İş & Finans

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? Maaşları nasıldır?

instagram takipçi hilesi

Türkiye’de son zamanda popülerliği artan iş sağlığı ve güvenliği kültürü, gün geçtikçe bilinçli bir neslin oluşmasına da katkı sağlar. İş sağlığı ve güvenliği nedir? Tüm merak edilen soruların cevapları burada:

1- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için üniversitelerin önlisans ya da lisans bölümünün okunması gerekir. Fakat tek yöntem üniversitede iş sağlığı ve güvenliği okumak değildir. Üniversitelerin 4 yıllık fen ve mühendislik gibi bölümlerini okuyanlar ya da ilgili bölümlerde yüksek lisans yapanlar da uzman olabilir.

2- Ön lisans Okumak ile Lisans Okumak Arasındaki Farklar Nedir?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

Esasen ikisi arasında hiçbir fark yoktur. Ön lisans okuyanlar da lisans okuyanlar da İSG uzmanı olabilir. Eğer; lisans tamamlamak ile mesleğe başlamak arasında kararsız kaldıysanız mesleğe başlamanız önerilir. Çünkü meslekte geçireceğiniz zaman alanınızda uzmanlık seviyenizin artmasına neden olur.

3- İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?: Uzmanlık Seviyeleri Nasıldır?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

İSG bölümünü ön lisans olarak okuyanlar ve akabinde sınava giren kişiler başarılı oldukları takdirde C sınıfı belgeye sahip olur. C sınıfı belge ile çalıştıktan ve minimum süreyi tamamladıktan sonra yeniden sınava girerek B sınıfına ardından da A sınıfına geçiş yapılır. İSG bölümünde en kıdemli sınıf A sınıfıdır. C sınıfı az tehlikeli iş yerlerine bakmak ile yükümlüyken A sınıfı tüm iş yerlerine bakabilir. Tabi ki alınan maaş da değişiklik gösterir.

4- İSG Uzmanına Hangi Alanlarda İhtiyaç Duyulur?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

Bir İSG uzmanına ihtiyaç duyulmayan yer neredeyse yok gibidir. Başlıca gereken yerler ise; okul, hastane, alışveriş merkezi, lokanta, fabrika, banka, yapı işleri olarak sıralanabilir.

5- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Görevleri Nedir?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

İSG uzmanının başlıca görevi; çalışanları, işverenleri ve makineleri her türlü risk ve tehlikeye karşı korumaktır. Bu tehlike riskler; işyerinde varolan ya da dışarıdan gelebilecek can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilen her şeydir. Bu nedenle birçok işyerinde mutlaka işini iyi bilen bir uzman olmalıdır.

6- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Çalışma Yöntemi Nedir?

iş sağlığı ve güvenliği nedir?

İş güvenliği uzmanı risk analizi yapar. Risk analizinin sonucunda tehlikeleri kaynağından yok edilmesini ya da daha az tehlikeli şekilde değiştirilmesini sağlar. Çalışanların maruziyetini azaltılması için çalışmalar yapar. Ayrıca tüm yaptığı çalışmaları rapor eder.

7- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Gereken Özellikler Nedir?

isg

İSG uzmanı olmak isteyen kişi, dikkatli ve disiplinli olmalıdır. Hiçbir hatayı gözden kaçırmamalıdır. Sistemli çalışmayı prensip edinmelidir. Maddi kaygıları geri planda tutmalıdır. Kurallara özen göstermelidir.

8- İSG Uzmanının Maaşları Nasıldır?

isg

İSG uzmanının maaşları değişiklik gösterir. Uzmanın baktığı iş yeri, uzmanlık sınıfı ve tecrübesi maaş faktörüne etki eder. C sınıfı İSG uzmanı mesleğe başlarken asgari ücret alabilir. Fakat bu ücret, bakılan işyeri sayısına ve zamanla kazanılan tecrübeye göre artış gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu