Sağlıklı Yaşam

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzite Karşı Alınması Gereken Tedbirler

instagram takipçi hilesi

sinüzit e1572465899880

 Hemen hemen her yaş yaş grubunu etkileyen burun tıkanıklığına neden olan sinüzit nefes alma güçlüğüne de neden olmaktadır. Kronik bir biçimde ortaya çıkan sinüzit tedavi edildiği taktirde iyileştirilebilir. Nasıl tedavi edilir ve sinüzit sorunu ile karşılaşıldığında ne yapmanız gerekir?

Detaylarından biraz bahsetmekte fayda var. Göz kenarları kemik boşlukları ve burun içerisindeki kanalların tıkanması nedeni ile oluşan enfeksiyon ve iltihaplanma durumu sinüzit olarak ortaya çıkmaktadır. Genelde  bahar ayları ve sonbaharda ortaya çıkan hastalık oldukça rahatsız edicidir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Soğuk havalardan dolayı evde yakılan doğal gaz ve kalorifer gibi ısıtma sistemlerinin kullanımı  kış aylarında özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havanın sinüzit gelişimine neden olmaktadır. Akut ve kronik sinüzitin belirtileri şöyle saptanmaktadır.; Sinüzit belirtisi olarak sarı kanlı yada yeşil burun akıntısı,yanaklarda  ve göz etrafında ağrı, ağız kokusu, yüzde basınç hissi gibi his ve öne doğru eğildiğinde baş ve yüz ağrısı görülmektedir.

Bazı durumlarda ateş ve kuru öksürük midede rahatsızlık ve ateş görülen durumlardır. Genelde bu sorunlar 3 aydan fazla görülür. Sinüzit akut olarak görüldüyse baş ağrısı ve burun tıkanıklığı  sorunu vardır. Mevsimsel alerjik sinüzitte ise geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, gece öksürükleri, koyu burun akıntısı gibi sıkıntılar görülmektedir. Burun tıkanıklığına bağlı olarak hasta koku almada güçlük çekmektedir. Kronik sinüzit rahatsızlığında ise başta doluluk ve ağırlık hissi gibi belirtiler bulunur. Ses tonunda burun tıkanıklığına bağlı değişiklik görülmektedir.

sinüzit1 e1572465991450

Sinüzit Tedavisi

Kronik sinüzitte burun içindeki deliklerde tıkanıklıklar açılamayacak halde ise ameliyata ihtiyaç duyulur. Kronik sinüzitlerde ise burun açıcı ilaçlar ve antibiyotiklerle tedavi sağlanmaktadır. Çok ağır olan nazal alerji tipte sinüzitlerde ameliyat sonrası takip gerekir. İlaçla iyileşmeyen sinüzitler tekrarlayıp hastanın sıkıntı çekmesine neden olabilir.

Sinüzit tedavisi eğer soğuk algınlığına bağlı ise soğuk algınlığına uygun doktor tavsiyesi ile önerilen soğuk algınlığı ilaçları ve burun spreylerinin kullanılması ile tedavi edilir.  Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı bulgular en az 7 ila 10 gün arasında sürmektedir. Kesin tanı bir kulak burun boğaz uzmanının muayenesi ile kesinlik kazanır. Antibiyotik ve serum fizyolojikler sayesinde hasta sinüzite karşı tedbir almalıdır. Burun tıkanıklığı nedeni ile hasta sigara içilen ortamlardan rahatsız olacağından temiz ve havalandırılmış bir ortamda olması daha sağlıklı olur.

sinüzit3 e1572466064715

  • Diş enfeksiyonlarının tedavi edilmesi
  • Alerjiye bağlı durumlarda alerji ilaçlarının kullanılması
  • Reflü durumuna karşı tedavi sağlanması
  • Beslenmenin düzenlenmesi ve gereken vitamin takviyesinin sağlanması
  • Eksik minarellerin karşılanması magnezyum,selenyum,çinko,A, C,D , ve E vitamini desteğinin sağlanması gereklidir.

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu