Kafaya Takmaktan Nasıl Kurtulunur?
Başkalarını Kafaya Takarak Mutsuz Olanlar İçin Yardımcı Bir Yazı
Başkalarının davranışlarını ya da kendisi ile ilgili konuları zihninde büyüten insanlar takıntılı olarak tabir edilebilir. Bazen gerçekte olan olayları kafaya takan bu insanlar, bazen de hiçbir şey olmasa da “ ya olursa?” diye düşünerek sıkıntıya girerler. Genel olarak takıntılı insanlar; kafaya takılan konuyu düşünmemeye ya da bastırmaya çalışırlar. Aslında düşüncelerle savaşmakta iki düşünce de oldukça yanlıştır: Peki takıntılardan, korkulardan ya da sıkıntılardan nasıl kurtulunur?
1- Kafaya Takılan Düşünceyi Çözmeye Çalışmanız Gerekir
Kafanıza takılan sorunu düşünmekten kaçınmanız bazen size en mantıklı yöntem gibi gelebilir. Fakat bazen de bu sorunlardan kaçmak yerine, sorunlarla yüzleşmek ve çözmeye çabalamak mevzunun çözümü için oldukça önemlidir.
2- Sosyalleşin
Bazen dışarı çıkmak, diğer insanlarla bir araya gelmek ve konuşmak kişinin kendisine iyi gelen aktivitelerdendir. Siz de takıntılarınız ile başbaşa kalıp kendinizi üzmek yerine sosyalleşmeyi deneyin.
3- Beklentilerinizi Azaltın
Gelecek ile ilgili konu ne olursa olsun beklenti içine girmek insanları üzebilir. Bunun yerine gelecek ile ilgili konuları kendi haline bırakın. Beklentiniz ne kadar çok olursa alacağınız yara da o kadar ağır olacaktır.
4- Çok Fazla Düşünmeyin
Bazı insanlar bir olay başına gelmeden önce “ya şöyle olursa?” düşüncesine girerler. Kendilerini korkutan olay daha başlarına gelmeden düşünerek kendilerini huzursuz ederler. Oysa olay başınıza geldiğinde üzülmeniz gerekirse zaten üzülürsünüz, öncesinden üzülmeniz çok saçmadır.
5- Diğer İnsanları Kafanıza Takmayın
Başkaları ile ilgili kafanızda bir soru işareti oluştuğunda, karşı tarafı arayın ve sorun. Kendi kafanızdan kurup kurup düşünmek sizin zihninizi gereksiz yere meşgul eder.
6- Hayatın Gerçekleri ile Yüzleşmekten Korkmayın
Maddi ve manevi konularda başa gelmesinden korkulan olaylar insanı çıkmaza sürükler. Bu tarz korkular tüm insanlar için evrenseldir. Fakat korkuların hayatınızı yönetmesine, günlük hayatınızı engellemesine izin vermeyin. Hayatta en büyük korkunuz nedir? Sevdiklerinizin ölmesi mi? O halde en sevdiğiniz kişinin öldüğünü düşünün. Onsuz yaşamanın size neden zor geldiğini düşünün, durmadan kendinize sorular sorun.En mantıklı cevabı bekleyene kadar sorun. Psikolog Beyhan Budak gerekirse kendinize “en kötü ne olur?” diye sorun. Ve bununla da yüzleşmekten korkmayın diye tavsiye eder.
7- Dua Edin ya da Kendinize İyi Gelen Şeyi Bulun
Bazı insanlar duanın gücüne bazı insanlar da pozitif enerjinin gücüne inanır. Siz de kendinize neyin iyi geldiğini bulun. Dua etmek ise dua edin. Fakat dua ederken olumsuz cümleler kullanmayın. Eğer pozitif enerjinin gücüne inanlardansanız size iyi gelen bir taş bulun. İyi niyetlerinizi söyleyin. Zamanla her şeyin daha iyi hale geldiğini göreceksiniz. Yeter ki ağzınızdan çıkan sözleriniz negatif olmasın. Daima pozitif kalın.
Kafayı Takmaktan Nasıl kurtulunur? ile ilgili videolar