İyi Bir Öğretmenin Sahip Olması Gereken Özellikleri Nelerdir?
Öğretmenlik, en kutsal meslektir. Yeni neslin ahlaklı ve topluma faydalı olması için aileden alınan eğitimden sonra okul sıralarında alacağı eğitim gelmektedir. İşini bilen ve öğrencilerle iletişimi kuvvetli öğretmenler için sadece ders verip çıkmak yeterli değildir. Çünkü iyi bir öğretmenin özellikleri arasında; öğrencileri ile iletişime geçmek ve onları kazanmak vardır. Elbette tüm öğretmenler çok değerlidir, fakat bazıları yaptıkları fedakârlıklarla diğerlerinden daha önde gelir.
1.İyi Bir Öğretmenin Özellikleri: İletişimi Kuvvetlidir
Her sınıf ortamında başarılı öğrenciler vardır. Bu öğrenciler bir bilgiyi bir defa bile dinleseler akıllarında tutmayı bilirler. Ayrıca düzenli bir çalışma prensipleri de vardır.
Fakat, bir de sınıfın tembel diye tabir edilen öğrencileri vardır. Bu öğrenciler genellikle arka sırada oturmayı ya da uyumayı tercih ederler. Birçok öğretmen onların varlığında bile habersizdir. Fakat iyi bir öğretmen arka sırada uyuyan öğrenciyi hayata katmasını bilebilen yapıda olmalıdır.
En kötü, en yaramaz öğrenci ile bile iletişime geçerek onu ön sıralarda katılım sağlayacak düzeye getirebilmesi lazımdır.
2. Konuları Etkili Bir Şekilde Aktarabilmeyi Bilmelidir
İlkokul sıralarında öğretilen bazı dersler vardır ki asla unutulmaz. Yıllar geçse bile orada verilen eğitim akıllarda kalmaya devam eder. Çünkü orada verilen eğitim o kadar etkili aktarılmıştır ki hafızalardan silinmesi tabiri caizse asırlar alır.
İşte iyi öğretmenin özelliklerinden bir tanesi de konuyu iyi bir şekilde öğretebilen olmasıdır Elbette tüm öğretmenler bir konuyu anlatabilecek kadar iyi bilir. Fakat burada önemli olan etkili ve akıcı bir şekilde bilgileri öğrencilere öğretebilendir.
3. Kızmadan Kendini Saydırabilir
Öğretmenlerin öğrencileri ile arkadaş gibi olabilmesi çok güzel bir özelliktir. Fakat her ne olursa olsun öğrencilere belirli bir mesafede kalarak eğitim vermek gerekir. Bunu sağlamak için ise mesafeyi iyi ayarlamak gerekir.
Fakat mesafe ayarlanırken; öğrencilere bağırmak ya da onları azarlamak gereksizdir. Bunun yerine öğrencilere belirli sınırlar belirleyerek, durması gereken yeri iyi bir şekilde hatırlatmak gerekir.
4. Gerektiğinde Öğrencileri ile Sosyalleşebilir
Öğretmenlerin öğrencileri ile zaman zaman aktivitelerde bulunması aradaki bağın kuvvetlenmesini sağlar. Örneğin; piknik ya da gezi gibi etkinliklere öğrencilerle katılım sağlanması kaynaşmış bir ortam oluşturur.
Öğrenciler sizi ne kadar severse iletişiminiz o kadar kuvvetli ve etkin hale gelir.
5. Aileler ile İletişime Geçer
Okul yıllarınızdan hatırlarsınız. Herhangi bir hata yaptığınızda öğretmeniniz size “Velin yarın okula gelsin!” der. Bu tarz bir tutum öğrencinin korkmasına ve yalana başvurmasına yol açar.
Veliler ile iletişime geçmeniz doğaldır. Fakat bunu tehditkâr bir tutumla yapılması doğru değildir. Korku ile disiplin sağlanması araya mesafe koyar. Bunun yerine belirli periyotlarda veliler ile görüşmek ve velilere yol gösterici davranmak gerekir.
6. Sabırlıdır
Birçok meslekte sabırlı olunması gerekir. Fakat öğretmenlikte bu sabır seviyesinin daha yüksek olması gerekir. Öğrencilerin hataları karşısında onlara sinirlenmemeli, altından kalkamayacağınız sorunlar karşısında ağlamak gibi bir tutum sergilememelisiniz.
Karşınızda hayat tecrübesi olmayan bir kişi olduğunu unutmayın. Onunla iletişime geçerken elinizden geldiğince sabırlı davranın, sizi anlamasını sağlayın. Bunu sağlamak için ise “Sen benim yerimde olsan ne yaparsın?” gibi sorularla yaklaşın.