem ağrısı, kas ağrısı
- Yüksek ateş
- Burun tıkanıklığı
- Titreme (vücut ısısında dengesizlik)
- Mide-bağırsak problemleri; ishal, kabız vs.
- Kusma
- Ciltte kuruluk
- Boğaz ağrısı, yutkunurken zorlanma şeklinde semptomlar görülmektedir.
Klima Çarpmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çoğu zaman; klimadan etkilenen bölgeye yönelik lokalize tedaviler tercih edilmektedir. Fakat genel anlamda yapılabilecekleri şöyle sıralamak mümkündür;
- Hekim önerisiyle reçete edilen kas gevşetici krem ve ilaçlardan faydalanmak
- Bol sıvı ve bitki çayı tüketmek
- Bağırsak düzenleyici probiyotikler kullanmak
- Ilık duş ve bölgesel masaj yapmak/yaptırmak
- Düzenli ve dengeli beslenmek
- Yine hekim önerisine bağlı olarak; ağrı kesici, ateş düşürücü ve boğaz spreyi gibi tıbbi destekler almak olarak özetlenebilir.
Klima Çarpmasından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
- Vücut ısısının çok yüksek olduğu durumlarda hemen klimayı açmamak. Öncelikle bedendeki ısıyı dengeye getirdikten sonra (oturup dinlenmek veya el-yüz yıkamak şeklinde) klimadan destek almak.
- Klimayı direkt olarak üzerimize gelecek şekilde kullanmamak. Tavana veya yere bakacak şekilde ayarını düzenlemek.
- Zaman zaman klimayı kapatarak pencereleri açmak ve ortamdaki hava sirkülasyonunu sağlamak.
- Klimayı yüksek derecelerde açmak yerine, yaz mevsimi için 22 derece olacak şekilde sabitlemek.
- Klimalı bir ortama girerken terli olmamaya özen göstermek.
- Yine klimalı ortamlar için yanımızda ince bir hırka bulundurmak.
- Klimaların çalıştırılacağı döneme yaklaşırken mutlaka genel bakım yaptırmak: İklimlendirme sistemlerinin iç kısmında (gözle görülmeyen yerlerinde) zamanla hastalıklara neden olan bakteriler ve mikroplar üremeye başlar. Bu nedenle yıllık bakım yaptırmak; hem klimanın düzeneğinden tam verim alınabilmesi, hem de sterilizasyon açısından önem taşımaktadır.
- Klima aparatlarından yararlanmak: Yeni yeni hayatımıza giren bu aparatlar sayesinde, hava filtresi sağlanmış olur. Bu da soğuk hava ile direkt olarak temas etmemizi engeller. Öte yandan üflenen hava ile ortama yayılabilecek mikropları tutar. Bunlar, son dönemde klima kullanıcıları tarafından sıkça tercih edilmektedir.