Huzursuz Bacaklar Rahata Eriyor
1685 yılında Thomas Willis ve Karl-Axel Ekbom doktorlarının ilk tanımlamayı yaptığı Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu sorunudur. Her cinsiyette rastlanabileceği gibi her yaşta da karşımıza çıkabiliyor. Fakat yaşlılıkta daha ileriye gidip, kötüleşiyor. Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği bu hastalık ile ilgili “Otururken veya yatınca bacaklarda oluşan rahatsızlık hissi olarak kendini gösterir. Hastalar bu rahatsızlığı tam olarak ifade edemezler. Fakat bacak ve ayaklarda ürperme, kaşınma, ezilme, yanma veya ağrıma olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda kas krampı olarak da görülür” açıklamasını yapmıştır.
Uyku kalitesini bozan, gündüz uyuma hissiyatını doğuran hastalıktır. Uzun bir süre uzanıldığında veya oturulduğunda ortaya çıkar. Hareketsiz kalan kişilerde bu hissiyat uyku sırasında da artar. Şikâyetler genelde gün içinde değil, akşamları ortaya çıkmasıyla biliniyor. Bazı hastalar bacak ağrısının, önleyemedikleri bir hareket isteğiyle bu hale geldiğini düşünüyorlar. Bacakta gözüken hafif yanma ve ağrılar hastayı uyuyamama noktasına kadar götürüyor.
Huzursuz bacak sendromunda tedavi yöntemlerinin genelde doğan yollardan olması, hastalığın psikolojik olarak oluştuğunun da göstergeleri arasında yer alıyor. Huzursuz bacak sendromu hastalığı için psikiyatri veya nöroloji doktorlarına gözükebilirsiniz.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Oluşur?
Hastalar da yaşanılan huzursuz bacak sendromunun, neden olduğu konusunda bilgi bulunmuyor. Genelde beyinde oluşan duygusal tepkilerin seviyelerinde dengesizlik olmasından kaynaklı olduğuyla yorumlanıyor. Aynı zamanda genetik olabileceği de düşünülüyor. Demir eksikliği, vitamin eksikliği gibi durumlarda da huzursuz bacak sendromu yaşanabiliyor. Stres, gebelik veya hormonsal değişikliklerin yaşanması da bu hastalığı tetikleyenler arasında. Özellikle kadınlarda gebeliğin son aylarında bu hastalık sıklıkla baş gösteriyor.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Huzursuz bacak sendromu hastalığında genelde ilaç tedavisi önerilse de hastanın yaşam tarzında değişikliklere de gidiliyor. Hastanın kullandığı diğer ilaçlar, tedavi sürecinde büyük önem taşıyor. Tansiyon, kalp hastalığı, depresyon ve bulantı önleyici ilaçlar hastalığı tetikleyip, daha kötü sonuçlara yol açtırıyor.
Huzursuz bacak sendromu tedavisinde sabit ilaçlar olduğu gibi ağrı kesici ilaçları da sabittir. Vitamin eksikliğinden olduğu düşünülen hastalar için vitamin takviyeli ilaçlar verilir. Bunun dışında hastanın normal yaşantısında sürekli olarak ılık banyo ve masaj yaptırması, bu hastalığa iyi gelecektir. Hastanın kendi kendine yaptığı ılık ve sıcak masajlara ters tepki alabilmek için bu masajların arasına soğuk masajı da eklemelidir. Stres hayatımızın her alanında vardır. Sinirlenebileceğimiz veya kafaya takacağımız olaylara daha sakin yaklaşıp, stresi en aza seviyeye indirmeliyiz.