Karne Alan Çocuğa Karşı Nasıl Davranılmalıdır?
Karne; bir eğitim ve öğretim yılı boyunca ilk, orta ve lise öğrenimi görmekte olan öğrenciler tarafından, iki kez alınmaktadır. Yarıyıl bitiminde ve dönem sonunda olmak üzere öğretmenler tarafından hazırlanan bu belgeler; öğrencinin derslerdeki başarısını ve sosyal davranışlarını değerlendirmek için düzenlenen yazılı araçlardır. Bütün bir yıl boyunca öğrenci-okul ve aile iş birliği içerisinde çalışmalar yapılır ve sonunda bunların bir yansıması niteliğinde görülen karneler sahiplerine dağıtılır.
Peki biz bu belgelere hangi anlamları yükleriz? Çocuğumuzun aynası mıdır bu belgeler? Öyleyse ya da değilse ne yapmalıyız? Sevinçle evine gelen, tüm notları iyi derecede olan çocuğumuzu ödüllere ve övgülere boğarken, notları düşük olan çocuğumuza ceza veren ya da kınayan bir tavır takınmamız mıdır doğru olan? İşte bu yazımızda sizlere iyisiyle kötüsüyle geçen bir dönemin ardından, alınan karneleri gördüğünüzde, çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili bilgiler veriyor olacağız..!
Karne Notları İyi Olan Çocuğa Karşı Ebeveyn Tutumu Nasıl Olmalıdır?
Elbette yavrularımızın hem akademik hem de sosyal alanlardaki başarıları bizler için birer gurur kaynağı olmaktadır. Bu duruma sevinmek ve evladımızı takdir etmek de en doğal hakkımız olmalıdır. Peki ya aşırı tepkiler..! Hadi gelin bunlara bir göz atalım…
- Öncelikle bilinmelidir ki; karneler çocuğumuzun aynası değildir. Yani onu tam anlamıyla yansıtmayabilir. Farklı farklı pek çok etken nedeniyle iyi durumda olan çocuğun notları düşebilir veya aksine ders başarısı çok da yüksek olmayan çocuk, o dönem için iyi derecede notlar almış olabilir. Asla çocuğumuzu değerlendirmek için karneyi belirteç olarak görmeyelim.
- İyi not getirmek ve ders çalışmak bir öğrencinin kendi geleceğini inşa etmesi için zaten gereklidir. Bu nedenle başarıyı ödüllendirirken aşırıya kaçmayalım. Yüksek fiyatlı hediyeler veya sürprizler çocuğu yalnızca menfaat döngüsüne sokmaktadır. Örneğin; ‘’ben iyi not getireyim ki şuraya tatile gidelim veya karnem başarılı olsun ki bana şu hediyeyi alsınlar’’ şeklinde yaklaşımlara itebilir.
- Her yerde ve akranlarının yanında çocuğunuzun başarılı karnesini ballandırarak anlatmayın! Bu onu arkadaşları veya çevresiyle gereksiz bir rekabete sokar ve kibirli bir tavır takınmasına neden olarak davranış bozukluğuna yol açabilir.
- Diğer aile büyüklerine karnesini göstererek hediye beklentisi içinde olduğunuz izlenimi yaratmayın. Talepkar ve doyumsuz bir çocuk olmaması için tepkilerinizi dengede tutmaya özen gösterin. Aksi takdirde çocuğunuz hayatı boyunca yaşayacağı olumsuzlukları ve başarısızlıkları olgunlukla karşılayamaz, bu da onu hırslı ve öfkeli biri haline getirebilir.
- Sarılın, öpün, ailecek bir yemeğe çıkın ve kutlayın. Bu onun manevi tarafını besleyerek mutlu olmasına, takdir edildiğini anlamasına ve teşvik olmasına yetecektir.
Karne Notları Kötü Olan Çocuğa Karşı Ebeveyn Tutumu Nasıl Olmalıdır?
- Daha önce de belirttiğimiz gibi; karneyi hayatınızın merkezine alarak çocuğunuza değer biçmeyin. Kötü notları olan çocuğunuzun zaten üzgün ve mahcup olabileceğini, duygularını gösteremediğini ve sizin tepkinizden korkabileceğini unutmayın.
- Asla diğer çocuklarla kıyaslama yapmayın. ‘’Şunun karnesi böyleymiş, bak senin notların böyle’’ şeklinde konuşmalar çocuğunuzu yaralar. Onun bağımsız bir birey olduğunu bilerek telkinlerde bulunmaya gayret edin.
- Alacağı notların onun sağlığından ve psikolojisinden daha değerli olmadığını hatırlayın ve mutlaka hatırlatın!
- Tensel temas kurun, sarılın ve her koşulda yanında olduğunuzu hissettirin.
- Başarısızlığının nedenleri hakkında onun fikirlerini sorun. ‘’Sen zaten hiç çalışmamıştın’’ şeklinde eleştirel bir dil kullanmak yerine, ‘’nerelerde eksik yapmış olabilirsin, hadi birlikte düşünelim ve telafi edelim’’ gibi cümleler kurun.
- Geleceği ile ilgili hayallerine ve hedeflerine eşlik edin. Bunlardan bahsedin ve bunlara ulaşmak için nasıl çalışabileceği ile ilgili fikir alışverişi yapın. Unutmayın hiçbir şey ebeveyn-çocuk ilişkisinden daha kıymetli değildir.