Karaciğer Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer kanseri, vücudunuzdaki en büyük organlardan biri olan karaciğerin içinde anormal hücreler büyüdüğünde meydana gelir. Safra kanallarında kanser ve karaciğerden ince bağırsağa giden bir dizi ince tüp var ise, doktorunuz tarafından tedavi edilebileceksiniz.
Birincil karaciğer kanserleri, anormal hücrelerin karaciğerde başladığı zamandır. İkincil karaciğer kanserleri, kanser hücrelerinin pankreas, kolon, mide, meme veya akciğer gibi vücudunuzun başka bir bölümünden karaciğere yayılmasıdır.
Karaciğeriniz üst karnınızda göğüs kafenizin hemen altında yer alır. Her biri kendi kan kaynağına sahip lobüllerden yapılmıştır. Karaciğeriniz kanınızı alkol ve ilaç yan ürünleri gibi toksinlerden temizler. Yağların sindirilmesine yardımcı olur ve kan şekeri dengesinin korunmasına yardımcı olur. Karaciğeriniz ayrıca kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olacak proteinler üretir ve eski ya da hasarlı hücreleri parçalar.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Çoğu insan, daha sonraki bir aşamaya gelene kadar karaciğer kanserinin belirtileri belli olmaz. Karaciğer ve safra kesesi kanseri belirtilerinin çoğu diğer hastalıklara benzeyebilir. Bunlar;
- Açıklanamayan kilo kaybı ya da iştahsızlık
- Az yemek yedikten sonra çok tok hissetmek
- Mide bulantısı ya da kusma
- Büyümüş karaciğer
- Genişlemiş bir dalak
- Karında ağrı
- Karında şişme ya da sıvı birikmesi
- Kaşıntı
- Deride ve gözlerde sararma (sarılık)
- Ateş
- Göbek üzerinde cilt yoluyla görülebilen genişlemiş damarlar
- Anormal morarma ya da kanama
Kronik hepatit ya da sirozu olan kişiler normalden daha kötü hissedebilir. Aşırı hormon üreterek aşağıdakilere neden olabilir:
Yüksek kan şekeri seviyeleri belirtileri
- Bulantı
- Kafa karışıklığı
- Kabızlık
- Halsizlik
- Kas problemleri
Düşük kan şekeri seviyeleri belirtileri
- Yorgunluk
- Bayılma
- Erkeklerde meme büyümesi
- Testislerin küçülmesi
- Kızarıklık
Karaciğer Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
Karaciğer kanserinin ortaya çımasına sebep olan bazı risk faktörleri vardır. Bunlar;
- Aile öyküsü
- Siroz
- Kronik Viral Hepatit
- Ağır Alkol Kullanımı
- Obezite
- Tip 2 Diyabet
- Kalıtsal Metabolik Hastalıklar
- Kimyasal maruz kalma
- Anabolik steroidler
- Parazitler
- Sigara içmek
Karaciğer Kanserinin Tedavisi
Karaciğer kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine bağlı olarak oldukça değişebilir. Çoğu tedavi planı aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerir:
- Cerrahi müdahale: Karaciğer kanserinin erken evrelerindeki bir hasta, karaciğerin bir kısmının çıkarıldığı bir hepatektomi ya da karaciğer nakli için uygun olabilir.
- Kemoterapi: Kanser hücrelerini yok etmek için güçlü kimyasallar kullanan bir tedavi türüdür. Kemoterapi intravenöz ya da oral yoldan uygulanabilir.
- Radyasyon tedavisi: Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınların kullanılması kanser hastaları için yaygın bir tedavidir. Karaciğer kanseri için radyasyon tedavisi, harici ışın radyasyon tedavisini veya dahili radyasyon tedavisini içerebilir.
- Girişimsel radyoloji: Girişimsel radyoloji, kanser hücrelerini çıkarmadan yok eden ablasyon ve tümöre giden kan akışını azaltan veya bloke eden embolizasyonu içerir.