Kafada Basınç Hissi Nedir, Neden Olur?
Kafada basınç hissi, stres ve gerilime bağlı baş ağrısı olarak da tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ile karıştırılır. Bu tür ağrılar stresten kaynaklanabilir. Stres dışında başka sebeplerin de olabileceği göz ardı edilmemesi gerekir. Bu ağrıda kişi başının etrafında bir bant hisseder ve başını sıkar. Bu sürekli bir rahatsızlık halidir.
Gün içerisinde birçok sorunu aynı anda düşünmeye ve çözmeye çalışırız. Bu bize bir gerginlik hissi verir. Bu gerginlik baş ağrısına sebep olur. Stresin tezahürü bir baş ağrısı olarak görülebilir. Bu stres kaynaklı durumda şakaklara baskı olabilir. Kafada bir dolgunluk hissi var. Omuz kaslarınız da gerilebilir.
Kafada Basınç Hissi Nedenleri Nelerdir?
Kafada basınç hissi, günlük gerginliğin bir yansımasıdır. Gün içinde aşırı stres kafada bir baskı hissi yaratabilir. Bu sık sık oluyorsa ve rahatsızlığa neden oluyorsa, altta yatan neden araştırılmalıdır. Bilinen nedenler aşağıdakilerden biri ya da bir kaçı olabilir;
- Alerjiler
- Soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları
- Kulak enfeksiyonları
- Migren baş ağrısı
- Boyun, çene veya omuzlardaki kas gerginliği
- Sinüzit
- Stres
- Gerilim tipi baş ağrısı
Ciddi Nedenler
- Beyin anevrizması (beyin kan damarında yırtılabilen ve kanayabilen zayıf bölge)
- Kafa içinde basınca neden olan beyin tümörü
- Ensefalit (Enfeksiyona bağlı beyin iltihabı)
- Kafa travması
- Beyin kanaması veya hematom
- Hidrosefali (Beyinde su bulunması)
- İntrakraniyal hipertansiyon (kafatasındaki beyin omurilik sıvısının anormal derecede yüksek basıncı)
- Menenjit
- Nöbet
- Temporal arterit (kafadaki kan damarlarının iltihabı)
Kafada Basınç Hissinin Komplikasyonları Nelerdir?
Kafa basıncı hissinin komplikasyonları, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Başta basınç hissi, bazı durumlarda ciddi veya yaşamı tehdit eden durumlara bağlı olabileceğinden, tedavi edilmemesi ciddi komplikasyonlara ve kalıcı hasarlara neden olabilir.
Altta yatan neden teşhis edildikten sonra, aşağıdakiler dahil olmak üzere olası komplikasyon riskini azaltmak için doktorunuzun özel olarak uyguladığı tedavi planını izlemeniz son derece önemlidir:
- Koma
- Kronik baş ağrıları nedeniyle düşük yaşam kalitesi
- Hareket etme ve konuşma güçlüğü dahil kalıcı beyin hasarı
- Solunum durması
- Nöbetler
- Felç
Kafada Basınç Hissi Tedavisi
Bu tarz bir durumun neyden kaynaklandığını bilmek tedavinin seyrini değiştirecektir. İlk olarak doktorunuz bir tomografi isteyebilir. Kafada basınç şikayeti ile doktora başvuranlar için spesifik bir tedavi yoktur. Çünkü altta yatan nedene göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Örnek vermek gerekir ise; doktora başvuran bir hastanın basınç sebebi migren ise ona migreni geçirecek tedavi yöntemleri uygulanır. Başka bir neden ile başvuran kişiye ise o nedeni ortadan kaldıracak yöntemler tercih edilir.
Bu yüzden bu durumun tedavi yöntemi şudur diyemiyoruz. Kesin bir tanı ve tedavi için kesinlikle bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Bu yazımızda da sizlere sadece bilgilendirme yaptık. Kesinlikle teşhis ya da tedavi amacı gütmemektedir.