Karantina Günlerinde Kitap Okumak İçin 5 Neden
Kitap okumak, kendimizi geliştirmek için yapabileceğimiz en basit yollardan sadece bir tanesidir. Hele ki şu karantina günlerini kendimize iyi yönde bir şeyler katarak geçirmek gerçekten harika bir fikirdir. Maalesef ki ülkemizde yaşayan pek çok insan kitap okumayı sevmez. Ancak kitap okumak oldukça faydalıdır.
Kitap okuma alışkanlığınız yok ve kazanmak istiyorsanız ” Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? ” adlı yazımızı okuyabilirsiniz..!
Kitap Okumak İçin 5 Neden
1. Bilişsel Zihinsel Stimülasyon ve Beyin Egzersizleri
Kitap okumak birçok insan için çok eğlencelidir. Ancak aynı zamanda zihinsel sağlığınız için düşünme ve anlama şeklinde birçok faydası vardır. Kelimeler ve hikayeye odaklanarak, beyninizi ve bilişsel işlevlerinizi uyarır. Bu özellikle ilkokulda öğretmek için iyidir.
Zihnin bu keskinleşmesi, nihayetinde önemli bir şeye odaklanırken odağınızı artıracaktır. İlkokul öğrencileri bu zihinsel uyarımdan çok yararlanabilecekleri yaştadır. Düzenli okuma sadece eleştirel düşünmenize yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda beyin işlevinizi de geliştirir. Her kaslarınızı güçlendirmek için antrenman yaptığınızı düşünün.
Çalıştığınız kas zamanla büyür ve eskisinden çok daha büyük ve güçlü bir görünüme kavuşur. Kitap okumak aklınız için de aynı şekilde çalışır. Bugün Alzheimer hastalığından kaç kişinin etkilendiğini düşünün. Beyninizi çalıştırmak alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
2. Kelime Bilgisi ve Bilgi Genişletme
Kitap okurken, tam olarak anlamadığınız veya tanımadığınız birkaç kelimeyle karşılaşabilirsiniz. Bu karşılaşma, kelimeyi aramanıza ve tanımı keşfetmenize neden olabilir. Çünkü kelimeyi bilmiyorsunuz, başlangıç olarak, tanımı arama eylemi beyninizin bu yeni ve heyecan verici kelimeyi, yani kelime genişlemesini tutmasına yardımcı olur.
İlk okumayı öğrendiğinizden beri kelime dağarcığınızın ne kadar ilerlediğini düşünün. Artık okuma alışkanlıklarınıza ilk başladığınızdan daha akıllı ses getiren birçok yeni kelime biliyorsunuz. Bu size fayda sağlamak için ne yapar? Birkaç günlük düzenli okuma ve anlamadığınız yeni kelimeler öğrendikten sonra, kelime bilginiz her seferinde bir kelimeyi genişletmeye başlayacak ve dil becerileri gelişecektir.
3. Düşük Stres ve Gerilim Giderici Seviyeleri
Çoğu kişi deneyimlerden, kitap okumanın büyük bir eğlence biçimi olduğunu bilir. Ancak sizin ve diğer insanların farkına varamayacağınız şey, okumanın stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğidir. Bu küçük gerçeği doğru anladınız.
Bunun eylemi ve yazılı kelimeye odaklanmak, kaygı zihninizi rahatlatmanıza ve kan basıncınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Zihninizi eldeki stresden uzaklaştırarak rahatlayabilir ve stres seviyelerinin azalmasına da izin verebilirsiniz.
Stres, günlük yaşamınızın birçok bölümünü etkileyebilir ve uzun süreli yoğun stres seviyelerinden sonra, genel sağlığınıza bile zararlı olabilir. Kitap okumaya başladığınızda, stresinize değil, kelimelere ve hikayeye odaklanmaya başlayacaksınız. Zamanla, kitap okumak zihinsel ve fiziksel olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak şekilde stres rahatlatır.
4. Depresyon ve Distimi ile Başa Çıkar
Özellikle kişisel gelişim kitaplarını okumak, depresif olayları ve duygudurum bozukluklarını önlemeye yardımcı olabilir. Stres seviyenizi düşürürken olduğu gibi, beynin de depresyonla ilgilenen kısmını uyarır.
Kendinizi ve ruh halinizi nasıl daha iyi hale getirebileceğinizle ilgili bilgilerle dolu kendi kendine yardım kitapları depresyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kitap okumak, depresif eğilimlerden muzdarip olabilecek, ancak ilaca ihtiyaç duymayan biri için son derece faydalı olabilir.
Depresyonun azalması tuhaf bir fayda gibi görünebilir. ancak beynin uyarılması bu nitelikteki bir şeyi hafifletmek konusunda son derece yararlıdır. İşitme öykülerinden de gelen mutluluk duygusu ruh halinizi aydınlatabilir ve gününüzü üzgünden mutluluğa çevirmenize yardımcı olabilir.
5. Hafıza Geliştirme ve Daha İyi Odaklanma
Daha önce kitap okumanın konsantrasyonu ve eleştirel düşünmeyi nasıl geliştirebileceğinden bahsedilmiş olsa da, ruh sağlığının iyileştirmeye yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır. Her gün en az bir sayfa kitap okumak, odaklanmanızı ve hafıza işlevlerinizi daha rahat bir şekilde yerine getirebilmenizi geliştirebilir.
Bu durumda da beyni, özellikle de beynin hafızayla ve dikkatle yardımcı olan kısmını uyarır. Tıpkı fiziksel egzersizde olduğu gibi, hafızanızı zorlayan ve sınırlara odaklanan bir zihinsel egzersiz türüdür.