Bilim ve Teknoloji

İnsan Saçı Yenilenebilir Bir Kaynaktır

Dünyayı kurtarmak mı istiyorsun? Saçınızı kestirin. İnsan saçı çevreyi kurtarmaya, küresel ısınmayla savaşmaya ve okyanuslarımızı temizlemeye yardımcı olabilir.

İnsanların fazladan para kazanmak için saçlarını perukçulara satması alışılmadık bir durum olmasa da, eski dökülen saçlarınızı yeniden kullanmanın çok daha fazla yolu var. İnsan saçı güçlüdür, süper emicidir ve insan ırkı yeryüzünde yürümeye devam ettiği sürece yenilenebilir. Günümüzde saç, bilim insanları tarafından tehlikeli petrol sızıntılarını temizlemek de dahil olmak üzere hayal bile edemeyeceğiniz sayısız proje için kullanılıyor.

sac yenilenebilir kaynak 1

Birkaç gün duş almayı ihmal eden herkes saçın inanılmaz miktarda yağlı madde tutabildiğini bilir. Yenilenmiş görünmek istediğinizde bu pek de iyi bir şey değildir, ancak okyanuslarımızı temizleyen bilim insanları için harika bir haberdir. Uzmanlar kopan saçları, döküntüleri emmek üzere denizde yüzdürülebilen tüylü battaniyeler yapmak için kullanmaya başladılar. CNN‘e göre, sadece 500 gram saç 1,5 galon petrolü emebiliyor.

İnsan saçı, çevreyi kirleten polipropilen ürünler gibi denizleri temizlemenin diğer yöntemlerine karşı çevre dostu bir alternatifi temsil ediyor. İnsan saçından farklı olarak, kontamine olmuş polipropilen çöp sahalarında bırakıldığında bozulmaz.

İnsan Saçı Yenilenebilir Bir Kaynaktır

Saçlarla Yüksek Teknoloji

sac yenilenebilir kaynak 2

Buraya kadar çok basit, ancak insan saçı aynı zamanda ileri teknoloji yaratmak için de giderek daha fazla kullanılıyor. Gelecekte, çok yüksek teknolojiye sahip bazı aygıtlar tatlı buklelerinizden güç alacak. Günümüzde güneş panelleri inşa etmenin muazzam maliyeti iklim değişikliğiyle mücadelenin önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Güneş pilleri normalde, güneş panellerinde çalışabilmesi için ultra saf olması gereken pahalı bir madde olan silikonla kaplıdır. Ancak 2009 yılında Nepalli zeki bir genç, yatak odasında insan saçı kullanarak bir güneş paneli inşa etti.

Bugüne geldiğimizde, araştırmacılar saçları panellere yerleştirilebilen mikroskobik karbon parçaları olan küçük ‘nanodotlara’ dönüştürmeye başladılar. Ticari amaçlar için tamamen geliştirildiklerinde, bu saçtan güç alan paneller eski modellere göre çok daha ucuz ve verimli olacaktır.

Bu nanodotlar aynı zamanda parlak bir ışıltı yayıyor, bu da insan saçının bir gün ekranları aydınlatmak için de kullanılabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, saçtan elde edilen karbon ürününün akıllı saatler ve esnek ekranlı diğer cihazlar için mükemmel olduğunu söylüyor.

İnşaat, Tarım Ve Tekstil

sac yenilenebilir kaynak 3

Yüksek teknoloji sihirbazlığını bir kenara bırakırsak, en temel haliyle saç çok faydalı olabilir. Çok ince olmasına rağmen saç inanılmaz derecede güçlüdür ve ultra ince bir insan saçı teli 100 gram ağırlığı taşıyabilir. Bu güç ve esneklik kombinasyonu, saçı inşaat ve imalat için ideal hale getiriyor.

Case Studies in Construction Materials dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir çalışma, karışıma insan saçı eklendiğinde betonun hem daha güçlü hem de daha esnek hale geldiğini göstermiştir. Saç yün gibi eğirilerek iplik haline getirilebildiğinden, girişimciler de insan saçını giderek artan bir şekilde bir dizi giysi ve tekstil ürünü yapmak için kullanıyor. Eksantrik zevklere sahip olanlar, bunun ürkütücü insan saçından mobilyaları da içerdiğini duymaktan memnun olacaklardır.

Son olarak, saç bir gün yiyeceklerinizi yetiştirmek için kullanılabilir. Saçta bulunan keratin, bitkilerin büyümesine yardımcı olan önemli bir bileşendir. Hidroponik tarım (toprak kullanılmayan bir tarım türü) üzerinde çalışan bir grup bilim insanı, saçın bitkilerin kök salmasına yardımcı olmak için ideal bir ortam olduğunu keşfetti.

Ekip, sadece bir tutam saç kullanarak Çin lahanası, roka ve bir dizi başka sebzeden oluşan lezzetli bir salata yetiştirmeyi başardı.Tüm bu kullanımlar ve daha fazlası, atık kırpıntıları bilim insanlarına ve peruk yapımcılarına sunan Sürdürülebilir Salonlar grubu gibi hayırsever projeler sayesinde mümkün olmaktadır.

İnsan Saçı Yenilenebilir Bir Kaynaktır ile İlgili Videolar

Kardelen Kırılmaz

1992 Bursa doğumlu Muğla Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu