Sağlıklı Yaşam

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

Kırmızı Lahananın Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahananın 10 Faydası..! Kırmızı lahana sağlık açısından pek çok fayda barındıran harika bir sebzedir. Mor lahana olarak da bilinmektedir. Aynı aileden yer alan yeşil lahana da bulunmaktadır. Kırmızı lahana daha çok salatalarda kullanılırken, yeşil lahana sarma olarak yapılır.

Yöreden yöreye değişik amaçlar ile kullanılan kırmızı lahananın faydaları oldukça fazladır. Bu yazımızda size bunlardan 10 tanesini anlatacağız. İşte kırmızı lahananın 10 faydası..!

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

1- Yağsız ve Liflidir

Bir avuç doğranmış kırmızı lahana 28 kalori, 1 gram protein içerir. Fakat hiç yağ içermez. Erkekler için önerilen günlük lif alım miktarının yüzde 5’ini, kadınlar için ise yüzde 8’ibi karşılar. Kırmızı lahanadan elde edilen çözünmeyen lif, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Divertiküler hastalık gelişme riskini azaltır.

2- C Vitamini Kaynağıdır

En iyi bilinen C vitamini kaynakları turunçgillerdir. Bu nedenle doğranmış kırmızı lahananın bu önemli vitaminin önerilen günlük alım miktarının yüzde 56’sına sahiptir. Bir antioksidan olarak C vitamini, iltihaplanma ile savaşır. Hücreleri, kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunlarına yol açan hasarlardan korur.

Vücudunuzun tüm vücuttaki kaslara, cilde, kemiklere ve diğer dokulara yapı, güç ve destek veren bağ dokusu olan kolajeni yapmak için C vitaminine ihtiyacı vardır. Kolajen ayrıca yaraları iyileştirme süreci için de gereklidir. C vitamini ayrıca istilacı bakteri ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

3- K Vitamini Yönünden Zengindir

Kan pıhtılaşmasına katılan proteinler, işlemin bir bölümünü tamamlamak için K vitamini varlığına bağlıdır. Diğer K vitaminine bağımlı proteinler kemik mineralizasyonunu düzenler. 2012 yılının Nisan ayında yapılan bir araştırmaya göre, uzun süreli K vitamini eksikliği osteoporoz, ateroskleroz ve kanser gelişme riskini artırmaktadır.

4- Önleyici Tıp Olarak Kullanılabilir

Kırmızı lahana, brokoli, şalgam ve Brüksel lahanası içeren turpgiller ailesine aittir. Turpgil sebzeler, acı tatlarından sorumlu olan, glukozinolatlar adı verilen kükürt içeren bileşikler içerir. Glukozinolatlar, iltihabı azaltan ve bakterilerle savaşan izotiyosiyanatlara sindirilir.

Hem siyanidin hem de izotiyosiyanatlar, kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak, kanserojenleri aktive eden enzimleri inhibe ederek ve kanserojenlerin neden olduğu hasarı onarmaya yardımcı olarak bazı kanser türlerini önler.  Lahana, çok az kaloriye çok miktarda besin barındırır. Bu da onu herhangi bir diyete besleyici olarak yoğun bir katkı haline getirir.

5- İltihapla Savaşmaya Yardımcı Olur

Kırmızı lahana, çeşitli hastalıklara katkıda bulunduğu bulunan iltihapla mücadeleye yardımcı olur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, turpgillerden sebzelerde bulunan bir kükürt bileşiği olan sülforafanın anti-enflamatuar etkilerine sahip olabileceğini keşfetmiştir. Lahana yapraklarının cilde uygulanması iltihabı azalttığı görülmektedir.

Lahana yapraklarında dizlerini kapatan artritli yetişkinler, 4 haftada daha az ağrı hissettiğini bildirmiştir. Ayrıca lahana yaprakları, doğum sonrası erken dönemde artan kan akışı ve süt tedarikine bağlı olarak göğüs ağrısını, iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltır.

6- Kalp Sağlığını Destekler

Kırmızı lahana kalbe fayda sağlayabilir. Bu, kırmızı lahanaya rengini veren flavonoid antioksidanlar olan antosiyanin içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. Araştırmalar, çok miktarda antosiyanin açısından zengin yiyecekler tüketen kadınların, bu gıdalardan daha az tüketenlere kıyasla daha düşük kalp krizi riskinden yararlanabileceğini ortaya koymuştur.

Daha yüksek antosiyanin tüketimi, daha düşük tansiyon ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olabilir. Kırmızı lahana ayrıca 35’ten fazla antosiyanin içerir ve bu da onu harika bir kalp-sağlıklı bileşik kaynağı yapar.

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

7- Kemiklerinizi Güçlendirir

K ve C vitaminleri ve daha az miktarda çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli besin maddelerine sahiptir. Çiğ kırmızı lahana, kemik oluşumunda önemli bir rol oynayan ve aynı zamanda kemik hücrelerini hasardan korumaya yardımcı olan C vitamini içerir.  K1 vitamini açısından çok zengindir. K1 vitamini yapraklı yeşillikler ve turpgillerden sebzeler gibi yiyeceklerde bulunur. Bu, onu genellikle hayvansal ürünlerde ve fermente gıdalarda bulunan K2 vitamininden ayırır.

8- Kansere Karşı Korur

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı kanser türlerinden korunmaya yardımcı olabilir. Uzmanlar, bunun kanserle mücadele özelliklerine sahip sülforafan ve antosiyaninlere sahip olmasından kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Lahana gibi turpgillerden sebzelerin yüksek tüketimiyle kolon kanseri riskini %18 azaltır. Sebze yönünden zengin diyetler de daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

9- Bağırsak Sağlığına Teşvik Eder

Mor lahana, bağırsakların işlevini iyileştirebilir. Lahananın bağırsaktaki iltihabı azaltabileceğine ve ayrıca bağırsakta lezyonlara neden olan bir durum olan bağırsak mukozitini kanser tedavilerinin bir yan etkisi olarak tedavi edebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Kırmız lahana, bağırsakları sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve sindirime yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır.

Çözünmeyen lif, lahanada %70 lif içerir. Dışkıya hacim kazandırır. Ayrıca yiyeceklerin bağırsağınızda kolayca hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık olasılığını azaltır. Kalan yüzde 30, bağırsakta yaşayan iyi bakteriler için yiyecek sağlayan liftir. Bu dost bakteriler, bağırsak hücresini besleyen bütirat, asetat ve propiyonat gibi kısa zincirli yağ asitleri üretir.

10- Şeker Hastalığını Azaltır

Kırmızı lahana, kan şekerini stabil tutabilir. Bu, doğal insülin barındırdığı için gerçekleşir. Düşük kalorili besinlerden bir tanesi olduğu için şeker hastalığının etkilerini en aza indirger. Ani şeker yükselmesi ve düşmesini kırmızı lahanayı sofranıza ekleyerek önleyebilirsiniz.

Kırmızı Lahananın 10 Faydası

Kırmızı Lahananın 10 Faydası ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=_KGRp-qWevg

https://www.youtube.com/watch?v=CXCQChgYt-g

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu