Kapari veya Gebre Otu Bilinen Şifalı Bitkinin Faydaları Neler?
Kapari ya da bir diğer adı ile Gebre otu, Capparaceae ailesine aile olan dikenli bir bitkidir. Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişse de Karadeniz taraflarında da görülmektedir.
Deniz seviyesinden 1800 m yüksekliklerde de yetişir. Güneşi sevdiği ve hassas bir bitki olmayan gebre otu, duvar diplerinde dahi yetişmektedir. Mayıs gibi çiçeklenemeye başlar. Ağustos ve Eylül gibi ise küçük karpuz benzeri meyveler verir.
Kaparinin Faydaları
Zengin Bir Demir Kaynağıdır
Kapari ya da bir diğer adı ile gebre otu yemenin faydalarından bir tanesi de , size çoğunlukla kırmızı kan hücrelerinin sağlığı ile ilişkili bir mineral olan sağlıklı demir seviyeleri sağlamasıdır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin vücudunuzun tüm bölgelerine oksijen taşımasına yardımcı olduğu için oksijen taşınmasında hayati bir rol oynar.
Demir ayrıca hücrelerin üretimi ve gelişimi için de gereklidir. Bu temel mineral, hücreleriniz tarafından günlük işlevlerinizi yerine getirmek için yeterli miktarda enerji üretmek için kullanılır. Demir açısından zengin besinler yemek, demir eksikliği anemisi ve diğer hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Cilde Faydaları
Kapari, cildinizi nemli tutmanıza yardımcı olur. Kuru ciltten kurtulmak için cilde uygulanabilirler. Ciltte kızarıklık, tahriş ve akne gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları için etkili bir çare olarak kabul edilirler. Kılcal damarları güçlendiren ve gül hastalığı gibi durumlardan kurtulmayı sağlayan bir biyoflavonoid olan rutin bakımından yüksektir.
Kanserle Savaşır
Küçük olmasına rağmen, sizi kanser de dahil olmak üzere birçok ciddi hastalıktan koruyan bir besin kaynağıdır. Serbest radikallerle savaşan, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkları önleyen mükemmel bir antioksidan kaynağıdırlar.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar küçük meyvelerin, prostat kanseri durumunda güçlü bir anti-metastatik ajan olarak işlev gören stahidrin olarak adlandırılan fitokimyasal içerdiğini göstermektedir. Bu antioksidanın, prostat kanseri hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önlemede genetik düzeyde çalıştığı da keşfedilmiştir.
Diyabete İyi Gelir
Kapari, antioksidan özelliklere sahiptir ve kan şekeri seviyelerinin kontrolünde yardımcı olabilecek bazı kimyasallar içerir. Halihazırda diyabetik ilaçlar alıyorsanız, kan şekeri seviyeleri tehlikeli derecede düşük değerlere düşebileceğinden, kapari tüketiminden kaçınmak iyi bir fikir olabilir.
Sindirime Yardımcı Olur
Kapari, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Dışkılarınıza hacim kazandırır. Bağırsak hareketlerinizi düzenli hale getirir ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
Lifin ayrıca sindirim bozuklukları ve kolon kanseri gibi hastalıkların risklerini azaltmaya yardımcı olan temizleme özelliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca karın ağrısı ve şişkinliği gidermek için de kullanılır.
Saç Büyümesini Teşvik Eder
Demir ve B vitamininin varlığı, kapariyi saçların sağlıklı büyümesi için faydalı hale getirir. B vitamini kan dolaşımını artırır. Bu da saç büyümesini desteklemenin yanı sıra saçınızın güzel ve parlak görünmesini sağlar. Demir, saç dökülmesini önlemede ve ayrıca saç büyümesini teşvik etmede yardımcı olur.
Tansiyon Yüksekliğine İyi Gelir
Kapari özlerinin kan damarlarını gevşettiği görülmüştür. Bu nedenle yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olabilir. Ancak tuz hassasiyetinden dolayı yüksek tansiyonunuz varsa daha az kapari tüketmeniz gerekebilir.
Kemik Sağlığı İçin Faydalıdır
Kapari, sağlıklı ve güçlü kemiklere katkıda bulunan besinler açısından zengindir. Kemiklerinizi güçlendiren ve kemik yoğunluğunun kaybını önleyen K vitamini içerirler. Ayrıca sağlıklı kemikler oluşturmak ve korumakla ilişkili potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Diyetinize kapari eklemek, osteoporoz gibi gelişen durumların risklerini azaltmada yardımcı olabilir.
Artrit ve Varisli Damarlar İçin Faydalıdır
Kaparide bol miktarda bulunabilen rutin, bir biyoflavonoid türüdür. Kılcal damarların gücünü ve esnekliğini koruma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle hemoroidlere yol açabilen gergin kan damarlarının tedavisinde çok faydalıdır.