Kadın Dayanışmasını Konu Alan 10 Sağlam Film Önerisi
Günümüzde erkek egemen toplumun “sanat” ürünleri olarak ekranlarda izlediğimiz erkek karakterlerin baskın olduğu, kadına şiddetin, tecavüzün yükseltildiği yapımlara inat kadın egemenliği, kadın dayanışması, kadınların mücadelesi ve gücünü gösteren 10 kadın filmini sizler için derledik.
Kızarmış Yeşil Domatesler / Fried Green Tomatoes (1991)
Orijinal adı “Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe” olan bu enteresan ABD yapımı filmin yönetmenliğini, Jon Avnet üstlenmiştir. Basit ancak etkileyici hikayesiyle izleyenlerin kalbini kazanan filmin konusunu huzur evinde tanışan 2 kadının muhabbeti oluşturmaktadır. Kadınlardan biri, 1920’lerde Whistle Stop’da yaşayan birbirlerinden oldukça farklı ancak çok sıkı dost olan 2 kadının hikayesini anlatmaktadır.
Mor Yıllar / The Color Purple (1985)
Alice Walker’ın Pulitzer ödüllü romanından Steven Spielberg tarafından uyarlanan Mor Yıllar, 11 dalda Oscar adayı olan film ABD yapımıdır. Babası tarafından tecavüze uğrayıp hamile bırakılmış genç bir kadının, tek tesellisi olan kız kardeşine ulaşmak için yazdığı mektuplar babası tarafından engellenmektedir. Sofia ile tanışana kadar zor bir hayat süren genç kadının, Sofia olan dostluğu ve kadın dayanışmasını konu alan filmi her kadının mutlaka izlemesi gerekmektedir.
Kadının Fendi / Made in Dagenham (2010)
Başarılı oyuncu Sally Hawkins’in izleyicileri kendine hayran bırakan rolü ve oyunculuğu yine bu filmde de kendini göstermiştir. İngiletere yapımı filmin yönetmenliğini ise Nigel Cole üstlenmiştir. Komedi tarzında ilerleyen film aslında tam anlamıyla hakkını arayan işçi kadınların dram öyküsüdür. Sosyal adalet arayışları sırasında kadınların birbirlerine nasıl kenetlendikleri ve dayanıştıklarını gösteren film izlenmeyi kesinlikle hak ediyor.
Diren! / Suffragette (2015)
İngiltere yapımı, gerçek tarihi olaylara dayanan filmin yönetmenliğini Sarah Gavron üstlenmiştir ve bu film onun ikinci uzun metrajlı filmidir. Tarihteki ilk feminist hareketi konu alan film, gizli buluşmalarla örgütlenen ve ilk başlarda barışçıl bir yol izleyen Süfrajet hareketinin, giderek daha da güçlenen ve baskıları artan hükümete karşı direnişini anlatır.
Tek Başına / North Country (2005)
ABD yapımı yönetmenliğini Niki Caro’nun üstlendiği filmin konusunu eşinden boşandıktan sonra ailesinin yanına küçük bir kasabaya yerleşen ve babasıyla aynı madende çalışmaya başlayan genç bir kadının öyküsünü anlatır. Film, iş yerinde ve ailesi tarafından baskıya, psikolojik şiddete ve tacize maruz kalan kadının hukuk önünde yürüttüğü mücadeleyi ve adaleti mahkemeler aracılığıyla aramasını konu alır.
Peki Şimdi Nereye? / Et maintenant on va où? (2011)
Lübnan doğumlu güzel kadın Nadine Labaki’nin yönetmenliğini üstlendiği film, Fransa- Lübnan ortak yapımıdır. Labaki bu filmde senarist, yapımcı, yönetmen ve oyuncu olarak yer almıştır. Savaş sonrası Hristiyan-Müslüman ayrımın yapıldığı Lübnan’ın küçük bir köyünde savaş yanlısı erkeklere karşı kadınların savaşın ve ayrımcılığın anlamsızlığı üzerine sunduğu pratik çözümleri ve mücadeleyi konu alır.
Gizli Sayılar / Hidden Figures (2016)
Yönetmenliğini Theodore Melfi’nin üstlendiği ABD yapımı film, 3 siyahi kökenli kadın Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson’ın NASA’da imza attığı büyük işlerin hikayesini anlatır. Erkek egemen bilim dünyasında taşları yerinden oynatan kadınların gerçeğe dayanan öyküleri kesinlikle izlenmeye değer.
Duyguların Rengi / The Help (2011)
Tate Taylor’ın yönetmenliğini üstlendiği film ABD, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ortak yapımıdır. Gizli bir kitap yazımı projesi ile ilgili bir araya gelen ve çalışma yürüten 3 kadının zenginlerin yanlarında çalışan diğer kadınları cesaretlendirmesinin ve bütün ezilen kadınların dayanışmasını anlatır.
Thelma ve Louise / Thelma & Louise (1991)
Yönetmenliğini Ridley Scott’ın üstlendiği feminist film, kocasından ve erkek arkadaşından bıkan 2 yakın dost kadınların, kafa dağıtmak için çıktığı bir hafta sonu tatili maceralarını konu alır. Thelma’ya teavüze yeltenen bir adamı öldürmek zorunda kalan kadınlar kaçmaya karar verir ve olaylar iyice sarpa sarar.
Bagdad Cafe / Out Of Rosenheim (1987)
Çölün ortasında bir motel-kafede geçenBatı-Almanya yapımı filmin yönetmenliğini Percy Adlon üstlenmiştir. İsmi Bagdad Cafe olan bir mekana gelen birinin herkesin yaşamına inceden dokunmasını konu alan film, insanlığın ölmediğine dair bir kanıttır.