Kendini Sakinleştirme Yöntemleri!
Kendini sakinleştirme oldukça önemli ve hayatta sıkça ihtiyaç duyduğumuz bir kavramdır. Değersizlik duygusuyla kamçılanan öfke, kişide hem psikolojik hem de sosyolojik anlamda pek çok soruna yol açar. Geçmişten gelen çocukluk yaralarımız ve gün içinde maruz kalınan stres faktörleri bizde gerginliğe ve agresif neden olur.
Ancak hem kendi sağlığımız, hem sosyal ilişkilerimiz hem de kriz yönetimini başarıyla sürdürebilmemiz için, bununla başa çıkmak zorundayız. Sakin olmak sorunların çok daha akılcı yollarla çözülmesi için gerekli olan ilk şarttır. Ayrıca soğukkanlı yaklaşımlar, kişileri çok daha öz güvenli göstermektedir.
Peki bunu nasıl başarabilir, hangi yollarla öfkemizin üstesinden gelip, aklı selim düşünmeye yönelebiliriz? İşte biz de bu yazımızda sizlere, tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler veriyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Kendini Sakinleştirme Yolları!
Ilık bir duş almak: Suyun sakinleştirici ve huzur verici özelliğini hepimiz biliriz. Alacağınız ılık duş sayesinde hem bedenen hem de ruhen ferahladığınızı hissedeceksiniz.
Bir arkadaşla konuşmak- sohbet etmek: Öfkeli ya da gergin hissettiğinizde, sizi en iyi anlayacağına inandığınız bir arkadaşınıza durumu anlatabilir ve ondan bazı telkinler alabilirsiniz. Bu sizin hem içinizi dökmenize hem de algınızın açılmasına ortam hazırlar.
Meditasyon veya yoga yapmak: Ruhunuzun durmaya ve kendisine odaklanmaya ihtiyaç duyduğu anlarda, bu tür egzersizler çok iyi gelebilir. Ne hissettiğinizi ve ne istediğinizi daha net olarak bulmanıza destek olur.
Sakinleştirici müzikler dinlemek: Müzik, Osmanlıdan bu yana ruhun gıdasıdır. Odaklanmanızı arttıracak ve ruhsal hareketliliğinizi dinginleştirecek müzikler, sakin kalabilmeniz açısından önemlidir.
Yumuşak bir yastık veya oyuncak ile temas etmek/sarılmak: Başlı başına sarılmak zaten mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar. Yumuşak nesnelere sarıldığımızda ise pozitif enerji akımını vücudumuza çekerek daha rahat ve güvende hissederiz.
Üretmek: Örneğin bir ahşap boyama veya örgü ile ortaya bir ürün koyduğunuzda, stres seviyenizin düştüğüne şahit olacaksınız. Bu sizin algınızı daha farklı yönlere çekerek, gerginlik unsuru olan şeylerden uzak kalmanıza yardımcı olabilir.
Mutluluk veren ve iyi gelen en az 5 şey düşünmek: Her şey zihnimizde başlar, şekil alır ve yine zihnimizde biter. Gergin, sinirli ve öfkeli olduğunuz anlarda, sizi mutlu eden bir anıyı, bir kişiyi, bir nesneyi ya da bir görseli zihninizde yeniden canlandırarak kendini sakinleştirme yoluna başvurabilirsiniz.
Evcil hayvanlarla vakit geçirmek-konuşmak: Evcil hayvanlara dokunmak, onları beslemek veya onlarla oyunlar oynamak üzerinizdeki negatif elektriği atmanıza ve stres unsurlarından arınmanıza zemin hazırlar. Kendini sakinleştirme yollarından biri de budur.
Günlük tutmak: Daha önceki yazımızda günlük tutmanın psikolojik açıdan faydalarını ele almıştık. Buraya tıklayarak okuyabilir ve fikir edinebilirsiniz.
Hamur yoğurmak: Stresli olduğunuz veya öfkenizi kontrol altına almakta güçlük çektiğiniz dönemlerde, mutfakla uğraşmak sizi yatıştırabilir. Özellikle hamur yoğurup şekillendirmek enerji aktarımı yapmanıza olanak tanır.
Fiziksel egzersizler yapmak: Koşmak, tempolu yürümek, step yapmak, bisiklet sürmek gibi sportif aktiviteler, hormon seviyenizi düzenlemeye yardımcı olarak, stres düzeyinizi azaltır. Ayrıca uykuya daha kolay bir şekilde dalmanızı sağlayabilir.
Sayı saymak: Bu metot kendini sakinleştirme yollarından bir tanesidir. Ancak bunu daha çok, öfkelendiğimiz ilk bir kaç dakika içinde uyguladığımızda, yarar görmemiz mümkündür. İleri veya geri şekilde yüksek sesle ardışık sayılar saymak, zihnimizdeki kontrol mekanizmasını devreye sokar. Böylece mantık işletim sistemi daha hızlı bir şekilde çalışır.
Ayaklara ve ellere masaj yapmak: Masaj, sinir sistemini uyaran ve gevşeten bir yöntemdir. Stres seviyesi yükseldikçe kaslar gerilir. Bu da kişinin kendisini hem fiziksel hem de psikolojik olarak kötü hissetmesine yol açar. Dolayısıyla bu bölgeler masaj gibi dokunuşlarla ve ritmik baskılarla gevşetildiğinde, gerginlik de otomatikman azalabilir.
Derin nefes ve bol oksijen almak: Çok klişe olarak nitelendirilen ancak çoğu zaman da en etkili yöntem olan, açık havaya çıkmak ve derin nefesler almak, kendini sakinleştirme yollarının başında gelir. Böylece beyne daha doğru sinyaller gider ve öfkeyi kontrol altına almak da daha kolay hale gelir.
Gece gökyüzünü izleyip yıldızlara odaklanmak: Gecenin verdiği sessizlik, dinginlik ve derinlik bir başkadır. İşte bu esnada, gökyüzünden size doğru bakan ve belki de her birinin ayrı bir hikayesi olan yıldızları seyretmek, size iyi gelecektir!