Kalın Bağırsak Kanserinden Koruyan Gıdalar Nelerdir?
Sağlıksız beslenme, stres, alkol ve sigara gibi etkenlerle bağırsaklardaki iyi huylu bakterilerin sayısı gün gün azalmaktadır. Tüm bunlar üst üste geldiğinde bağırsak floramızın formu bozularak hastalıklar kapımıza dayanabilir. Besinlerin sindiriminin son bulduğu ve çözüldüğü nokta bağırsaklarımızdır.
Sindirimin sona ermesiyle bağırsaklardaki toksik öğelerin atılmasına yardımcı olur. Sağlıklı yaşamak ve bağırsak floramızı muhafaza etmek için sağlıklı beslenmeye gerekli önemi göstermeliyiz. İşte kalın bağırsak kanserinden koruyan gıdaların başlıcaları…
Kefir
Bağırsaklarımıza iyi gelen iyi huylu bakteriler içeren besinler; bağırsağın florasını düzelterek bağırsağın randımanlı çalışmasını sağlamakla birlikte toksik maddelerin emilimine engel oluyor. Kefir; bünyesinde bulundurduğu probiyotikler sayesinde bağırsak ve beden sağlığının korunmasında büyük etkiye sahip.
Yoğurt
İyi huylu bakteriler açısından fazlasıyla zengin bir gıda maddesi olan yoğurt, içerdiği canlı probiyotikler sayesinde bozuk olan sindirim sistemini düzenliyor, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, kabızlık ve diyare gibi çeşitli hastalıklara koruyu etki göstermektedir. Bu bağlamda günde 2 kase yoğurt tüketmek oldukça önemli.
Tahıllar Ve Kuru Baklagiller
Kuru fasulye, tam buğday ekmeği, barbunya, bulgur, nohut, yulaf gibi besinler lif içeriklerinin zengin olması nedeniyle bağırsak devinimini arttırarak, hali hazırda sindirilmiş besinlerin kalın bağırsaktaki geçiş yolculuğunu süratli hale getiriyor. Toksiklerin kalın bağırsakta kalmaması ile zararlı bakterilerin üremesini ya da yaşamaya devam etmesini sağlıyor. Bunun için haftanın iki günü kuru bakliyat tüketimine özen gösterin.
Turşu
Turşu bünyesinde bulundurduğu iyi huylu bakteriler ile birlikte bağırsaktaki florayı korur. İçerdiği yüksek lif dışkının bağırsaktan geçiş hızını artırır ve böylece her şey daha dingin ve sağlıklı bir hal alıyor. Yüksek oranda probiyotik özelliği içermesine karşın aynı zamanda yüksek sodyum da içermektedir. Bu yüzden turşu; kalp damar hastalıkları, diyabet, mide hastalıkları, ve tansiyon hastası olan kişiler için kontrollü tüketim önerilir.
Badem
Yapılan araştırmalara göre ergenler ve çocuklarda badem tüketimi tüketmeyen çocuk ve ergenlere göre yararlı bir değişim saptanmıştır. Günde 10-13 adet tüketilecek badem, içerdiği probiyotik etkiler ve lifle sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde iyi etkiler bıraktığı belirlenmiştir.
Ispanak
Ispanak örneğinde olduğu gibi yeşil yapraklı sebzelerin tamamında bulunan şeker çeşitleri bağırsağımızda yer alan bakterilerin sayısal yönden artmasına yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden haftada bir ıspanak tüketimi bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakteriler için oldukça besleyicidir.
Somon
Omega 3 bedenin ihtiyacı olaniyi huylu bağırsak bakterilerinin sayısal yönden artışına destek oluyor ve sağlıklı bir bağırsak enzimi oluşturuyor. Haftanın üç günü omega 3 zengini somonu tüketmek bedeninize büyük yarar sağlayacaktır.