Sağlıklı Yaşam

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kırım kongo kanamalı ateşi, kene ısırması sonucu insanlara bulaşan ölümlere sebep olabilen bir enfeksiyondur. Halk sağlığı için ciddi bir tehdit olmamasına rağmen sağlık imkanlarının az olduğu bölgelerde pek çok insanın ölmesine sebep olabilir. Bu enfeksiyon genellikle kan ya da vücut sıvılarının mukozal ve deri teması ile insandan insana geçer.

2006 senesinde Türkiye’de Karadeniz Bölgesi‘nde kırım kongo kanamalı ateşi baş göstermiş ve düzinelerce insana bulaşmıştır. Bu enfeksiyon kendini ilk olarak bir ateş ile gösterir. Enfeksiyonun daha da yayılmasını engellemek için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve kenenin bir doktor tarafında çıkarılması gerekmektedir.

kirim kongo kanamalı atesi 1

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Kırım kongo virüsü, ateş, birden başlayan baş dönmesi, baş ağrısı, aşırı ateşlenme, eklemlerde ağrı, bel ağrısı, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi semptomları verir. Damak, yüz ve boğaz kısmında kırmızı lekeler de bu virüsün verdiği en belirgin işaretlerden biridir.

Daha ilerlemiş durumlarda cilt altında kanamalar meydana gelebilir. Ciltte morarmalar, kontrolsüz kanamalar ve burun kanaması olabilir. İç kanamalar, kan dolaşımı sisteminde şoklar meydana gelebilir. Enfeksiyonun 2. haftasında, dolaşım bozuklukları, karaciğer ve böbrek hasarları ölüme sebep olabilir. Uzmanlara göre enfeksiyon %50 oranında ölüm riski barındırmaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kene ısırması sonucu kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına yakalanmış kişilere tedavi ilk olarak destekleyici olarak yapılır. Elektrolik ve sıvı problemlerinin onarılması ve oksijen desteği büyük önem taşımaktadır. Kırım kongo virüsü, ribavirin adında antiviral bir ilaç ile engellenmeye çalışılır.

kirim kongo kanamalı atesi 2

Kene Isırdıktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Kene ısırması sonrasında ilk yapılması gereken kenenin çok dikkatli bir biçimde çıkarılmasıdır. Ancak bu siz değil bir doktor ya da hemşirenin yapması gerekmektedir. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Kenenin hiç bir uzvunun vücutta kalmaması gerekir. Bunun için ince uca sahip bir cımbız kullanılır. Kenenin başının vücutta kalması virüsün kanınıza karışmasına sebep olmaktadır.

Keneyi ısırdığı yerden çıkarmak için kesinlikle nane yağı, vazelin, sıcak kibrit ya da tırnak cilası kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler virüsün cilde doğru girmesine sebep olur. Kenenin çıkarıldıktan sonra bir kana koyarak buzlukta saklanması önemlidir. Bunu nedeni, ileride görülebilecek bir komplikasyon sonucu, doktorunuz ısıran keneyi incelemek isteyebilir.

Uzun lafın kısası kene tarafından ısırıldığınızı fark ettiğiniz anda derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

kirim kongo kanamalı atesi 3

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu