Sağlıklı Yaşam

Keratokonus (Kornea Hastalıkları) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Keratokonus (Kornea Hastalıkları) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri..! Gözün ön kısmında beyaz, orta kısmında da siyah nokta olan yer korneadır. Kornea top gibi yuvarlak bir şekle sahiptir.

Fakat bazı durumlarda korneanın yapısı bu yuvarlak formu koruyabilecek güçte değildir. Zamanla, göz yüzeyinin normal yuvarlak eğriliği bir koni gibi dışa doğru şişebilir. Bu duruma da keratokonus adı verilir.

Keratokonus, genellikle ergenlik çağında ya da 20’li yaşlarda meydana gelir. Ancak çocuklukta da başlayabilir. Bazı durumlarda, daha geç bir yaşta teşhis edilir. Korneanın şeklindeki değişiklikler birkaç yıl içinde meydana gelir. Ancak daha genç hastalarda daha hızlı ilerleyebilir.

Bu hastalık görüşü iki şekilde değiştirir;

  • Kornea top şeklinden koni şekline dönüşürken, pürüzsüz yüzey de bükülür. Bu değişikliğe düzensiz astigmat adı verilir.
  • Korneanın ön tarafı dikleştikçe, göz yalnızca yakınlardaki nesneler net bir şekilde görülebilir. Sonuç olarak kişi gözlüklere daha sık ihtiyaç duyabilir.

keratokonus nedir

Keratokonus Belirtileri Nelerdir?

Keratokonusun belirtileri şu şekildedir;

  • Bir ya da iki gözde görme, genellikle geç ergenlik zamanlarında giderek kötüleşir.
  • Kişi, gözlük takarken bile tek gözle bakarken çift görür.
  • Parlak ışıklara karşı hassasiyet olabilir

Bu durumu yaşayan biri, görüşünün yavaş yavaş bozulduğunu fark eder. Değişiklik herhangi bir zamanda sona erebilir ya da birkaç yıl kadar sürebilir. Keratokonusu olan çoğu insanda, en sonunda her iki göz de etkilenir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Keratokonus tanısı koymak için doktorun korneanın eğriliğini ölçmesi gerekir. Teşhisi yapmak için birkaç farklı test yapılabilir. En sık kullanılan teste topografi adı verilir. Topografi, göz yüzeyinin eğriliğini ölçer ve korneanın renkli bir haritasını çıkartır.

Keratokonus, bu haritaların görünümünde çok belirgin değişikliklere neden olur. Bu da doktorun tanı koymasına olanak sağlar. Topografyadaki değişikliklerden önce bile keratokonusun daha erken teşhis edilmesine izin verebilecek daha yeni teknolojiler vardır. Doktorunuz durumuna uygun olan bir yöntemi seçecektir.

keratokonus tıbbi tanımı

Keratokonusun Tedavisi

Durumun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak keratokonus tedavisi için birkaç yöntem kullanılır. Hastalığın erken dönemlerinde meydana gelen görme problemleri gözlük ya da kontakt lensler ile düzeltilebilir.

Fakat durum kötüleştikçe, düzensiz astigmat miktarı nedeniyle görme artık gözlükle düzeltilemeyebilir. Bu nedenle hastaya özel tip bir sert kontakt lens takılması gerekebilir.

Bazı hastalar için hastalık gözlük ya da  kontakt lensle bile kabul edilebilir görmenin olmadığı bir aşamaya ilerleyebilir. Bu noktada doktor, korneayı bir donörden alınan kornea ile değiştirmek için cerrahi bir prosedür olan kornea naklini önerebilir.

Bu hastalık için iki ek tedavi yöntemi de , implante edilebilir halka segmentleri ve korneal çapraz bağlanmadır;

  • İmplante edilebilir halka segmentler, görmeyi iyileştirmek veya bir hastaya kontakt lens takmayı kolaylaştırmak için korneaya yerleştirilen küçük cihazlardır.
  • Korneal çapraz bağlama, keratokonusun daha da kötüye gitmesini yavaşlatan veya durdurabilen ultraviyole ışık tedavisi kullanır. Bu işlemde hastaya ayrıca lokal anestezi uygulanmaktadır.

yeşil gözlü adam

Keratokonus ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu