İyi Uyku Çekmenin 4 Önemli Şartı
Sağlıklı birer birey olabilmek için spor yapmak ve dengeli beslenmenin yanı sıra iyi uykudan geçer. Uykuyu tam olarak alabilmek veya gece iyi uyku çekebilmek için neler gereklidir? National Sleep Foundation 2017’de Sleep Health bülteninde yeni tavsiyeler yayınlayana kadar bu durumun medikal anlamda bir cevabı yoktu.
Ayrıca uykuyla ilgili diğer bilgi yazılarımızı buradan ulaşabilirsiniz!
Peki Bir Uykuyu ”İyi” Yapan Nedir?
Uykuyu kötü yapan şeyleri hemen hemen herkes bilir. Bunlar , çok fazla horlamak, bir o tarafa bir bu tarafa dönmek ve belki uyur-yer bile olmak olabilir ve örnekler arttırılabilir.
Uykuyu iyi yapan şeyle ilgili ise uyku araştırmacıları arasında bir tartışma konusu haline gelmiştir. National Sleep Foundation , uykuyu iyi yapan nedir sorusuna cevap vermek için bir uzmanlar paneli topladı. Bu panelde , panel katılımcıları uyku kalitesi üzerinde 300’e yakın çalışmayı bir araya getirdiler. Daha sonra ise bulduklarını birbirleriyle tartışıp inceleme işlemine geçtiler. İnceleme sonuncunda ise kaliteli uykunun göstergesi olduğunu düşündükleri kriterler üzerinde oylama gerçekleştirdiler.
İnsan var olduğu günden bu yana uyuyor. Birden bire bu kriterlerin oluşturulabilmesi neden şimdi oldu? Çünkü bültene göre, insanların kendi uyku kalitesini belirleyebildiği bir döneme gelmiş bulunuyoruz. Aktivite izleyicileri ve diğer araç gereçler, ne kadar süre uyuduğunuzu, ne kadar horladığınız, ne kadar döndüğünüz ve gece boyunca ne kadar uyandığınız gibi diğer süreçler ile birlikte sorunsuz bir şekilde takip ediyor. Uyku araştırmacıları , insanlara bu verilerin ne anlama geldiğini gerçekten bilmeleri için bir yol vermek istediler.
İşte İyi Uykunun 4 Kriteri
1- Uykuya dalman 30 dakikadan uzun sürmemeli.
2- Bir kereden fazla uyanmamalısın.
3- Gece uyandığında 20 dakikadan daha fazla süre uyanık kalmamalısın.
4- Uykunun %85’ini yatakta geçirmelisin.
Sizin uykunuz bu kritere uymuyorsa ?
The Mayo Clinic daha iyi bir gece uykusuna gidebilmek için bir kaç yol tavsiyesinde bulundu;
- Her gece aynı zamanda yatağa giderseniz ve uyumaya gitmeden önce aynı şeyleri yaparsanız bedeninize uyku düzenine girmesi için yardımcı olmuş olursunuz.
- Diyet, egzersiz, stres ve hatta yatak odanız bile bunu etkileyebilicek faktörlerden olabilir. Eğer yine de uykuyla başınız beladaysa, doktorunuzla konuşsanız iyi olabilir.