İzmir’in Komün Köyü: Gağgı Çiftliği
Devlet ilgisizliği, göç, kirlilği,, sağlıksız beslenme, doğaya yabancılaşma gibi etkenlerle kapitalist ilişkilerin ve şehirlerin giderek yaşanmaz hale geldiği bir ortamda, azimli ve cesur bazı insanlar, ortaklaşa alternatif bir yaşam inşa etmek için bu faktörlerden uzaklaşıyor.
Şehir hayatı kapitalist ve bireysel bir yaşam tarzı olmasına rağmen, buradaki ilişkiler daha işbirlikçi, kolektif ve insanları birlikte iş yapmaya yönlendiren kolektif bir yapıya sahiptir. İzmir’de bu ekolojik komünal köyler arasında kurulan Gağgı Çiftliği, sayısı giderek artan ve bilinen bir yer haline geldi.
İzmir’in Komün Köyü: Gağgı Çiftliği
Gağgı Çiftliği, 2010 yılında İzmir’in Sarıyurt Köyü Karlık Tepesi’nde 50 dönüm arazi üzerinde bir grup insanın ortak çabalarıyla kuruldu. Bu köyde ülke, dil, ırk farkı gözetmeksizin ekolojik bir yaşam sürüyorlar. Gağgı çiftliklerinde teknoloji ve para en az yaygın olanıdır. Ayrıca çok sayıda kestane, ceviz, armut, elma, erik ve meşe ağaçları bulunmaktadır. Komün yaşamı benimsemiş olan çiftlikte kış mevsiminde kar eritilerek, su üretiliyor.
Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt köyünde, deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte, Karlık Dağı’nın batı tarafında 50 hektarlık arazi üzerine 2010 yılında ortaklaşa kurulan Gağgı çiftliğinde insanlar farksız bir yaşam kuruyor. 900 yıllık ölümsüzlük ile kestane, ceviz, armut, elma, erik ve meşe ağaçlarıyla çevrili Gağgı çiftliğinde insanlar daha az teknoloji ve daha az parayla doğal bir yaşam sürdürmeye çalışıyor.
Gağgı Çiftliği binası yatakhanelerden oluşmaktadır. Gağgı’nın mutfak, banyo, atölye ve seraların yapıldığı 8 odayı odun sobası ile ısıtılmaktadır. Gağgı’nın su ihtiyacı, 1340 metre yükseklikteki Karlık Dağı’nın tepesinden gelen doğal su kaynaklarından sağlanmaktadır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle Gağgı’ya gelen su kaynakları donar, karlar erir ve su ihtiyacı karşılanır. Gağgı’nın elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile sağlanmaktadır.
Gağgı’daki 8 yurdun tamamı odun sobası ile ısıtılmakta, su ihtiyacı Karlık Dağı’ndaki doğal su kaynaklarından temin edilmekte ve elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile karşılanmaktadır. Kış aylarında kar yağışı nedeniyle donan sular eritilerek köylüler tarafından kullanılmaktadır.
Köyde telefon ve müzik aletleri gibi kontamine eşyalara izin verilmemektedir. Bunun yerine köy sakinleri, doğal olarak yaptıkları enstrümanları kullanarak kendi müziklerini yapıyorlar. Gağgı’da kirlilik nedeniyle telefon ve elektronik müzik aletlerine ihtiyaç duyulmaz, bu nedenle doğal olarak oluşan müzik aletleri müzik ihtiyacını karşılayabilir. Gağgı’nın kullandığı temizlik ürünlerinde kimyasal madde yoktur.
Temizlik ürünleri olarak meşe külü ve zeytinyağı sabunu kullanılmaktadır. Doğanın insanı koruduğuna inanan doğa gönüllüleri güvenlik önlemi almadıkları için yurt kapısını kilitlemeyeceklerdir. Bahçeyi yaban domuzlarından korumak için etrafı çitle çevrilidir.