Kararsızlık Nedir? Kararsızlığı Yenmek İçin 8 İpucu!
Kararsızlık, karar verememe veya seçim yapamama olarak tanımlanabilir. Kararsızlık halinin akıl hastalığından mı yoksa tembellikten mi, dikkatsizlikten mi yoksa motivasyon eksikliğinden mi kaynaklandığını tespit etmek gerekir.
Gerçek kararsızlık, neyin veya hangisinin daha doğru olduğu hakkında sonuç çıkaramamaktır. Kararsız kişilerin kafasında çoğu zaman kararlarının yanlış olabileceğini düşünürler, eğer hata yaparlarsa sonradan pişman olurlar ve sorumluluk alamazlar. Bu düşüncelere genellikle endişe ve korku eşlik eder.
Kararsızlık Belirtileri Nelerdir?
Kararsız insanlarda ortaya çıkan belirtiler şunlardır;
- Bireysel olarak sorumluluk almaktan kaçınma
- Reddedilmeye ve eleştirilmeye karşı aşırı hassas olma
- Karşılaştıkları zorlukları dile getirememe
- Bir karar alırken başkalarına ihtiyaç duyma, kendi başlarına bir karar alamama
Kararsızlık Nedenleri Nelerdir?
En sık görülen kararsızlık nedenleri şunlardır;
- Özgüven eksikliği
- Detaylara takılıp kalmak
- Hata yapma korkusu
- Başkaları ne der düşüncesi
- Mükemmeliyetçilik
- Kararı karşıdakinin vermesini ummak
- Karşıdakini kıramama
- Hayır diyememe sorunu
- Bağımlı kişilik yapısı
- Hiç bilgisi olmadığı ya da az bilgisi olduğu bir konu ile karşı karşıya kalmak
- Kimlik karmaşası
- Sorunlu, çatışmalı bir ortamda büyüme
- Karşıdakinin baskın tutumu
- Her türlü kararın olumsuz sonuçlar barındırması
Kararsızlık Ruhsal Bir Sorun Mudur?
Kararsızlık her zaman psikolojik sorunlara bağlı değildir. Herkesin hayatında, karar vermenin zor olduğu zamanlar olacaktır. Kararsızlık durumunu psikolojik bir sorun olarak görebilmek için onu birkaç farklı açıdan incelemek gerekir. Aşağıda verilen maddeler göz önüne alındığında bu maddeler bu kişi için işe yarıyorsa ruhsal bir sorundan şüphelenmek gerekir.
Kararsızlığı Yenmek İçin 8 İpucu
- İlk olarak herkesi mutlu etmekten vazgeçin. Bu sizi çok fazla yorar. Zaten herkesi aynı anda mutlu etmeniz de imkansızdır. Aldığınız karar ne olursa olsun kendinizi memnun etmesine özen gösterin.
- Bir konu hakkında yetersiz bilgi düzeyiniz var ise karar almaya çalışmayın. Yetersiz bilgi karar verme aşamasını zorlaştırır. Bu sebeple karar vermeden önce o konu hakkında belli başlı bilgileri öğrenin.
- Konu hakkında az bilgiye sahip olmak kadar fazla bilgi sahibi olmakta iyi değildir. Fazla bilgi fazla detay ve ayrıntı demektir. Bu seferde detaylarda kaybolursunuz.
- İçgüdülerinize güvenmeyi seçin. Bazen detaylı inceleme ve araştırmalar yerine içgüdüleriniz ile karar alın. Aslında, artık kalbinizin ne istediğini ve sonucun ne olacağını bildiğinize göre, iç sesinizi dinlemenizde fayda var.
- Kararları sorunlardan çok, yararlanılacak yeni fırsatlar olarak düşünmeye çalışın. Aslında vereceğiniz karar, önünüze açılan yeni bir kapı da olabilir.
- Seçeneklerinizi azaltın. Bir karar verirken birden fazla seçeneğiniz varsa, karar verme süreci her ikisi için de daha uzun olacak ve inceleme ve yansıtma konusunda kafanız daha çok karışacaktır. Bu yüzden gereksiz seçenekleri ortadan kaldırarak azaltın.
- Kararsızlığı yenmek için bir liste yapın. Seçenekleri değerlendirmeden önce ne istediğinizi, önceliklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi listeleyin. Bu şekilde, sizin için en iyi ve en tatmin edici kararı vermeye daha yakın olacaksınız.
- Ayrıca başkalarından tavsiye alın. Bazen ikisi de doğru görünen iki seçenek arasında kaldığınızda, sizi tanıyan bir başkasının fikrini sormak karar verme sürecinizi kolaylaştıracaktır.