Kariyer Koçluğu Nedir, Nasıl Yapılır?
Kariyer Koçluğu Nedir, Nasıl Yapılır?
Meslek geçişleri ve yeni iş alanlarının oluşması yeni yeni adını duymaya başladığımız meslek gruplarını ortaya çıkarıyor. Birçok sektör ve meslek yeni istihdam alanları yaratmakta ve ilgililere istihdam sağlamaktadır. Antrenörlük mesleği, spor alanında da kullanımını yaygınlaştırarak birçok dal oluşturmuş ve yeni alanlarda istihdamı artırmıştır.
Kariyer Koçluğu Nedir?
Kariyer, yaptığınız meslek ve işten farklı olarak gitmek istediğiniz ve yürüdüğünüzde sizi tatmin eden yoldur. Bazen peşinde olduğun kariyer tam olarak istediğin gibi olmayabilir ve bazen de ideal kariyerinden çok uzak olan bir kariyerde yoldan geçen biri olabilirsin.
Bu durumda kendi hayatınızda ve sonrasında iş hayatınızda ideal verimlilik ve potansiyeli ortaya koyma olasılığınız düşebilir. Bu bağlamda kariyer koçluğunun misyonu, bireylerin ve işletmelerin kariyerleri boyunca başarı, amaç ve etkililik açısından hedefler belirlemelerine ve performanslarını geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Kariyerinde verimsiz olan bireyleri, istemediğinden başka bir kariyer isteyen ve isteyen bireyleri ve bir iş içinde üretken olmak ve başarılı bir şekilde yönetmek isteyen grupları destekler. Bir kişinin kariyer planlamasının olmaması, gelecekteki kariyeri ile ilgili kayıtsızlığa ve memnuniyetsizliğe yol açacaktır.
Ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı çoğumuz farklı bir mesleğe yöneliyor veya hedeflediğimiz kariyere yakın başka bir alanda iş buluyoruz. Bir kariyer hedefi bulmak, belirli bir şekilde belirlediğiniz yolda potansiyelinizi doğru şekilde ortaya çıkarmanızı sağlar.
Bu sektördeki temel sorun, müşteri olarak bireylere ve gruplara kariyerlerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda onları bilinçlendirerek çözümler sunmaktır. Koçlar, kariyerlerindeki verimsizliğin ve düşük performansın ana nedenlerini tespit eden veya nedenleri biliniyorsa çözüm arayan bireyler için objektif analizler ve eylem planları hazırlar.
Kariyer Koçunda Olması Gereken Özellikler
Koçluk ve kariyer koçluğu ile ilgili asıl olan, bireyi fırsatlar, fırsatlar ve şüphesiz ortaya çıkacak avantajlar hakkında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmaktır. Bu nokta aynı zamanda koçluk ve danışmanlık arasındaki farkı da ortaya koymaktadır. Danışmanlık, bireyler ve işletmeler için geçerli olan çözüm odaklı bir meslek iken, koçlukta müşterinin mevcut durumu hakkında çeşitli bilgiler ve gelişmeler, bir sorun çözülmeden önce olumsuz durumlar olmadan gözlemlenir.
Kariyer rehberliği, kariyerin içerdiği görev nedeniyle hizmet verdiği işletmelerde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde bazı büyük işletme ve kurumlarda koçluk branşı uygulanmaya çalışılsa da yeni başlayan ve farklı işlevlere sahip bir meslek için daha alınacak çok yol var. Ancak kariyer danışmanlığı, başvurmaya çalıştıkları işletmelere fayda sağlayabileceği için diğer işletmelerin ihtiyaç duyduğu bir kariyerdir.
Her kariyer belirli önkoşullar ve yetenekler gerektirir. Aynı şey koçlar ve kariyer koçları için de geçerli. Özellikle eğitim, satış ve kariyer rehberliği alanlarında koçluğun bir dalı olarak desteğin öneminden dolayı eğitim koşullarının sağlanması gerekmektedir.
Hizmet verdiği ve destek verdiği kişi ve kurumların yetkinliğini göstermek ve ortaya koymak için eğitim ve yeterlilik gerektiren bir meslektir. Bu tür bir alanda çalışmak isteyen adayların, koçluk yeteneklerini gösteren bir kimlik belgesine ihtiyaçları vardır.
- Dinleme-Anlama-Değerlendirme yeteneği,
- Beden dili ve iletişim becerilerinin doğru kullanımı,
- Doğru soruları sorabilmek,
- Analiz ve değerlendirme için,
- Gözlemsel beceriler,
- Kişi ve kurumlara gerekli geri bildirimi sağlamak,
- Bireysel ve kurumsal yeteneklere uyum,
- Güven oluşturma,
- Süreç boyunca desteği teşvik etme ve sürdürme becerisi,
- Bireyleri ve kurumları değerlendirerek gelecekteki fırsatları ve faydaları araştırma,
- Tarafsız analiz etme gibi özellikleri olması gerekiyor.
Kariyer Koçluğu Nasıl Yapılır?
Üniversiteler; insan kaynakları, psikoloji, sosyoloji, rehberlik, işletme vb. lisans bölümleri veya koçluk ile benzer uygulama alanlarına sahip bölümler kayıt yaptırabilir. Ancak, meslek için bir koçluk sertifikası gereklidir. Kurslar aracılığıyla ilgili branşlarda eğitim verilmektedir.
Kariyer rehberliği uygulamak için, özellikle kariyer rehberliği eğitimi ile bağlantılı olarak, genellikle en az bir bireysel danışmanlık sertifikası veya lisansı gereklidir. Ek olarak, bir kariyer koçu olmak çoğu durumda işle ilgili psikometrik testleri, profesyonel referans programlarını ve çeşitli iş veya kariyer konularını sağlam bir şekilde anlamayı gerektirir.
Bu mesleği icra edebilmek için koçluk mesleğinin görev ve sorumluluğu olan eğitimleri almak gerekmektedir. Ayrıca müşterileri anlama, dinleme ve gözlemleme yeteneği de gereklidir. Aynı şekilde sağlıklı iletişim için de iletişim becerilerini doğru kullanmak ve uygulamak gerekir.