Hizmetçi Dizi Hastalığı (Bursit) Nedir?
Doktorlar arasında tıbbi birçok terim bulunur. Fakat, halk ağzında da hastalıklara çeşitli isimler verilir. Bunlardan bir tanesi de hizmetçi dizi hastalığı ya da ev hanımı hastalığı olarak bilinir. Tıp dilinde bursit olarak bilinen rahatsızlık, genellikle diz kapağında görülmeyle başlanır. Diz kapağı şişer ve hastanın günlük işlerini yaparken zorlanmasına sebep olur. Peki hizmetçi dizi hastalığı nedir? Neden ortaya çıkar ve tedavisi nasıldır?
Hizmetçi Dizi Hastalığı (Prepatellar Bursit) Nedir?
Diz kapağının ön kısmında “bursa” isimli kesecikler bulunur. Oldukça küçük olan bursa keseciklerinin içi su doludur. Ancak herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişiler bu keseleri hissedememektedir. Fakat, keseciklerin içine su dolması sonucu rahatsız edici durumlar ortaya çıkmaya başlar. Gerekli tedavi edilmezse bölgede enfeksiyon meydana gelebilir.
Hizmetçi Dizi Hastalığı (Prepatellar Bursit) Nedenleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığa hizmetçi dizi ya da ev hanımı hastalığı denmesinin en önemli sebebi zorlama sonucu meydana gelmesidir. Genellikle ev hanımları dizlerinin üzerine çökerek iş yapar. Ancak, diz kapaklarının üst kısmını yere oturarak temizlik yapmak aşırı derecede zorlar ve sıvı birikmesi meydana gelir. Bunun yanı sıra Prepatellar Bursit hastalığının diğer nedenleri şunlardır:
- Namaz kılarken diz kapağını zorlamak
- Sürekli aynı yere darbe almak
- Diz kapağının sürtünmesi
- Dizin üstüne düşme.
Hizmetçi Dizi Hastalığı Teşhisi
Hastalığın teşhisi genellikle hasta tarafından yapılır. Hasta diz kapağındaki şişlik karşısında bir sorun olduğunu fark eder. Diz kapağındaki şişlik günden güne artış gösterir. Bazı durumlarda ise diz kapağı kızarır ya da ağrı meydana getirir. Doktor tedavi ederken hastanın şiş olan bölgesine dokunur ve bir acı hissedip hissetmediğini sorar. Akabinde “Namaz kılıyor musunuz? Dizlerinizi zorladınız mı ya da temizlik yaparken dizlerinizi yere mi sürtüyorsunuz?” der.
Eğer hasta bu sorulara “evet” yanıtını vermişse teşhis konulmaya başlar. Ancak bazı şüpheli durumlarda ultrason ya da röntgen filmi çekilmesini ister. Ardından teşhisi koymak için tahlil sonuçlarını inceler.
Hizmetçi Dizi Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedavide birçok yöntem kullanılabilir. Bunlardan ilki hastanın kendi kendine yapabileceği bir tedavi türüdür. Hasta, bacağını bir bandaj yardımı ile sararak üzerine buz ile baskı yapmalıdır. Eğer buz ile yapılan baskı sonuç vermezse doktor le görüşülmelidir.
Doktor tedavi esnasında diz kapağında biriken sıvıyı alır. Ancak sıvının bir defa alınması tekrar çıkmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle hasta 1 ya da 2 kez daha sıvıyı aldırmak sureti ile doktora başvurur. Doktor gerekli görüğü takdirde kortizon iğnesi yapar.
Ancak, eğer doktora gidilmezse ve enfeksiyon gibi bir durum varsa bu durum oldukça risklidir. Enfeksiyon olan bölge tedavi edilmezse bu, enfeksiyonun yayılmasına da neden olabilir.
Eğer tekrarlayan sıvı birikmesi varsa ameliyat yapılır ve şişliğe sebep olan kese alınır.