Bilim ve KeşifHastalıklar

Stent Nedir? Neden Takılır?

instagram takipçi hilesi

Stent, metal ya da plastik gibi malzemelerden yapılan ve kanalların açıklığını sağlamak için kullanılan ağ şeklindeki tüplerdir. Damarlardaki tıkanıklıkların giderilmesi, safra kanalları ya da idrar yollarındaki taş ve tümörlerin neden olduğu akış problemlerinin çözülmesinde etkilidir.

stent

Stentler, belirli ilaç maddeleriyle kaplanarak ya da büyük operasyonlarda greft olarak hazırlanarak tedaviye özel olarak uyarlanabilir. Kullanım amacına ve malzemesine bağlı olarak, stentler geçici veya kalıcı olabilir. Stentin etkinliğinin sürdürülmesi için ilaç tedavilerinin kullanılması gerekebilir.

Stent Neden Takılır?

Stent, uygulanan dokudaki sıvı akışının kesintisiz şekilde devam etmesini sağlamak için kullanılan tüplerdir. Özellikle damar plaklarına bağlı daralan kan damarlarının tekrar açılması amacıyla klinikte sıkça kullanılırlar. Kalbin koroner damarları gibi damarlar, damar sertliği nedeniyle oluşan plaklarla daralabilir. Kan akışını kaybeden kalp dokusu zamanla zarar görerek kalp krizi riskiyle karşı karşıya kalabilir. Stentler vasıtası ile, problemler ortadan kaldırılarak damar açıklığının tekrardan sağlanması amaçlanır. Stentin kalıcı olarak yerinde tutulmasıyla bu açıklık korunmaya çalışılır.

Stent, farklı uygulama bölgelerinde de kullanılabilmektedir. Örneğin, beyin ve diğer organlardaki damarlarda oluşan anormal genişlemeler olan anevrizmaların giderilmesi ve normal damar açıklığının sağlanması için uygulanabilirler. Ayrıca, safra yolları ya da idrar yolu dokularında oluşan tıkayıcı maddelerin giderilerek tekrarlanmasının önlenmesi için de stentler kullanılabilir. Bronşlarda açıklığın sağlanarak solunum sisteminin korunması da stent teknolojisiyle mümkündür.

Stent Nasıl Uygulanır?

stent

Stent işlemi öncesinde hastaların en az 8 saat öncesinden beslenmeyi kesmeleri gerekmektedir. Ayrıca, kan sulandırıcı gibi kanama riskini artıran ilaçlar da operasyondan önce belirli bir süre kesilmelidir. Ameliyata yakın dönemlerde sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, enfeksiyon belirtileri veya diğer rahatsızlıkların varlığı durumunda hemen doktora haber verilmesi gerekmektedir. Hekim tarafından verilen tedavi düzenlemelerine tam olarak uyulması da önemlidir.

Stent uygulama prosedürü oldukça minimal invaziv bir operasyondur. Özel görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem öncesi, kasık bölgesindeki büyük damar yapıları belirlenir. Stent, şişirilmiş bir balon etrafına sarılır ve kasıktaki damarlardan kalbin ilgili damarına doğru yönlendirilerek uygun pozisyona yerleştirilir. Balon şişirildikten sonra stent kalıcı olarak yerine oturur ve balon indirilip çıkarılır. Operasyon sonrasında girilen bölge dikilerek kapatılır ve baskılı pansuman yapılır. Hastanın durumu takip edilir.

Benzer şekilde, stentlerin damar dışı yapıların tedavisinde de kullanılması mümkündür. Bu işlemde de, vücut dışından yönlendirilen kateterler yardımıyla ilgili bölgenin radyolojik görüntülemeleri ışığında stent doğru bölgeye konumlandırılır.

Stent Kalp Krizini Önler Mi?

stent 2

Stent, özellikle kalp krizi gibi hayatı tehdit eden acil durumlarda oldukça önemlidir. Ancak, birçok kez hastaların rutin kontrolleri sırasında yapılan tetkikler sonucunda koroner arter hastalığı şüphesi oluşabilir. Böylece koroner anjiyo işlemi uygulanabilir. Bu işlem sırasında, koroner arterlerde darlık ya da tıkanıklık tespit edilebilir. Stent kullanarak hastaya erken müdahale yapılabilir.

Bu sayede, hastanın kalp krizi geçirmeden önce tedavisi sağlanmış olur. Bununla birlikte, “stent takıldıktan sonra artık kalp krizi geçirmeyeceğim” gibi bir düşünceye kapılmamak gerekir. Stent işleminin ardından, kan sulandırıcı ilaçlarını düzenli şekilde kullanmama gibi pek çok nedene bağlı olmakla birlikte stentlerde tekrardan daralma ya da tıkanıklıklar oluşabilir.

Stent İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu